Реклама
Реклама
Реклама

Пенсія і прожитковий мінімум: скільки отримуватимуть українці

Від підвищення прожиткового мінімуму в Україні залежать і мінімальні пенсії. Розмір мінімальної пенсії відповідає мінімальному прожитковому мінімуму для відповідної соціальної групи.

Прожитковий мінімум, згідно з бюджетом на 2017 рік, було підвищено в Україні з 1 грудня - в середньому на 76 гривень - до 1700 гривень. Для дорослих, які втратили працездатність, з 1 грудня він становить 1373 гривні (на 61 гривню більше, ніж було) - саме від цього показника залежить розмір мінімальної пенсії, яка призначається за віком.

За планом мінімальна пенсія повинна була вирости одночасно з прожитковим мінімумом, однак мінпенсії підвищили раніше - з 1 жовтня, приурочивши зростання до старту пенсійної реформи. Таким чином, мінімальна пенсія в Україні в грудні 2017 року становить один тисяча триста сімдесят три гривні.

Пенсії по інвалідності з дитинства також залежать від прожиткового мінімуму, однак по суті розраховуються інакше: сума прожиткового мінімуму (для відповідної категорії) + надбавка, в залежності від групи інвалідності. Так як з 1 грудня прожитковий мінімум для дітей до 6 років становить 1492 гривні, а для дітей від 6 до 18 років - 1860 гривень, мінімальна пенсія по інвалідності становить 1452 гривні.

Наступне підвищення прожиткового мінімуму в Україні передбачено прийнятим Верховною Радою бюджетом-2018 і заплановано на 1 липня 2018 року. З цієї дати середній прожитковий мінімум складе 1777 гривень. Для непрацездатних він складе 1435 гривень - такий же стане мінімальна пенсія.

Ще раз прожитковий мінімум підвищать з 1 грудня 2018 року - в середньому до 1853 гривень. Мінімальна пенсія (як і прожитмінімум для непрацездатних осіб) з цієї дати складе 1497 гривень.

Нагадаємо, що Каплін попередив про масштабні акції протесту за підвищення зарплат і пенсій.