Реклама
Реклама
Реклама

Comfy - покупець завжди ... лох. Торгові мережі проти споживача. Оновлене

З приходом ринкової економіки в Україні стали як гриби рости великі торгові мережі З приходом ринкової економіки в Україні стали як гриби рости великі торгові мережі. Стали з'являтися супермаркети, гіпермаркети, з самим різним асортиментом і цінами. Здавалося б це добре, що у покупця є вибір, проте на ділі все не так райдужно. Бізнес в Україні ведуть часом дуже нечесно і в першу чергу по відношенню до споживача. У відносинах з продавцем покупець розглядається в ролі жертви, у якої необхідно виманити гроші - низькою ціною, красивою рекламою, подарунком, а там хоч трава не рости. Незважаючи на те, що Закон України «Про захист прав споживачів» регламентує багато моментів у відносинах обох сторін, все ж виконувати вимоги закону продавці не поспішають. Часом самі заявляють про ці норми, обіцяючи чесний підхід, а потім абсолютно нахабним чином включають «дурня», тягнуть час, відсилають по кабінетах. Не всякий покупець витримає і взагалі погодиться проходити всю цю процедуру, навіть знаючи, що доб'ється свого. А якщо результат дуже примарний? ..

Читач нашого інформаційного порталу job-sbu.org Ф. придбав SSD накопичувач в популярній мережі Comfy, один з магазинів якої розташований в Одесі в ТРЦ «Рів'єра». Реклама цієї мережі присутній буквально всюди, від інтернету до телебачення. Привабливі ціни, цікаві пропозиції, а головне цитати закону «Про захист прав споживачів» на сайті мережі змушують забути про пильність. Очі розбігаються від товарів і цін, і ось захоплений покупець сам не помічає, як щось купує. Зробивши покупку, вже вдома Ф. вивчив її і уважно розібравшись, зрозумів, що товар йому не підходить за технічними характеристиками. Це цілком рядовий випадок в сьогоднішній дійсності. Техніка, а тим більше комп'ютерна, стає все більш складною і далеко не кожна людина зможе на око відрізнити тонкощі і нюанси пристрою.

Фіскальний чек

Для таких випадків і передбачено норму Закону «Про захист прав споживачів», що дозволяє протягом 14 днів повернути товар в магазин, навіть з тієї причини, що він вам просто не підходить. Ця норма зазначена і на сайті Comfy. Здавалося б, що може бути простіше - піти в магазин і повернути товар. Однак не все так просто. Продавці та менеджери встигли неодноразово нагрубити покупцеві, забувши видно, що він завжди правий. Чи бачили ви, щоб покупцям грубили в магазині? Заплатіть за покупку, і ви більше не цікаві - нагрублять, нахамив і виженуть. Про повернення грошей не було й мови. Як варіант запропонували обмін на два жорсткі диски меншого обсягу, або ж нічого. На звернення до головного офісу мережі виразної відповіді не послідувало, обіцяли що розберуться. Після другого дзвінка обіцяли вислати якийсь лист.

Заява

Обманутому покупцеві нічого не залишається окрім як звернутися до товариства захисту прав споживачів, а також в міліцію і прокуратуру тому в подібних діях торгової мережі можна угледіти складу статті КК 190 - шахрайство.

Подібні випадки сьогодні, на жаль не рідкість. У подібних мережевих магазинах раз у раз продають вживану техніку, видаючи за нову. Звичайно, після цього виникають проблеми не тільки з поверненням, але і з гарантійним обслуговуванням. Часом покупцям дістається і зовсім неробочі екземпляри, але і тоді домогтися грошей буває непросто.

І добре якщо все обійдеться без іншого збитку, як-то матеріального і морального. Тільки уявіть, що покупка змусить вас запізнитися на роботу, відлучитися для повернення в магазин, витратитися на допомогу юристів.

2/3 підприємців порушують права споживачів

Чисельність торгових мереж в Україні величезна. Всілякі «Фоксмарт», «Фокстрот», «Ельдорадо» і «Домотехніка» тільки і прагнуть вивудити суму з вашого гаманця. Покупців, звичайно, привертають агресивної маркетингової політикою. На ділі ж діяльність подібних мереж щодо покупців фактично межує з криміналом.

Часто ми бачимо різноманітні акції та розпродажі. Вже тут покупець повинен відчути підступ. Ну хто в здоровому глузді буде віддавати щось задарма? Тим більше такі акули бізнесу. Найбільш популярні так звані розпродажної набори. Купуючи телевізор, ви отримуєте безкоштовно праска і кавомолку. Можливо, вам все це не потрібно, але приваблива «шара» вимагає купити. Продавці запевняють в тому, що акція тимчасова, обмежена і ексклюзивна. При цьому телевізор окремо коштував 800 гривень, і ще по 100 праска з кавомолкою. Тобто всьому своя ціна. Інша справа, що за товар пропонується. Нерідко в розпродажі включають ту техніку, яка була на вітрині, припадала пилом, працювала для демонстрації і фактично була у вжитку.

Крім того, навіть за документами подарунка ви не отримуєте, а якщо отримуєте, то разом з ним причіп тяганини. Відповідно до Податкового кодексу будь-який подарунок підлягає оподаткуванню і його потрібно задекларувати. Тобто якщо споживач отримує товар безоплатно, то це вже дохід, а доходи оподатковуються. І продавець теж прийме в цьому участь. Правда частіше товар все-таки оформляється як оплачений. Для покупця одним чеком, а в звітності магазину за реальною ціною, закладеною в вартість основної покупки.

Крім того, часто в подібних акціях продають повний неліквід. Продають по самих різних причинах - це і залежаних, і застарілість, і навіть повернення від попередніх покупців. Не дивуйтеся, якщо такий акційний товар виявиться неробочим. І замінити вам його не замінять, адже таких моделей вже не роблять, а грошей не повернуть, адже це подарунок. А то, що за нього сплачено в ціні основний покупки - це вже хитрість магазину.

Ще одним способом кидати споживачів є надання торгової площі. Перебуваючи в приміщенні торгової мережі, звертайте увагу, а чи всі стенди цієї мережі. Подібні магазини мають велику відвідуваність, чим і користуються. Один зі стендів здається в оренду сторонній ПП, яке через деякий час просто зникне. Всі гарантійні претензії теж пропадуть. Менеджери торгової мережі лише розведуть руками, мовляв, здавали в оренду, шукайте того продавця.

Як бачимо, в нашій країні покупки в мережевих магазинах можна здійснювати тільки на свій страх і ризик. На жаль, до цивілізованого вирішення спірних питань, що виникають між продавцем і споживачем ще далеко. У разі, коли що не підійшов з якої-небудь причини товар потрібно повернути назад в магазин виграє той, хто в повній мірі підготовлений до такої ситуації. І найчастіше це якраз не покупець. Однак покупка неякісної речі не означає, що потрібно миритися з цим - відстоювати свої права можна і потрібно. Можна і потрібно відправитися назад в магазин і вимагати відшкодування збитків, гарантоване Законом «Про захист прав споживачів». Не будемо списувати з рахунків і такий чинник як антиреклама - відгуки, залишені в мережі Інтернет або в бесіді з друзями також матимуть свою дію. Зрозумівши, що перед ним серйозно налаштований, знає свої права і готовий боротися за них споживач, продавець найчастіше піде назад. Ну а якщо немає - йому доведеться відповідати за свої дії в суді, який, як правило, на стороні постраждалої сторони. Може бути, після подібних «ударів» продавці згадають, і будуть застосовувати на практиці стару добру істину про те, що покупець завжди правий.

ОНОВЛЕНО
В результаті всієї цієї історії Ф. все таки повернули гроші. З великим скандалом і тільки після того, як з'явилася ця стаття і були написані заяви в міліцію і прокуратуру. До цього про повернення коштів навіть не йшлося.

Висновки про особливості національної правозастосовної практики за Законом про захист прав споживачів надамо робити нашим читачам.

Антикорупційний інформаційно-аналітичний портал job-sbu.org

А якщо результат дуже примарний?
Чи бачили ви, щоб покупцям грубили в магазині?
Ну хто в здоровому глузді буде віддавати щось задарма?