Реклама
Реклама
Реклама

Документи для податкового вирахування при купівлі квартири в 2019 році: декларація на повернення 13 відсотків з придбання житла та інші необхідні папери

  1. Кому доступний повернення
  2. необхідні папери
  3. Період для подачі документів
  4. Порядок подачі паперів
  5. Куди віднести паперу
  6. нестандартні ситуації

Законодавство РФ надаємо всім громадянам можливість отримати податкове вирахування при купівлі квартири в 2019 році. Для цього необхідно підготувати та подати до ИФНС за місцем проживання певний пакет документів. Контролюючий орган розгляне ці документи на повернення майнової компенсації за придбання квартири, і, якщо вони складені коректно, буде прийнято позитивне рішення, а грошові кошти перераховані з бюджету за реквізитами, вказаними в заяві на відрахування. Таким чином, у покупця квартири з'являються додаткові ресурси, щоб погасити частину іпотечного кредиту, зробити ремонт або придбати меблі та побутову техніку.

Таким чином, у покупця квартири з'являються додаткові ресурси, щоб погасити частину іпотечного кредиту, зробити ремонт або придбати меблі та побутову техніку

Кому доступний повернення

У Росії в 2019 році дане право мають такі категорії осіб:

  • Набувачі житла на вторинному ринку або в новобудовах. Головною умовою відшкодування частини ПДФО є оформлене право власності на нерухомість.
  • Одержувачі іпотеки на придбання або будівництво житла. Для даної категорії одержувачів відшкодування прибуткового податку передбачений вибір - можна отримати ПДФО від вартості житла, а також частково компенсувати відсотки по іпотеці в 2019 році.
  • Власники житлової нерухомості за договором пайової участі. Причому в разі передачі їм після введення будівлі в експлуатацію без оздоблення, в величину компенсації можуть включатися витрати на здійснення ремонтних робіт.
  • Набувачі ділянки землі для будівництва будинку. Для відшкодування ПДФО їм необхідно буде не тільки підтвердити свої права на земельну ділянку, а й вид його дозволеного використання (для будівництва житла).

Є і обмеження в частині отримання майнового відрахування. Зокрема, на нього не можуть розраховувати ті, хто придбав нерухомість у близьких родичів або з використанням засобів материнського капіталу, допомоги роботодавця.

необхідні папери

Щоб відшкодувати ПДФО за придбану житлову площу, слід до контролюючого органу надати наступні заповнені форми:

  • Декларація на повернення 13 відсотків (3 ПДФО). Це основний документ, що містить розрахунок компенсації. Його можна скласти самостійно, але для цього потрібно володіти спеціальними знаннями, можна попросити допомогти співробітників бухгалтерії, а можна звернутися в спеціалізовану організацію.
  • Паспорт або документ, що його замінює. Основним завданням даного документа є ідентифікація заявника, контролюючий орган повинен бути впевнений, що кошти будуть перераховані саме платнику ПДФО.
  • Довідка про величину доходів і сплачені податки (2 ПДФО). Її складають в бухгалтерії на першу вимогу співробітника. Відмовити в її наданні роботодавець не має права.
  • Заява встановленої форми. У ньому вказуються реквізити, куди перераховувати кошти з бюджету, а також інформація про платника податків (ІПН, ПІБ і так далі).

Крім зазначених, до переліку документів для повернення ПДФО входять всі чеки і договори, що підтверджують витрати, які поніс власник нерухомості при її придбанні і ремонті (при відсутності обробки). Також повинні бути представлені папери, які підтверджують факт володіння житлом (відповідне свідоцтво або виписка з державного реєстру). При оформленні компенсації подружжям обов'язково потрібно заяву про розподіл сум відшкодування та свідоцтво про укладення шлюбу.

Період для подачі документів

Саме встановлених термінів отримання відшкодування не встановлено. Заявляти свої права дозволяється в будь-який час після придбання житлової нерухомості. Головною умовою є наявність повного комплекту необхідних документів і наявність підстав для отримання грошових коштів. Крім описаних вище обмежень (купівля у близького родича, з витратою коштів материнського капіталу, допомоги з бюджету або роботодавця), право на повернення ПДФО втрачає людина, яка вже скористався такою можливістю до 2014 року.

Якщо ж заявник отримував компенсацію після 2014 року, то йому дозволено реалізовувати своє право до того моменту, поки він не вибере граничний розмір компенсації. Вона становить 260 тисяч рублів при оформленні житла у власність на підставі простої угоди купівлі-продажу, і 390 тисяч рублів при покупці нерухомості в іпотеку (компенсуються в даному випадку відсотки по кредиту, факт сплати яких також необхідно підтверджувати).

Обмежень по періоду подачі заяви на відшкодування ПДФО не існує. Навіть якщо в 2015 році відбулася покупка житлової площі, податкове вирахування, документи для якого до цих пір з якихось причин не підготовлені, громадянин має право отримати в 2019 році. При дотриманні всіх необхідних умов, компенсація прибуткового податку з бюджету буде йому зроблена.

Порядок подачі паперів

Після того, як зібрані всі необхідні форми для повернення прибуткового податку при придбанні нерухомості, їх слід подати до податкових органів. Зробити це можливо кількома способами:

  • Особисто в залі прийому. Перевагою даного способу є можливість відразу перевірити повноту і коректність наданих документів. При необхідності, можна буде відразу внести виправлення і здати їх до контролюючого органу з упевненістю, що відшкодування буде вироблено. Недоліком є втрата часу за рахунок очікування своєї черги.
  • Через представника. Щоб не витрачати час, багато набувачі житла звертаються в спеціалізовані організації, які чітко знають, які потрібні документи при поверненні ПДФО при купівлі квартири, і мають досвід їх складання. Однак за такий сервіс буде потрібно заплатити, хоча вартість послуг фахівців з заповнення форм для отримання майнового відрахування цілком доступна.
  • Поштою. Це самий незручний спосіб. По-перше, пересилання займає тривалий час. По-друге, в разі відмови прийде формальний лист, з якого не буде зрозуміло, що саме необхідно виправити. Тому фахівці рекомендують скористатися будь-яким з перших двох способів.

Куди віднести паперу

Повернути ПДФО можна двома способами.

Перший - з бюджету. Він є найпоширенішим. В даному випадку потрібні документи для відшкодування прибуткового податку спрямовуються в ИФНС, там проводиться перевірка коректності їх заповнення та повноти наданих відомостей, а також наявності у заявника права отримувати подібний відрахування. У разі позитивного рішення, проводиться повернення податку за реквізитами, вказаними в заяві. Термін повернення коштів при даному способі становить від трьох місяців (найчастіше компенсація виплачується на початку року після здачі всієї звітності).

Термін повернення коштів при даному способі становить від трьох місяців (найчастіше компенсація виплачується на початку року після здачі всієї звітності)

Якщо є потреба отримати грошові кошти більш оперативно, дозволяється скористатися другим методом (через роботодавця). Щоб отримати майнову пільгу при покупці квартири в компанії, де заявник є працівником, слід встановлений список паперів направити в ИФНС, отримати там відповідне повідомлення і представити його в бухгалтерію. Після цього оподаткування винагороди до кінця року буде призупинено, що дозволити отримувати заробітну плату в більшому обсязі.

Отримувати відшкодування з бюджету доцільно, якщо одночасно потрібна велика сума на яку-небудь покупку, але його доведеться почекати деякий час. Повернення ПДФО через роботодавця відбувається більш швидко, але при цьому сума розмивається по всьому періоду до кінця року.

нестандартні ситуації

У разі придбання житлової нерухомості за договором пайової участі, основним документом є акт приймання-передачі квартири, в якому описується її стан (отже, можна зробити висновок про можливість включення в суму компенсації витрат на ремонт) і підтверджується виконання покупцем своїх обов'язків по оплаті. Тому слід приділяти значну увагу перевірці правильності оформлення даного документа.

При подачі заяви на відшкодування ПДФО після покупки іпотечного житла, в обов'язковому порядку слід докласти кредитний договір і довідку з банку про суму сплачених відсотків, оскільки саме вони найчастіше компенсуються за рахунок ПДФО.

Якщо одним із власників житла є дитина (наприклад, на вимогу органів опіки), документи для податкового вирахування при купівлі квартири 2019 на повну суму може подавати один або обоє батьків. Дана зміна вступило в силу в 2014 році. До цього розрахунок суми компенсації проводився виходячи з кількості власників. Але, оскільки, очевидно, що дитина не могла фінансувати покупку квартири, то і розмір відшкодування розраховується для платоспроможних суб'єктів.

Таким чином, зібравши необхідні документи, повернення податку при покупці квартири отримати досить легко. Досить звернутися в ИФНС, надати коректно оформлені документи для отримання податкового вирахування при купівлі квартири, дочекатися позитивного рішення, і отримати грошові кошти.