Реклама
Реклама
Реклама

Костянтин Лазарєв назвав Сосногорск кращим муніципалітетом із залучення інвестицій «БНК

За два роки Сосногорский район став «центром зосередження інвестицій» в республіці, заявив віце-прем'єр уряду Комі Костянтин Лазарєв на нараді з будівництва тепличного комплексу «Сосногорский», яке пройшло в районі 7 грудня. Учасники також обговорили етапи будівництва і кадрові питання майбутнього комплексу. За два роки Сосногорский район став «центром зосередження інвестицій» в республіці, заявив віце-прем'єр уряду Комі Костянтин Лазарєв на нараді з будівництва тепличного комплексу «Сосногорский», яке пройшло в районі 7 грудня

Фото Марії Шумейко

- За минулі два роки це другий за значимістю проект в республіці з таким обсягом фінансування. І знову в Сосногорська районі. Цей район вже привернув інвестиції на суму понад 8 млрд рублів. Я говорю зараз про дорогу, яка йде від Сосногорська в сторону Печори - це 4,8 млрд рублів. Плюс на тепличний комплекс 3,6 млрд рублів. І це тільки в одному муніципальному районі. Сьогодні Сосногорск став центром зосередження інвестицій, - зауважив Костянтин Лазарєв.

Сьогодні Сосногорск став центром зосередження інвестицій, - зауважив Костянтин Лазарєв

Генеральний директор тепличного комплексу «Сосногорский» Павло Трусагін розповів учасникам наради про етапи будівництва нового підприємства. За його словами, нульовий цикл повинен бути завершений до лютого. До цього моменту буде готова вся проектна документація, в тому числі повинна завершитися державна експертиза проекту.

До цього моменту буде готова вся проектна документація, в тому числі повинна завершитися державна експертиза проекту

- Нас сьогодні нічого не стримує, все йде за складеним планом, - заявив Павло Трусагін. - Матеріали та обладнання будуть надходити на майданчик з березня 2018 року. Паралельно буде дан старт зведення несучих конструкцій. За літній період планується змонтувати все обладнання, включаючи енергоцентр, і приступити до робіт по інженерним мережам.

За літній період планується змонтувати все обладнання, включаючи енергоцентр, і приступити до робіт по інженерним мережам

Віце-прем'єр уряду - глава Мінсільгоспу Комі Анатолій Князєв звернув увагу учасників наради на кадрові питання. На його думку, про те, хто буде працювати на підприємстві, потрібно подбати вже сьогодні.

Він запропонував зібрати збори громадян, запросити в Сосногорск представників республіканського агротехнікум, щоб з початку року зайнятися навчанням фахівців.

- Питання непросте. По лінії Мінпраці будуть виділені субсидії на перепідготовку і підготовку фахівців за рахунок федеральних коштів. Ми зі свого боку готові на схід громадян направити своїх фахівців для проведення роз'яснювальної роботи, - підкреслив Анатолій Князєв, додавши, що в робота на тепличному комплексі може зацікавити і жителів довколишніх районів.

Глава адміністрації Сосногорська району Віктор Шомесов зазначив, що в першу чергу влада хотіла б «орієнтуватися на місцевих людей».

- Тим більше у нас в 2-3 кілометрах від комплексу є селище Поляна і село Пожня, де дуже важко з роботою. Думаю, на цьому комплексі людей буде достатньо без залучення з сусідніх районів, - зауважив Віктор Шомесов.

Керівник проекту Групи компаній «Ренова» Дмитро Туляков зауважив, що на посаду агронома і технолога на підприємство запрошені фахівці з Голландії, зараз готується відповідна угода.

За словами Анатолія Князєва, існує можливість виплати підйомних для залучення на підприємство молодих фахівців з вищою освітою. Підйомні можуть скласти по 500 тисяч рублів протягом трьох років. Також виплата підйомних до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян можлива для фахівців робітничих професій, наприклад, електриків і слюсарів.