Реклама
Реклама
Реклама

Отримання податкового вирахування при будівництві будинку в 2019 році

  1. законодавче регулювання
  2. Коли і за яких умов призначається повернення?
  3. Правила розрахунку
  4. здійснення обчислень
  5. Порядок і терміни оформлення
  6. Які потрібні документи?
  7. Деякі нюанси процедури
  8. самостійне зведення
  9. При пайову участь
  10. для пенсіонерів
  11. Використання іпотечного кредиту
  12. Зведення дачного будинку

Нерідко люди замислюються про можливість будівництва власного житлового будинку Нерідко люди замислюються про можливість будівництва власного житлового будинку.

На це доведеться витратити досить значну кількість коштів, тому можливість оформлення вирахування, представленого специфічним поверненням ПДФО, вважається оптимальною для кожного платника податків.

Оформити таке повернення можна тільки людям, які є влаштованими на роботі офіційно або ж які самостійно за себе сплачують податки в бюджет.

законодавче регулювання

Існує кілька законодавчих актів, на підставі яких є можливість оформити даний вид вирахування. До них відноситься:

  • ст. 220 НК описує основні поправки і відомості про те, як оформити відрахування в перший і наступні рази до того моменту, поки не буде вичерпано конкретний ліміт, представлений 260 тис. Руб., Які можуть бути повернуті покупцям будинків або людям, які займаються їх зведенням самостійно;
  • ПП №03-04-07-01 / 220 в подробицях містить підстави, на підставі яких людина може одержати гроші за свою дружину, якщо в цьому є необхідність, наприклад, якщо вона не є офіційно працює.

Повторний повернення допускається виключно для громадян, які почали зведення приватного житлового будинку тільки після 2014 року. Повторний повернення допускається виключно для громадян, які почали зведення приватного житлового будинку тільки після 2014 року

Коли і за яких умов призначається повернення?

Майновий вирахування вважається найбільш затребуваним і часто використовуваним, оскільки володіє значним розміром, а його отримання досить просте.

Призначається він в ситуаціях:

  • Безпосереднє будівництво житлового будинку. У цьому випадку громадяни змушені нести витрати на створення проекту, покупку матеріалів і оплату праці робітників. Враховується, що одержати відрахування можна виключно після того, як будуть зареєстровані права на будинок , Тому якщо не буде виконана ця процедура, то звертатися в ФНС за поверненням безглуздо.
  • Купівля квартири, причому як за свої гроші, так і з залученням позикових коштів банків.
  • Придбання недобудованого житлового будинку, яке далі добудовується покупцями. В цьому випадку в договорі, що укладається з продавцем, має зазначатися, що предметом угоди виступає об'єкт незавершеного будівництва. Тільки за такої умови можна розраховувати на відрахування саме за видатками на зведення будівлі, а не на його покупку.

Таким чином, щоб мати можливість правильно оформити повернення, громадяни повинні добре розбиратися в тому, в яких ситуаціях це допускається.

Правила розрахунку

Перед безпосередньою подачею документації в ФНС слід правильно провести розрахунки, щоб знати, яка сума може бути повернена.

При цьому враховується, які витрати включаються в будівництво будинку, а які не можуть братися до уваги. Неодмінно враховуються витрати на:

  • покупку землі, призначену для зведення житлового будови і має відповідну категорію ;
  • покупку будівлі, яке ще не зведено до кінця, тому потрібно виконувати роботи, пов'язані з його будівництвом;
  • покупку різних матеріалів, необхідних для зведення або обробки споруди;
  • оплату праці робітників чи інших послуг, пов'язаних з будівництвом будинку;
  • формування проекту і кошторису, а також іншої документації, яка неодмінно потрібно для отримання надійного, теплого і довговічного будови, придатного для життя;
  • підключення будинку до різних інженерних комунікацій.

Враховувати ті чи інші витрати допускається виключно за наявності відповідної підтверджуючої документації, до якої відносяться різні контракти, чеки або квитанції.

Не допускається при розрахунку вирахування включати витрати на:

  • перепланування або перебудова, що виконується в готовому для життя при будуванні
  • реконструкцію наявного будинку, яка може полягати в створенні додаткового поверху або формуванні прибудови;
  • установку сантехнічних приладів чи іншого дорогого обладнання;
  • зведення на території поруч з будинком інших невеликих споруд, наприклад, гаража або лазні.

Основною умовою для звернення в ФНС є те, що будова повинна бути зареєстрованим на заявника за ст. 220 НК. Це обумовлено тим, що неодмінно при подачі документів до установи потрібно виписка з ЕГРН , Що підтверджує реєстрацію приватного будинку.

Звертатися за поверненням можна з початку наступного року, тому якщо витрати на будівництво були понесені в 2018 році, то повернути деяку їх частину можна в 2019 році. Звертатися за поверненням можна з початку наступного року, тому якщо витрати на будівництво були понесені в 2018 році, то повернути деяку їх частину можна в 2019 році

здійснення обчислень

Сума коштів, яка підлягає поверненню, повністю залежить від витрат на зведення будівлі.

Максимально можна повернути тільки 260 тис. Руб. , Тому якщо витрати перевищують 2 млн. Руб., То буде повернута тільки ця максимальна сума.

Якщо на процес було витрачено менше 2 млн Якщо на процес було витрачено менше 2 млн. Руб., То залишок може переноситися на наступні роки, тому його можна буде отримати пізніше при покупці квартири або будівництві ще одного будови.

Заява на пільгу можна подавати тільки після закінчення будівництва і реєстрації будинку, а також запросити можна повернення за три останні роки.

Наприклад, людина витратила на зведення будівлі 1 млн. 340 тис. Руб. За три попередні роки він отримав дохід, рівний 900 тис. Руб. Розмір відрахування дорівнює - 1 340 000 * 13% = 174 200 руб. Сплатив громадянин за три роки ПДФО, що дорівнює - 900 000 * 13% =: 117 000 руб. - саме ця сума грошей може бути отримана за три роки, а решта коштів можна отримати в майбутньому. Для цього треба на наступний рік знову подавати документи до того моменту, поки не буде отримано 174 200 руб. Якщо в майбутньому буде куплена квартира або побудований будинок, то що залишилися 85800 руб. (260 000 - 174 200) можна буде так само повернути.

Порядок і терміни оформлення

При будівництві будинку оформити повернення допускається виключно за наявності документальних доказів понесених витрат.

Починати збирати документи треба на наступний рік після закінчення будівництва, після чого вони повинні приносити в відділення ФНС.

Додатково можна отримувати відрахування через роботодавця, для чого буде виплачуватися громадянину повністю його зарплата без справляння ПДФО до моменту повного вичерпання коштів.

Які потрібні документи?

Для оформлення повернення на зведення житлової будови потрібно підготувати документацію: Для оформлення повернення на зведення житлової будови потрібно підготувати документацію:

  • декларація 3-ПДФО ;
  • виписка з ЕГРН, яку треба отримати на житлову будову, яка вказує на те, що дана споруда було правильно зареєстровано і добудовано;
  • документація, що підтверджує всі витрати, пов'язані з будівництвом будинку, причому зазвичай вони представлені різними контрактами, чеками або квитанціями;
  • правильно складена заява;
  • довідка з роботи за формою 2-ПДФО, в якій вказується заробіток громадянина і відрахування в бюджет з доходів;
  • паспорт.

Якщо для будівництва будинку застосовувалися позикові кошти, для чого був оформлений спеціальний цільовий займ, то додатково до документів додається кредитний договір і довідка, в якій зазначаються відсотки, сплачені за договором, так як за відсотки додатково можна повернути максимально 390 тис. Руб.

Деякі нюанси процедури

Оформлення даної пільги може значно відрізнятися в залежності від того, яким чином виконується будівництво житлового будинку.

Тому перед безпосередньою подачею документів в ФНС рекомендується вивчити всі ці нюанси.

самостійне зведення

Багато людей вважають за краще займатися будівельними роботами самостійно Багато людей вважають за краще займатися будівельними роботами самостійно. Для цього важливо під час даної роботи неодмінно збирати різні платіжні документи, що підтверджують понесені витрати.

Далі всі ці документи разом з декларацією, випискою і довідкою з місця роботи приносяться в відділення ФНС.

Такий процес вважається найбільш простим, але виконувати його можна тільки після остаточного зведення житлової будови і його реєстрації.

При пайову участь

Нерідко кілька людей займаються зведенням будинку, причому кожен з них вкладає свої гроші в цей процес. У такій ситуації відрахування розподіляється між усіма громадянами, для чого враховується їх частка в будинку.

У такій ситуації у кожного з співвласників повинні бути документи, що підтверджують саме їх витрати.

для пенсіонерів

Часто люди, що знаходяться на пенсії, бажають отримати власний житловий будинок для постійного проживання. Для пенсіонерів є певні нюанси в оформленні пільги. Справа в тому, що на неї можуть розраховувати виключно платники податків, а пенсіонери не сплачують з пенсії ПДФО.

Для них можливостями отримання повернення є:

  • оформлення вирахування за три попередні роки, якщо вони працювали офіційно;
  • якщо вони далі на пенсії продовжують працювати, то ніяких складнощів з отриманням повернення не виникне;
  • вони можуть отримати його, якщо у них є додаткові доходи, з яких вони сплачують податки.

При офіційному працевлаштуванні можна отримати повернення на місці заробітку, а в інших випадках треба йти в інспекцію.

Використання іпотечного кредиту

Якщо для даних цілей оформлявся цільової іпотечний кредит, то повернення допускається оформити не тільки з витрат на роботи та матеріали, а й з відсотків.

При цьому максимально з них може бути повернуто 390 тис. Руб., Тому якщо буде сплачено у вигляді відсотків 3 млн. Руб., То будуть повністю повернені ці кошти.

Зведення дачного будинку

Якщо вказується в документах дана будова як дачний або садовий будинок, то не допускається отримувати на його зведення відрахування Якщо вказується в документах дана будова як дачний або садовий будинок, то не допускається отримувати на його зведення відрахування.

Якщо є всі умови для життя і оформлено будівлю як житловий будинок, то повернення оформляється без проблем.

Таким чином, при зведенні житлового будинку є можливість отримати значний за розмірами відрахування. Він повинен грамотно оформлятися, а всі витрати неодмінно офіційно реєструються різними документами. Повернення можуть отримати навіть пенсіонери в певних ситуаціях або люди, які володіють побудованим будинком тільки частково.

Про даному виді повернення ПДФО і правилах його отримання дивіться в наступному відеосюжеті:

Коли і за яких умов призначається повернення?
Які потрібні документи?