Реклама
Реклама
Реклама

Купили неякісні продукти

  1. Рекомендації для покупця

Отже, харчові продукти визнаються неякісними і не підлягають реалізації, якщо:

  • не відповідають вимогам нормативних документів;
  • мають явні ознаки недоброякісності;
  • не мають встановлених термінів придатності (для харчових продуктів, щодо яких встановлення термінів придатності є обов'язковим) або терміни придатності закінчилися;
  • не мають маркування, що містить відомості, передбачені технічними нормативними документами (Закон РБ «Про захист прав споживачів»).

Отже, харчові продукти визнаються неякісними і не підлягають реалізації, якщо:   не відповідають вимогам нормативних документів;   мають явні ознаки недоброякісності;   не мають встановлених термінів придатності (для харчових продуктів, щодо яких встановлення термінів придатності є обов'язковим) або терміни придатності закінчилися;   не мають маркування, що містить відомості, передбачені технічними нормативними документами (Закон РБ «Про захист прав споживачів»)

Як діяти в разі купівлі неякісних продуктів?

Крок 1. Зверніться в магазин, де було придбано виріб, і вимагайте заміни товару, відповідного зменшення сплаченої вартості або повного повернення грошей, пред'явивши касовий чек. Ви маєте на це повне право.

Продавець не має права відмовити вам у задоволенні вимог, навіть якщо упаковка товару розкрита або пошкоджена або він вже частково використаний. Наприклад, при варінні куплені в магазині макарони видають дивний запах або мають невластивий їм смак. Ви маєте право повернути відкриту упаковку макаронних виробів і отримати повну суму, сплачену за неї при покупці.

Обгрунтовані вимоги споживача повинні бути розглянуті продавцем негайно і задоволені протягом 7 днів, при необхідності проведення експертизи максимальний термін розгляду 14 днів.

У разі якщо продавець порушив терміни задоволення обґрунтованих вимог споживача, то споживачеві повинна бути сплачена неустойка в розмірі 1% від ціни товару за кожний день прострочення.

Крок 2. Якщо вимога не була задоволена продавцем, можна залишити запис у книзі зауважень і пропозицій, чітко зафіксувавши претензію, сформулювавши вимоги і вказавши свої контактні дані. Відповідно до законодавства на подібну запис магазин повинен оперативно відреагувати і дати письмову відповідь протягом 15 днів.

Крок 3. Можна звернутися до відповідних органів для оперативної перевірки товару (Центр гігієни і епідеміології вашого міста чи району, територіальний орган Державного комітету по стандартизації). Експертиза повинна бути виконана незалежними фахівцями, що мають дозвіл на проведення такого роду досліджень.

Якщо в результаті експертизи якості продукції встановлена ​​вина споживача, він зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи і транспортування товару.

Ви маєте повне право брати особисту участь у перевірці якості товару і проведенні експертизи. Оскаржити висновок можна тільки в судовому порядку. Також можна провести додаткову експертизу товару за свій рахунок.

Крок 4. Якщо у встановлений законодавством про захист прав споживачів терміни продавець не відповів або не задовольнив ваші вимоги, слід звернутися до державного органу із захисту прав споживачів, громадську організацію споживачів, суд з позовною заявою.

Це важливо!

  • Не підлягають обміну та поверненню доброякісні продовольчі товари.
  • Споживач має право на повернення неякісного продукту, навіть якщо він придбаний зі знижкою.
  • Товар, придбаний і знаходиться на зберіганні у споживача незалежно від тривалості терміну зберігання, як правило, дослідження (перевірки якості, експертизи) не підлягає. Тому дійте негайно!

Рекомендації для покупця

  1. Уважно ознайомтеся з інформацією про товар (етикетка, упаковка, листок-вкладиш, ярлик, штампи, цінники і т. Д.). Маркування харчової продукції в упаковці повинна бути повною, достовірною, зрозумілою і легко читається (російською або білоруською мовою). Написи, знаки і символи повинні бути контрастними фону.

На споживчій тарі і ціннику повинні бути вказані термін виготовлення товару і його термін придатності, температура зберігання, найменування продукту, його склад, харчова цінність, відомості про вміст ГМО та інших речовин і рекомендації з приготування (якщо того вимагає специфіка товару).

На вимогу продавець зобов'язаний ознайомити вас з документами, що засвідчують якість та безпеку товару, а також містять інформацію про термін виготовлення і термін придатності вагового товару.

На вимогу продавець зобов'язаний ознайомити вас з документами, що засвідчують якість та безпеку товару, а також містять інформацію про термін виготовлення і термін придатності вагового товару

  1. Завжди беріть чек або інший документ, що підтверджує факт придбання товару. Всі без винятку продавці повинні видавати ці документи (індивідуальні підприємці на ринках в тому числі).

Пред'явити претензію за неякісним товаром можна і без чека. В цьому випадку потрібно довести, що покупка була зроблена саме в даному магазині. Підтвердженням можуть стати упаковка або цінник з маркуванням торгового об'єкта, а також показання свідків.

Пам'ятку споживачу при купівлі продовольчих товарів можна знайти по засланні .

Якщо не знаєте, як вчинити в тій чи іншій ситуації з поверненням або обміном неякісної продукції, зверніться за консультацією до фахівця із захисту прав споживачів в відділ торгівлі та послуг виконавчого комітету.

Покупець має право:

  • на освіту в області захисту прав споживачів;
  • інформацію про товари;
  • вільний вибір товарів;
  • належну якість, кількість і безпеку товарів.

Будьте уважні, роблячи покупку!

Як діяти в разі купівлі неякісних продуктів?