Реклама
Реклама
Реклама

З якого віку настає повноліття в Росії

  1. Зі скількох років людина вважається повнолітнім
  2. Коли можна вважати себе дієздатним у повному обсязі
  3. Зниження віку повноліття в Росії: як стати повнолітнім до 18 років

Повноліття в Росії - вік, з настанням якого громадянин вважається здатним повноцінно здійснювати свої права, виконувати обов'язки і нести відповідальність. За загальним правилом, цим віком є ​​18-річчя, проте закон наводить й інші приклади. Все про повноліття, його наслідки і способи його досягнення читайте у цій статті.

Зі скількох років людина вважається повнолітнім

Коли можна вважати себе дієздатним у повному обсязі

Зниження віку повноліття в Росії: як стати повнолітнім до 18 років

Зі скількох років людина вважається повнолітнім

За загальним правилом, викладеним у статті 21 Цивільного кодексу РФ, повноліття в Росії настає з 18 років За загальним правилом, викладеним у статті 21 Цивільного кодексу РФ, повноліття в Росії настає з 18 років. Саме з цього віку людина стає повністю дієздатним і отримує можливість здійснювати безліч дій, на які раніше права не мав.

Зокрема, починаючи з 18 років громадянин має право керувати автомобілем, вступати в шлюб, займати посади на державній службі, брати участь у виборах в якості виборця і т. Д. Таким чином, повноліття означає повноцінну здатність реалізовувати і захищати свої права, а також відповідати за свої дії та їх наслідки.

У момент настання повноліття громадянин набуває не тільки права, але й обов'язки - з цього часу він в повній мірі несе майнову, цивільну, адміністративну, кримінальну, дисциплінарну та інші види відповідальності.

Наприклад, вік настання кримінальної відповідальності - 16 років, однак до настання повноліття її не можна назвати повноцінною, оскільки для неповнолітніх злочинців передбачено безліч послаблень і обмежень. Зокрема, для них встановлені «пільгові» терміни погашення судимості (удвічі менше, ніж для дорослих), знижені межі покарання (максимум - 10 років в'язниці, незалежно від тяжкості скоєного) і т. Д.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Коли можна вважати себе дієздатним у повному обсязі

Незважаючи на закон, який прирівнює повноліття до повної дієздатності, громадянину, зазначив 18-й день народження, відкриті далеко не всі можливості. Наприклад, виборче право для нього є тільки в пасивному його прояві, тобто він може обирати, але не бути обраним: балотуватися в депутати будь-якого рівня росіяни починають з 21 року, а для участі в президентських виборах в якості кандидата і зовсім потрібно дочекатися 35- річчя.

Таким чином, дієздатність в повному її прояві настає набагато пізніше, ніж повноліття. Але це стосується лише окремих сфер життя, участь в яких бере меншість.

Зниження віку повноліття в Росії: як стати повнолітнім до 18 років

Повноліття не завжди визначається віком - є 2 чинника здобуття повної дієздатності до 18 років:

  • одруження;
  • емансипація.

Незважаючи на те що шлюбний вік за Сімейним кодексом настає одночасно з повноліттям, з цього правила є винятки. Так, при наявності поважних причин, одружитися з дозволу територіального органу опіки та піклування можна вже в 16 років.

Які причини вважати поважними, визначають регіональні влади, але, як правило, в таких випадках мова йде про вагітність нареченої.

Точно так же, тобто за рішенням органу опіки, 16-річний підліток може бути оголошений повністю дієздатним за умови, що він офіційно працевлаштований або займається підприємницькою діяльністю (останнє - за згодою батьків).

Таким чином, відповідаючи на питання про те, зі скількох років повноліття в Росії, з якого віку настає дієздатність і т. Д., Закон не обмежується згадуванням 18-річчя, а розглядає всі можливі ситуації і для кожної з них диктує свої умови.

Не знаєте свої права?