Реклама
Реклама
Реклама

Пряма лінія «Вечірки». Про зміни в пенсійного законодавстві, підвищенні пенсійного віку і багато іншого ...

На запитання читачів «Вечірки» відповідає начальник управління соціального захисту адміністрації Ленінського району м Бобруйська Світлана Віталіївна Гриневицького.

На запитання читачів «Вечірки» відповідає начальник управління соціального захисту адміністрації Ленінського району м Бобруйська Світлана Віталіївна Гриневицького

«З 1 січня 2016 року у пенсійне законодавство введено ряд змін. Можна розповісти про найістотніших з них »? (Питання редакції).

- Указом Президента Республіки Білорусь №534 від 31.12.2015 «Про питання соціального забезпечення» з 1 січня 2016 року необхідний страховий стаж для призначення трудової пенсії збільшено на 6 місяців, тобто з 15 років до 15 років і 6 місяців. Починаючи з 01.01.2017 року, зазначений стаж роботи буде щорічно збільшуватися з 1 січня на 6 місяців до досягнення 20 років.

З 1 січня 2015 року було змінено порядок обчислення середньомісячного заробітку при призначенні пенсії. Індивідуальний коефіцієнт для призначення трудової пенсії став обчислюватися за останні 21 рік поспіль стажу роботи, але не менше ніж за фактично наявний стаж роботи, Починаючи з 1 січня 2016 року, зазначений 21-річний період збільшується щорічно на один рік до фактично наявного у особи, яка звернулася за пенсією, стажу роботи з 1 січня 2016 року - за 22 роки, з 1 січня 2017 року - за 23 роки і т.д.

З 1 січня 2016 року право на збільшення пенсії придбали:

- особи, які досягли загальновстановленого пенсійного віку (жінки - 55 років, чоловіки-60 років), їм пенсії додатково збільшені на 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5 відсотка середньомісячного заробітку (або на 0,7% середньої заробітної плати працівників в республіке- у випадках, коли дана величина перевищує середньомісячний заробіток пенсіонера) відповідно за кожен повний рік стажу роботи від 41 до 45 року включно у чоловіків і з 36 по 40 рік включно у жінок.

- особи зі стажем роботи 36 років у чоловіків і 31 рік у жінок і індивідуальному коефіцієнті заробітку пенсіонера понад 4, при обчисленні трудової пенсії їм буде враховуватися заробіток в розмірі до 5-кратної середньої заробітної плати працівників в республіці, сьогодні враховується максимальний індивідуальний коефіцієнт 4. на сьогодні на обліку в управлінні перебуває 61 пенсіонер, які мають ІК більше 4.

***

«У мене помер чоловік в 2010 році, і я отримую на дитину допомогу по втраті годувальника в розмірі 1 млн. 560 тисяч. А в газеті недавно прочитала, що допомога по втраті годувальника становить сьогодні 1 млн. 830 тисяч рублів. Чому ж така різниця? »(Олена Євгенівна).

- Пенсії у зв'язку з втратою годувальника призначаються в розмірі 40 відсотків середньомісячного заробітку годувальника, але не менше 100 відсотків мінімального розміру пенсії за віком. Чим вище був заробіток годувальника по відношенню до середньої заробітної плати працівників в республіці, тим вище розмір пенсії у зв'язку з втратою годувальника. У зв'язку з тим, що заробіток годувальника був невисокий, то пенсію Ви отримуєте в мінімальному розмірі (1 579 200 рублів), тому що даний варіант обчислення пенсії є більш вигідним.

***

«Я відпрацювала 36 років. Але у мене чомусь дуже маленький коефіцієнт. Коли мені призначали пенсію, не ввели заробіток на винзаводі. Принесла документи з винзаводу, мені додали до пенсії 78 тисяч. Чи повинен при цьому змінитися коефіцієнт? Пенсія у мене невелика: 2 млн. 200 тисяч рублів з добавками ». (Раїса Михайлівна Ломонова).

- Розраховуються пенсії індивідуально по кожному одержувачу. Розмір пенсії залежить від стажу роботи, від заробітної плати пенсіонера, з якої обчислено його індивідуальний коефіцієнт, підвищень і надбавок до пенсії.

Визначається індивідуальний коефіцієнт заробітку пенсіонера шляхом співвіднесення його щомісячного фактичного заробітку в установленому періоді і середньої заробітної плати працівників в республіці.

Законом Республіки Білорусь «Про пенсійне забезпечення» визначено порядок визначення індивідуального коефіцієнта.

До 01.01.2000 року пенсія обчислювалася з фактичного заробітку за будь-які 5 років поспіль з останніх 15 років стажу роботи, незалежно від наявних перерв. Починаючи з 1 січня 2000 року щорічно при призначенні пенсії 5-річний період, за який враховується заробіток для обчислення пенсії, а також 15-річний період, з якого він обирається, хто звернувся за пенсією, збільшуються на один рік, але не більше ніж до числа повних років фактично наявного стажу роботи.

Відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 8 грудня 2014 року №570 «Про вдосконалення пенсійного забезпечення» змінився порядок розрахунку індивідуального коефіцієнта з 01.01.2015.

Трудова пенсія обчислюється з фактичного заробітку за останні 21 рік поспіль стажу роботи, але не більше ніж за фактично наявний стаж роботи. Починаючи з 1 січня 2016 р зазначений 21-річний період збільшується щорічно на один рік до фактично наявного у особи, яка звернулася за пенсією, стажу роботи.

З питання перерахунку пенсії та отриманої суми доплати рекомендуємо Вам звернутися в управління соціального захисту за місцем отримання пенсії.

***

«У липні цього року я вийшла на пенсію. Працювала на м'ясокомбінаті, безперервний стаж у мене з 1978 по 2015 рік. При цьому у мене невеликий коефіцієнт: 0, 827, 83. Раніше пенсія була 2 млн. 480 тисяч, надбавка збільшила її до 2 млн. 600 тисяч. Я розраховувала на більший коефіцієнт при такому стажі роботи. Може, його можна перерахувати »? (Тетяна Василівна Далида).

- Розмір пенсії розраховується індивідуально кожному одержувачу пенсії, виходячи з виду одержуваної пенсії, тривалості трудового стажу, величини індивідуального коефіцієнта.

У 2015 році індивідуальний коефіцієнт розраховувався із заробітної плати яка звернулася за призначенням пенсії за 21 рік стажу роботи перед зверненням за призначенням пенсії.

Залежить індивідуальний коефіцієнт не від стажу Вашої роботи, а від розміру отриманої Вами заробітної плати, тому що він визначається шляхом співвіднесення Вашого щомісячного заробітку в установленому періоді роботи і середньої заробітної плати працівників в республіці.

У вересні 2015 року, в зв'язку зі збільшенням величини середньої заробітної плати працівників в республіці, проводилися перерахунки пенсії.

Ваш стажу роботи становить 37 років, індивідуальний коефіцієнта 0,82783, отже, розмір Вашої пенсії у вересні 2015 року збільшився на 136 700 рублів.

***

«Чула, що в кінці 2014 року був якусь постанову, згідно з яким жінкам, у яких стаж понад 30 років, будуть доплачувати 1% за кожен рік роботи. Ніби як постанову № 570, але я не впевнена. Мій стаж роботи 37 з половиною років, н поки ніяких надбавок не було. Чи чекати мені добавку в зв'язку з даною постановою? Працювала на силикатном заводі і в «Теплоенергетик» ». (Галина Володимирівна Попова)

- У зв'язку з підписанням 8 грудня 2014 року Президентом Республіки Білорусь Указу №570 «Про вдосконалення пенсійного забезпечення», Вам належить збільшення пенсії, але не з 1 січня 2015 року, а з 1 січня 2016 року.

З 1 січня 2015 року право на підвищення пенсії придбали пенсіонери, які досягли загальновстановленого пенсійного віку (чоловіки - 60 років, жінки - 55 років), що мають стаж тривалістю: чоловіки не менше 36 років, жінки не менше 31 року і які отримують пенсії (за віком, по інвалідності в розмірі пенсії за віком та за вислугу років) при індивідуальному коефіцієнті заробітку до 1,15995, а Ваш індивідуальний коефіцієнт становить 1,24731.

З 1 січня 2016 року набула чинності норма Указу Президента Республіки Білорусь від 8 грудня 2014 р № 570 «Про вдосконалення пенсійного забезпечення», що передбачає збільшення пенсій особам, які досягли загальновстановленого пенсійного віку, за кожний повний рік стажу роботи понад 40 років по 45 включно у чоловіків і понад 35 років по 40 включно у жінок на 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5 відсотка середньомісячного заробітку (або 0,7 відсотка середньої заробітної плати працівників - у випадках, коли дана величина перевищує середньомісячний заробіток) відповідно.

У зв'язку з тим, що Ваш стаж роботи становить 37 років 6 місяців 16 днів, то з 1 січня 2016 року Ваш розмір пенсії підвищився на 12 600 рублів.

***

«Отримую маленьку пенсію: 2 млн. 100 тисяч рублів. Чи маю я право раз на рік на одноразову виплату »? (Тамара Тимофіївна Паціенок).

- Матеріальна допомога громадянам надається відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 19 січня 2012 р №41 «Про державну адресної соціальної допомоги» у вигляді щомісячного і (або) одноразових соціальних допомог на придбання продуктів харчування, лікарських засобів, одягу, взуття, шкільних приладдя і на інші потреби для забезпечення нормальної життєдіяльності, а також на оплату (повністю або частково) житлово-комунальних послуг.

Щомісячне соціальну допомогу надається сім'ям та громадянам, які проживають окремо або провідним роздільне господарство, за умови, що їх середньодушовий дохід, який визначається в порядку, встановленому урядом Республіки Білорусь, з об'єктивних причин нижче найбільшої величини бюджету прожиткового мінімуму в середньому на душу населення, затвердженого урядом Республіки Білорусь, за два останні квартали (на січень 2016р. - 1 567 810руб.).

Суми одноразових соціальних виплат надається сім'ям (громадянам), які опинилися у важкій життєвій ситуації, об'єктивно порушує нормальну життєдіяльність, за умови, що їх середньодушовий дохід не перевищує 150 відсотків критерію потребу (на січень 2016г.- 2 351 715 руб.).

При цьому під важкою життєвою ситуацією, об'єктивно порушує нормальну життєдіяльність сім'ї (громадянина), розуміються обставини, складні для самостійного вирішення (повна непрацездатність через інвалідність або досягнення громадянами 80-річного віку, нездатність до самообслуговування у зв'язку з хворобою, а також стихійні лиха, катастрофи, пожежі та інші обставини).

Суми одноразових соціальних виплат надається сім'ям (громадянам) один раз протягом календарного року.

***

«Кому заважають працюючі пенсіонери, особливо на робочих посадах? Де не послухаєш, всі говорять про те, що їх потрібно звільняти. Але вони також працюють, як інші, платять податки. Молодь сьогодні не особливо хоче працювати на робочих посадах (Віктор Сенковец).

- Кожен четвертий в Білорусі пенсіонер ходить на роботу. За даними Мінпраці та соцзахисту, на 1 січня 2016 року в нас налічується 561,2 тисячі громадян, які отримали право на заслужений відпочинок, але продовжують працювати. За рік в Білорусі кількість працюючих пенсіонерів зросла на 7,6 тисячі. На початок 2015 року кількість працюючих пенсіонерів налічувалося 643,6 тисячі. Сьогодні пенсійний вік не той, який не дозволяє людині працювати. Судячи з цифр, можна зробити висновок, що багато наймачі зацікавлені в продовження трудових відносин з працівниками після досягнення ними пенсійного віку.

***

«Чому, якщо людина служить в армії, в пенсію йому цей термін не входить? Адже служить він на рідну державу. Раніше цей термін зараховувався при розрахунку пенсії. (Віктор Сенковец).

- Відповідно до Закону Республіки Білорусь «Про пенсійне забезпечення», право на трудову пенсію за віком мають особи, які в період роботи або заняття іншими видами діяльності підлягали державному соціальному страхуванню та за них, а також ними самими в передбачених законодавством про державне соціальне страхування випадках сплачувалися обов'язкові страхові внески до бюджету державного позабюджетного фонду соціального захисту населення Республіки Білорусь (далі - страховий стаж).

З 1 січня 2016 року для призначення трудової пенсії потрібно 15 років 6 місяців страхового стажу.

У стаж роботи зараховуються періоди роботи (іншої діяльності), підприємницької, творчої та іншої діяльності за умови, що протягом цих періодів проводилася сплата обов'язкових страхових внесків до бюджету фонду відповідно до законодавства про державне соціальне страхування.

Нарівні зі страховим стажем при призначенні трудових пенсій стаж роботи включаються:

- військова служба, що протікала на території СРСР (крім Латвії) і Республіки Білорусь;

періоди навчання на денному відділенні у вищих і середніх навчальних закладах, в училищах;

- час догляду за дитиною-інвалідом віком до 18 років, інвалідом 1 групи або особою, яка досягла 80-річного віку і ін.

Отже, військова служба включається до стажу роботи, якщо призначається трудова пенсія.

***

«У мене дитина-інвалід дитинства. Ми отримували пенсію по інвалідності. Але коли помер батько дитини, його мати стала отримувати пенсію по втраті годувальника, а перший вид пенсії перестали платити. Але мені знайомі кажуть, що ніби як нам належить отримувати і ту, і іншу пенсію. Дитині 12 років (Галина Адамівна Чернявська).

- Відповідно до ст. 6 Закону Республіки Білорусь «Про пенсійне забезпечення», особам, які мають одночасно право на різні державні пенсії, призначається за їх вибором одна пенсія. Таким чином, Вашій дитині-інваліду може виплачуватися тільки одна пенсія: чи соціальна як дитині-інваліду, або у зв'язку з втратою годувальника за померлого батька.

***

«Чи будуть в цьому році підвищувати розмір пенсії, і скільки разів? У мене пенсія маленька: 1 млн. 406 тисяч рублів. Чи буде поквартальне надбавка, так званий прожитковий мінімум? (Софія Олександрівна Папущіна).

- Як правило, чотири рази на рік (лютий, травень, серпень, листопад), в зв'язку зі збільшенням бюджету прожиткового мінімуму, збільшуються мінімальні трудові пенсії, соціальні пенсії, надбавки і підвищення до них, доплати пенсіонерам у віці старше 75 років.

Механізм соціального захисту не допускає зниження доходів громадян, які отримують пенсії, допомоги, інші соціальні виплати, які обчислюються відповідно до законодавства, виходячи з бюджету прожиткового мінімуму. Тому, не дивлячись на зменшення бюджету прожиткового мінімуму в листопаді 2015 року, пенсії за віком у мінімальному розмірі, соціальні пенсії, надбавки і підвищення до них, доплати пенсіонерам у віці старше 75 років з листопада 2015 року виплачуються в колишніх розмірах, виходячи з бюджету прожиткового мінімуму за серпень 2015 року, тобто 1 569 130 руб.

Що стосується підвищення розміру трудових пенсій в році, що наступив, Міністерство праці та соціального захисту Республіки Білорусь поки не називає точних дат, коли це може статися. Напередодні нового 2016 року Президент підписав указ №534 «Про питання соціального забезпечення», в якому встановлюється, що трудові пенсії повинні рости не рідше 1 разу на рік.

Довідково: мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі 25 відсотків максимальної величини бюджету прожиткового мінімуму в середньому на душу населення, затвердженого Міністерством праці та соціального захисту Республіки Білорусь за два останні квартали.
Бюджет прожиткового мінімуму в лютому-квітні 2015 р склав посилання - 1 428 100 руб., Травні - липні 2015 року - 1 474 870 руб., Серпні-жовтні посилання - 1 569 130 руб., Листопаді 2015 року - січні 2016 року - 1567810 руб .
Мінімальний розмір пенсії за віком у лютому-квітні 2015 р склав 357 025 руб., В травні-липні 2015 року - 368 718 руб., З серпня 2015 року по січень 2016 року - 392 283 руб.

***

«Скоро моя дочка йде на пенсію, і запитала про порядок призначення пенсії. А я нічого сказати не зміг, тому що з тих пір, як я йшов на заслужений відпочинок, закони багато разів помінялися. Розкажіть будь ласка основні правила призначення пенсії (стаж заробіток та інше). Василь Єгорович Кірєєв).

- Документи для призначення пенсії подаються в управління соціального захисту за місцем реєстрації особи, що йде на пенсію, не більше ніж за місяць або за кілька днів до виникнення права на пенсію, тобто до досягнення жінкою 55 років.

Збором і наданням документів, необхідних для призначення та виплати пенсії, займається наймач.

Право на трудову пенсію за віком жінка набуває за умови, що страховий (трудовий) стаж її роботи складає не менше 15 років і 6 місяців станом на 01.01.2016 року.

До страхового (трудового) стажу роботи підсумовуються і інші види діяльності, які зараховуються до загального стажу. Це військова служба, відпустка по догляду або час догляду за дитиною, денна форма отримання освіти, догляд за інвалідом 1 групи або особою, яка досягла 80-річного віку і за висновком ЛКК потребує постійного догляду і т.д. (Ст. 51 Закону Республіки Білорусь «Про пенсійне забезпечення»).

У 2016 році трудові пенсії обчислюються з фактичного заробітку пенсіонера за останні 22 роки стажу роботи перед призначенням пенсії, але не більше ніж за фактично наявний стаж роботи.

***

«Я отримую пенсію 11 числа кожного місяця на пошті по паспорту. Хотіла б перевести пенсію на банкомат. Звернулася до відділу соцзахисту Першотравневого району, щоб перевели на банкомат саме до 11 числа. Але мені сказали, що в цьому випадку пенсію я буду отримувати тільки 21 числа. Чому не можна 11, як на пошті? (Світлана Сергіївна Куксенок).

- Виплата пенсій через банки виробляється на підставі заяви пенсіонера про перерахування пенсії на рахунок фізичної особи.

Щорічно комітетом з праці, зайнятості та соціального захисту Могильовського облвиконкому затверджується графік перерахування виплати пенсій та допомог.

За дорученням Міністерства праці та соціального захисту Республіки Білорусь, з лютого 2015 року, у випадках зміни в раніше призначених справах за заявою одержувача способу виплати пенсії з поштового відділення на банк, встановлюється дата виплати пенсії 21 число.

***

«Моє питання полягає в тому, чому при призначенні пенсій така зрівнялівка? Моя тітка, яка працювала вчителькою всього 5 років, потім помотати по гарнізонах з військовим чоловіком, виростила 2 дітей, отримала пенсію в 2,5 млн. І її дочка - теж вчителька, 35 років стажу, класне керівництво, факультатив, олімпіади - ті ж 2,5 млн. У торгівлі те ж саме - знайома зав. магазином все життя пропрацювала - 2,5 млн., продавець - ті ж 2,5. А ось покоління, якому зараз 75-80 - у них хороші пенсії. Начальник ОТК - 3,8. Товарознавець тресту столових - 3,6. А теперішні товарознавці йдуть на ті ж 2,5. Прошу відповісти по суті, а не викладати тут кілометрові цитати з ТК. Є відомості, що у старшого покоління брали з-пл. за 30 років, а у нас беруть за 20. Десяток років на вітер? (Питання надійшов на сайт).

- У Республіці Білорусь розмір пенсії, в тому числі за віком (за вислугу років), залежить від вкладу кожного пенсіонера в пенсійну систему республіки, тобто від тривалості його загального (страхового) стажу і розміру одержуваної до призначення пенсії заробітної плати, на яку нараховувалися і з якої сплачувалися обов'язкові страхові внески до бюджету державного позабюджетного фонду соціального захисту Республіки Білорусь.

З 1 січня 2015 року змінено порядок обчислення середньомісячного заробітку при призначенні пенсії особам, реалізували своє право на пенсію з 1 січня 2015 року. Їм трудова пенсія обчислюється з відкоригованого фактичного заробітку, що визначається відповідно до Закону Республіки Білорусь, за останні 21 рік поспіль стажу роботи, але не менше ніж за фактично наявний стаж роботи, при цьому з 1 січня 2016 року зазначений 21-річний період збільшується щорічно на один рік до фактично наявного у особи, яка звернулася за призначенням пенсії, стажу роботи (з 1.01.2016 - за 22 роки, з 01.01.2017 - за 23 роки і т.д.). До січня 2015 для обчислення індивідуального коефіцієнта при призначенні пенсії враховувалася заробітна плата: в 2014 - за 20 років з останніх 30 років роботи підряд; в 2013 - за 19 років з останніх 29 років поспіль і т.д.

Відповідно до Указу Президента Республіки Білорусь від 16 січня 2012 року № 35 «Про підвищення пенсій», з 1 січня 2012 року встановлено доплати до пенсій непрацюючим пенсіонерам, які досягли 75 років і старше, які перебувають на обліку в органах з праці, зайнятості та соціального захисту. Розміри доплат складають:

- особам, які досягли віку 75 років, 75% мінімального розміру пенсії за віком (в січня 2016 - 294 212 рублів);

- особам, які досягли 80-річного віку, - 100% мінімального розміру пенсії за віком (в січня 2016 - 392 283 рублів).

Відповідно до ст.25 Закону Республіки Білорусь «Про пенсійне забезпечення» до пенсії за віком пенсіонерам, які досягли 80-річного віку, виплачується також надбавка на догляд у розмірі 50% мінімального розміру пенсії за віком (в січня 2016 - 196 142 рублів).

***

"Як ви особисто ставитеся до підвищення пенсійного віку?" (Питання редакції).

- Питання пенсійного віку як ніколи гостро стоїть в останні роки, він дискусійне. На пострадянському просторі залишилося три держави з низьким пенсійним віком: для чоловіків - 60 років, жінок - 55 років - це Білорусь, Росія і Узбекистан. За минулий період багато що змінилося. Виросла і продовжує зростати тривалість життя. З демографічною ситуацією змінюється і ринок праці. У Білорусі 27% населення - це пенсіонери. 25% білоруських пенсіонерів продовжують працювати. До питання про підвищення пенсійного порогу в майбутньому ми прийдемо так чи інакше.

В даний час збільшення пенсійного віку стосується лише тих осіб, які не мають право на призначення трудової пенсії через відсутність 15 років 6 місяців страхового стажу. У зв'язку з цим соціальні пенсії за віком даної категорії призначаються після досягнення віку: чоловіками 65 років; жінками - 60 років.

Можна розповісти про найістотніших з них »?
Чому ж така різниця?
Чи повинен при цьому змінитися коефіцієнт?
Може, його можна перерахувати »?
Чи чекати мені добавку в зв'язку з даною постановою?
Чи маю я право раз на рік на одноразову виплату »?
«Кому заважають працюючі пенсіонери, особливо на робочих посадах?
«Чому, якщо людина служить в армії, в пенсію йому цей термін не входить?
«Чи будуть в цьому році підвищувати розмір пенсії, і скільки разів?
Чи буде поквартальне надбавка, так званий прожитковий мінімум?