Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення військовослужбовців досягли граничного віку

  1. Порядок звільнення по досягненню граничного віку
  2. належні виплати
  3. Право на квартиру
  4. Порядок забезпечення речовим майном
  5. Соціальні гарантії при звільненні на військову пенсію

звільнення військовослужбовців різних звань, які досягли граничного віку, здійснюється відповідно до ФЗ №53 в чинній редакції. Вік встановлюється виходячи з звання, і має наступні показники:

  • 65 років - для адміралів, в тому числі флоту, генерал-полковників, генералів і маршалів;
  • 60 років - для контр- і віце-адміралів, генерал-лейтенантів і генерал-майорів;
  • 55 років - для капітанів 1-го рангу, а також полковників;
  • 50 років - інших звань;
  • 45 років - для службовців жінок.

Відповідно до закону №64, військовослужбовець має право укласти новий договір після закінчення терміну служби. Для службовців тих звань, для яких встановлено граничний вік 65 років, дозволяється продовжити договір ще на 5 років, а іншим - до 65-річного віку.

Існує порядок, згідно з ним військовозобов'язані вправі звільнитися за вислугою років. У той же час військовим надаються певні пільги і гарантії, якими можна користуватися, будучи на пенсії.

Порядок звільнення по досягненню граничного віку

Несення військової служби відноситься до федерального рівня, тому порядок звільнення службовців з якихось причин, в тому числі і по досягненню граничного віку, здійснюється виключно на основі актів федерального значення. Суб'єкти не вправі вводити власні правила.

Армія має строгу ієрархічну структуру. Громадянин, який укладає контракт, має можливість вибирати рід військ. Якщо ж послуги надаються за призовом, переміщення реалізується за потребою і об'єктивних факторів.

Відносно службовців, які мають вислугу років, що дає їм право піти на спокій, діє свій порядок, згідно з яким досягнення граничного віку перебування на військовій службі дозволяє їм піти у відставку .

Подається рапорт в письмовому вигляді і довільній формі. Він може бути написаний від руки або надрукований на комп'ютері. Зразок отримують у відділі кадрів і уточнюють всі нюанси, що стосуються його заповнення.

У «шапці», як зазвичай, вказують ім'я, на кого подається документ, найменування ВЧ, ПІБ і звання військовослужбовця. В описовій частині обов'язково повинна бути відображена причина звільнення. В кінці ставлять підпис і дату. До рапорту прикладають папери, що підтверджують підстави звільнення.

Якщо прийнято рішення про проходження контракту понад граничний вік, то укладається новий договір, термін якого варіюється від 1-го року до 10-ти років.

належні виплати

Військовослужбовці, що йдуть на пенсію, отримують виплати на загальних підставах залежно від числа років служби, а також звання. При цьому керівництво видає відповідний наказ, на підставі чого бухгалтерія здійснює виплати. Гроші переводять безпосередньо в день звільнення.

Згідно із законом колишні військовослужбовці мають право на отримання різних пільг, однак, всі вони мають свої особливості, в тому числі і під час видачі. Так, одноразова виплата нараховується після звільнення, але ще до того, як виданий наказ, командир повинен ознайомити свого підлеглого з належної для нього сумою. Розмір цієї допомоги розраховується в аналогічному порядку, що і при нарахуванні пенсійної виплати.

Окремий вид виплат надається у вигляді премій за бездоганну службу. Її розраховують, виходячи з займаної посади, а також грошового окладу. Контрактник отримує премію в розмірі 25% від окладу, що призначається за місяць. Курсантам і студентам дана виплата покладена на підставі підсумків сесій.

Крім того, передбачається виділення матеріальної допомоги, річний розмір якої не менше середнього місячного окладу. Його вважають на підставі окладу і звання службовця.

Право на квартиру

Держава дає гарантії військовослужбовцям в тому, що їм надається постійне житло. Дане право реалізується за кількома держпрограм. Видача квартир здійснюється в натуральному вигляді або належить грошова субсидія на придбання. При перебуванні на місце несення служби разом з сім'єю військовослужбовця повинні надати житло протягом 3-х місяців на період служби. Житло може бути видано також за договором соцнайма, згодом його допускається приватизувати, однак, в закритому військовому містечку приватизація не завжди буває можлива. Держава дає гарантії військовослужбовцям в тому, що їм надається постійне житло

У таких випадках після звільнення військовослужбовець з сім'єю зобов'язаний звільнити службову житлоплощу протягом 3-х місяців. Відмовившись від квартири в службовому фонді, звільнений військовослужбовець отримує право на житлоплощу за договором соцнайма, правда вона видається по черзі і тільки в наступних ситуаціях:

  • при виході на пенсію за стажем не менш 20-ти років;
  • при досягненні граничного віку і ОШМ зі стажем 10 років.

Іншим категоріям службовців житло не надається.

Особи, які були поставлені на облік до 2005 року, можуть розраховувати на:

  • отримання нерухомості у власність;
  • житло за договором соціального найму;
  • отримання ЕДВ на будівництво або покупку.

Порядок забезпечення речовим майном

Після того, як військовослужбовець був звільнений через досягнення граничного віку, він може отримати речове забезпечення , Призначене для особистого користування, що не видане або не отримане Вами, хоча повинно бути видано і отримано.

Якщо командир ВЧ прийме відповідне рішення, то службовцю може бути видано інше речове майно в рахунок того, що належить. Його вартість не повинна бути більше замінних речей.

Речове забезпечення, у якого не закінчився термін носіння, не повертається, а переходить у власність військовослужбовців після звільнення. Норми встановлюються Постановою уряду №390.

Соціальні гарантії при звільненні на військову пенсію

Перелік послуг, пільг міститься в законодавчому акті «Про статус осіб», які перебувають на військовій службі. Звільнення військових на пенсію не є підставою для припинення виплат, тому соцгарантії продовжують поширюватися і на тих службовців, які звільнилися.

Серед них виділяється наступна державна підтримка у вигляді:

  • надання безоплатної медичної допомоги;
  • безкоштовних медикаментів;
  • реабілітації медичного або психологічного характеру;
  • проходження лікування на курортах;
  • відпочинку в відповідних будинках і пансіонатах;
  • путівок в дитячі табори;
  • путівок на турбази, що належать виконавчої влади федерального рівня.

Якщо тривалість несення військової служби склала понад 25-ти років, то соцпільги і гарантії надаються також і членам сімей осіб, які пройшли військову службу.

Також права на пенсію службовців супроводжуються звільненням від податку на майно фізичних осіб і земельного збору в порядку, що встановлюється Кабінетом.

Якщо у вас або ваших близьких є свій власний досвід з даної теми, діліться їм в коментарях до статті. Також тут ви можете задати питання про звільнення військовослужбовців, які досягли граничного віку.