Реклама
Реклама
Реклама

Як відмовитися від посилки післяплатою: повернення до і після розтину, наслідки і нюанси відмови

  1. Нормативна база
  2. Суть післяплати
  3. Чи можна відмовитися від посилки на пошті без розтину?
  4. Повернення посилки після розтину
  5. Якщо вміст посилки не відповідає замовленню
  6. Товар належної якості
  7. Товар з браком
  8. наслідки відмови
  9. нюанси

Збільшення числа покупок віддаленим способом, в тому числі через інтернет, все більше приваблює покупців з усіх куточків країни. Головними перевагами для клієнта стає безмежний вибір товарів і лояльні ціни. Але разом з ростом популярності інтернет-магазинів збільшується і число шахраїв, які хочуть заробити на довірливих покупцях.

Увага! Якщо у вас виникнуть питання, можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.


Саме тому багато клієнтів вважають за краще здійснювати покупки, скориставшись послугою післяплати. Це пов'язано, перш за все, з тим, що замовник страхує себе від грошових втрат, що виникають після взаємодії з недобросовісним продавцем.

Нормативна база

Відповідно до російського законодавства покупки в інтернет-магазинах регулюються такими нормативними актами: Відповідно до російського законодавства покупки в інтернет-магазинах регулюються такими нормативними актами:

Відповідно до статтею 26-1 ФЗ «Про захист прав споживачів» , Покупець має право відмовитися від посилки при отриманні або по закінченні 7 днів. В окремих випадках за клієнтом зберігається право повернення купленого товару до 3 місяців (якщо умови повернення не були обумовлені заздалегідь).

Суть післяплати

Суть послуги полягає в тому, що клієнт робить замовлення, не вносячи передоплати. Платіж здійснюється тільки після отримання посилки у відділенні пошти, причому до суми самого замовлення додається вартість доставки та плата за пересилку грошових коштів продавцю.

Алгоритм покупок післяплатою складається з декількох простих етапів:

  • клієнт вибирає товар на сайті продавця і оформляє замовлення;
  • менеджер магазину зв'язується з потенційним покупцем для підтвердження замовлення і з'ясування деталей;
  • співробітники компанії формують замовлення, упаковують його, і надсилають поштою на зазначений замовником адресу;
  • представники поштового відділення після отримання посилки надсилають повідомлення клієнту;
  • покупець приходить на пошту, оплачує і забирає посилку післяплатою.

Покупець може передумати і відмовитися від посилки післяплатою до того моменту, як замовлення буде відправлений. У такій ситуації краще заздалегідь повідомити про це, вибравши будь-який зручний спосіб зв'язку.

Чи можна відмовитися від посилки на пошті без розтину?

Є важливий нюанс процедури, про яку не всі знають. Клієнти віддають перевагу покупкам у вигляді післяплати через інтернет-магазин, оскільки думають, що зможуть оглянути товар, і тільки потім оплатити. Однак право розтину надається тільки після передачі всієї суми замовлення касиру на пошті.

Можна відмовитися від посилки післяплатою, не відкривши її, грунтуючись тільки на зовнішні ознаки, наприклад, завищена сума замовлення, неправильно вказаний вага або сумнівне вміст посилки.

До оплати можливо лише перевірити цілісність упаковки і відповідність фактичної ваги того, що зазначений відправником. Якщо зауважень по зовнішнім виглядом посилки у одержувача немає, то претензії щодо вмісту не приймаються.


Виходить, що накладений платіж гарантує тільки факт прибуття посилки, але ніяк не її вміст.

Повернення посилки після розтину

Розкрити коробку і перевірити якість прибулого товару одержувач може тільки після оплати посилки Розкрити коробку і перевірити якість прибулого товару одержувач може тільки після оплати посилки. Однак якщо при отриманні з яких-небудь зовнішніми ознаками громадянин визначив можливий шлюб або невідповідність, то разом з співробітниками пошти складається акт і розкривається посилка.

При цьому оплата замовлення не стягується з одержувача до проведення огляду. Якщо після перевірки виявилося, що з товаром все в порядку, то сума накладеного платежу стягується, а сам акт анулюється.

Добросовісний продавець може вкласти в посилку опис вмісту і скористатися послугою Пошти Росії опис вкладення . У цьому випадку також відбувається розтин посилки разом з поштовим працівником, а платіж здійснюється після перевірки вмісту посилки.

Якщо після огляду виявиться, що в товарі є шлюб, недостача або неузгоджена заміна, то співробітник пошти становить акт, який підписується керівником і співробітником пошти, розкриває посилки, а також адресатом. Далі товар повертається на приймальне відділення пошти для вручення відправнику.


Щоб переконатися в тому, що продавець не зробив обманний дію, відправивши зовсім інший товар, багато покупців розкривають посилку відразу після оплати на пошті. Однак це не допоможе відновити справедливість відразу, і співробітники відділення зв'язку не зможуть прийняти претензію з оплати післяплати. В цьому випадку допоможе тільки звернення до правоохоронних органів для виявлення факту шахрайства.

Якщо вміст посилки не відповідає замовленню

Незважаючи на видиму привабливість покупок в інтернет-магазинах, складність вибору для клієнтів полягає у відсутності можливості розглянути товар, оцінити його якість. Підставою для прийняття рішення про придбання стають тільки фотографії і опис об'єкта, представлені на сайті продавця.

Тому права споживачів захищаються законом з відповідною назвою. згідно ФЗ «Про захист прав споживачів» (стаття 26-1) споживач має право відмовитися від товару протягом семи днів після отримання. Якщо в договорі між продавцем і покупцем з самого початку не були встановлені можливі терміни повернення, то максимальний період для прийняття клієнтом рішення про відмову становить 3 місяці.

Товар належної якості

Товар, який повертається не через погану якість або шлюбу, повинен зберегти презентабельний вигляд і початкові властивості до моменту відправки продавцю. При цьому у покупця посилки післяплатою повинні зберегтися документи, що підтверджують факт продажу - чеки, квитанції. Якщо подібних документів у клієнта не збереглося, він має право іншими способами довести факт придбання майна у конкретного продавця.

Процедура повернення посилки післяплатою в інтернет-магазин складається з трьох етапів:

  1. оповіщення продавця про намір повернути товар;
  2. складання заяви про повернення;
  3. пересилання товару продавцю.

Комісію за пересилку грошей назад покупцеві оплачує продавець.

Заборонено повертати продукцію, виготовлену на замовлення клієнта, або призначену для особистого користування.

Товар з браком

Якщо куплений об'єкт не задовольнив очікування споживача за якістю, він може очікувати від продавця один з варіантів компенсації:

  • усунення вад за рахунок фірми;
  • відшкодування витрат покупця при самостійному усуненні недоліків;
  • пропорційне зниження початкової вартості;
  • заміна товару на аналогічний, але в належній якості;
  • заміна на схожий товар з перерахунком його вартості (доплатою з боку клієнта або поверненням йому суми, що залишилася).

Головне, діяти відповідно до законодавства і дотримуватися встановлених термінів. У цій ситуації поштове відділення виступає лише посередником між учасниками угоди. В обов'язки співробітників входить прийняття оплати і видача посилки післяплатою клієнтові за дорученням відправника.

наслідки відмови

По суті, клієнт може відмовитися від отримання посилки післяплатою двома способами:

Якщо ще залишилися спірні питання, ви також можете безкоштовно проконсультуватися у чаті з юристом внизу екрана або зателефонувати за телефонами: +7 (499) 938-51-29 Москва; +7 (812) 467-30-52 Санкт-Петербург; +7 (800) 350-83-47 Безкоштовний дзвінок для всієї Росії.

  1. Сумлінно відвідати відділення пошти і написати заяву з відмовою.
  2. Проігнорувати факт прибуття посилки і не прийти на пошту. В такому випадку товар буде висланий відправнику через місяць.

Звичайно, правильніше з'явитися на пошту і написати офіційну відмову. Але в такому випадку витрати за пересилку будуть покладені на клієнта. Якщо діяти за другим сценарієм, то одержувач не понесе ніяких витрат відразу, але продавець має право звернутися до суду для стягнення компенсації.

У реальності такі справи рідко доходять до суду, оскільки суми доставок зазвичай не настільки великі, а продавець ще має довести факт порушення з боку покупця. До того ж в суму замовлення часто заздалегідь включена вартість доставки.

нюанси

Такий вид продажів підвищує довіру потенційних споживачів до вибраного інтернет-магазину, оскільки вони в цьому випадку не стикаються з головним ризиком віддалених продажів, коли фірма зникає після отримання грошей. Іншим вагомим перевагою для клієнта стає економія часу на оплату товару, оскільки вона буде збігатися з часом отримання.

Єдиний недолік посилки післяплатою - підвищення кінцевої вартості товару. Але таким способом покупець платить за свій спокій.

З іншого боку, послуга доставки післяплатою пов'язана з певними ризиками для продавця, наприклад:

  • при пересиланні товару післяплатою продавцеві доводиться почекати, поки клієнт отримає посилку і оплатить її;
  • відсутність моментальної оплати веде до уповільнення грошового обороту;
  • якщо клієнт відмовиться забирати посилку післяплатою, то витрати за пересилку товару до покупця і назад лягають на продавця.

Представники фірм, що займаються віддаленої торгівлею, знають про ризики і можливі збитки від дій недобросовісних клієнтів. Тому для зниження ймовірності відмови співробітники самі дзвонять клієнтам, щоб додатково обговорити деталі угоди або повідомити про прибуття посилки післяплатою в відділення зв'язку. Однак це не завжди гарантує порядність покупця.

Накладений платіж - це процедура, в якійсь мірі вигідна для обох учасників угоди. Покупець впевнений, що його гроші не зникнуть у невідомому напрямку, а продавець знаходить лояльних клієнтів, і розширює ринок збуту. Хоча такий вид взаємодії ні до чого не зобов'язує покупця, і він легко може відмовитися від посилки, в інтересах обох сторін домовитися мирно.

Чи можна відмовитися від посилки на пошті без розтину?