Реклама
Реклама
Реклама

ВЕБ подав на банкрутство «Еврокаскада» - Реальний час

  1. ВЕБ не пішов на світову?
  2. Спочатку листи, потім суд
  3. мільярдні борги
  4. жорсткий ВЕБ

У позовній заяві про банкрутство сума вимог досягає 3 млрд рублів

Держкорпорація «Банк розвитку і зовнішньоекономічної діяльності» банкрутить торгове ТОВ «Фірма« Еврокаскад ». Фірма виступала поручителем за кредитами «Волзького заводу будівельних матеріалів» - підприємства з виробництва газобетонних блоків і стінових панелей. ВЕБ давно має економічні претензії до підприємства, відомому під брендом Bikton. Однак засновник заводу і торгової мережі «Еврокаскад» Наіль Бікмулліна запевняв, що банкрутства вдасться уникнути, домовившись з ЗЕБом про світову. У травні суд задовольнив позов банку до «Еврокаскаду», зарахувавши йому борги заводу на 13,9 млн євро і 3,1 млрд рублів, а в серпні на підставі цього рішення банк подав заяву і про банкрутство самої торгової компанії. Подробиці - в матеріалі «Реального часу».

ВЕБ не пішов на світову?

Арбітражний суд РТ зареєстрував позов Зовнішекономбанку про банкрутство ТОВ «Фірма« Еврокаскад ». Сума боргу - 3,1 млрд рублів - астрономічна для торгової компанії, з огляду на річний виторг будівельних магазинів компанії в 341 млн рублів, яка трималася на цьому рівні два роки поспіль. Заява була прийнята судом 9 серпня, а вже 10 серпня в ЕГРЮЛ з'явився запис про ліквідацію компанії.

Як писало раніше «Реальний час», на дно «Еврокаскад» тягне інвестиційний проект його співвласника і засновника мережі магазинів - Наиля Бікмулліна. Йдеться про заводі Bikton ( «Волзький завод будівельних матеріалів» - виробник газобетонних блоків і стінових панелей, побудований в Волжске, Марій Ел). Сам Бікмулліна був упевнений, що з кредиторами вдасться піти на мирову, але, ймовірно, цього не сталося. Коментувати банкрутство «Еврокаскада», а також хід переговорів з ЗЕБом Бікмулліна не став. Відповідь Зовнішекономбанку до моменту публікації матеріалу не надійшов.

Відповідь Зовнішекономбанку до моменту публікації матеріалу не надійшов

Сума боргу - 3,1 млрд рублів - астрономічна для торгової компанії, з огляду на річний виторг будівельних магазинів компанії в 341 млн рублів. фото evrokaskad.ru

Спочатку листи, потім суд

Кредити на будівництво заводу бралися ще в 2008 році. Однак до 2016 року, за 8 років з моменту відкриття кредитних ліній ЗЕБом, виробник газобетонних блоків і стінових панелей зміг виплатити лише половину «від виданого». Причина неплатоспроможності заводу, на думку Наиля Бікмулліна, полягала в загальному падінні ринку будматеріалів. «Три роки тому ми давали 115% до потужностей, а зараз, грубо кажучи, лише 60% (мова йде про завантаження підприємства, - прим. Ред.). Звідси виростає собівартість, немає маржинальність, - розповідав він кореспонденту «Реального часу». - Просто треба перечекати важкі часи ».

У серпні 2016 року ВЕБ звернувся в московський арбітраж з позовом до «Волзькому заводу будівельних матеріалів». Зовнішекономбанк є єдиним кредитором по будівництву цього заводу «з нуля». Банк спочатку направляв попереджувальні листи про необхідність погашення боргу, але в підсумку пішов на крайні заходи і ініціював процедуру банкрутства заводу. Поручителем по боргах «Bikton» виступило афілійована з ним ТОВ «Фірма« Еврокаскад ». Тому банк подав позов на повернення боргу паралельно і до цієї компанії, але мови про її банкрутство на той момент не йшлося.

У листопаді 2016 року суд приступив до перевірки обґрунтованості вимог банку, але представник «Bikton» клопотав про відкладення судового розгляду для мирного врегулювання спору. Незважаючи на заперечення представника ЗЕБа, який вказав на відсутність «доказів можливого мирного врегулювання, в тому числі будь-якої листування», суддя ухвалив рішення відкласти розгляд по суті до грудня.

Наіль Бікмулліна запевняв, що до банкрутства Волзького заводу справа не дійде, оскільки ВЕБ готовий зайнятися фінансовим оздоровленням підприємства «в позасудовому порядку». фото bikton.ru

Засновник Bikton Наіль Бікмулліна запевняв, що до банкрутства Волзького заводу справа не дійде, оскільки ВЕБ готовий зайнятися фінансовим оздоровленням підприємства «в позасудовому порядку»: «Ті дії, які зробив банк, повинні були обов'язково проводитися за процедурою: один департамент проводить одні заходи, інший займається оздоровленням. Насправді, можу сказати, що переговори з банком йдуть позитивно, я думаю, в найближчі 2-3 місяці ми вирішимо проблему », - оптимістично розповідав він. За його словами, спочатку розглядався варіант реструктуризації заборгованості до 2023 або навіть до 2025 року, але через зміну команди в керівництві ВЕБ вивчаються нові схеми виходу з «кредитної пастки».

мільярдні борги

ВЕБ вимагав від «Еврокаскада» за першим кредитною угодою 13,9 млн євро, в тому числі 7,8 млн євро простроченого основного боргу, 3,5 млн євро - прострочені відсотки, 1,3 млн євро - неустойка на прострочений основний борг, 1 , 2 млн євро - неустойка на прострочені відсотки. За другим кредитною угодою - борг 3,1 млн євро, в тому числі - 1,58 млн євро прострочений основний борг; 0,9 млн євро - прострочені відсотки і т. Д. Борг утворився за кредитною угодою №110100 / 1005 від 04.12.2008.

Інакше кредиту (угода №110100 / 1006 від 04.12.2008) Зовнішекономбанк вимагав у ТОВ «Фірма« Еврокаскад »порядку 3,1 млрд рублів. В результаті 18 травня 2017 року Арбітражний суд Москви позов ВЕБ задовольнив. «Еврокаскад» подавав численні апеляції, однак ці дії успіху не принесли.

А 9 серпня Арбітражний суд РТ прийняв позов Зовнішекономбанку про визнання банкрутом компанії «Фірма« Еврокаскад ». Сума заявлених вимог - вже знайомі 3,1 млрд рублів.

Керівництво Зовнішекономбанку, мабуть, було налаштоване використовувати інструмент банкрутства для входження в капітал підприємства. фото newsru.com

жорсткий ВЕБ

ВЕБ з самого початку зайняв жорстку позицію по відношенню до заводу. Керівництво Зовнішекономбанку, мабуть, було налаштоване використовувати інструмент банкрутства для входження в капітал підприємства. «Дії ВЕБ будуть спрямовані на збереження виробництва, - повідомили« Реальному часу »в прес-службі банку ще в кінці минулого року. - Банк веде переговори з власником по питанню врегулювання заборгованості, а власник готовий запропонувати ЗЕБу стати партнером - увійти в капітал підприємства ».

«Bikton» - не перший приклад жорсткого розгляду по боргах з боку Зовнішекономбанку. Нагадаємо, ВЕБ брав участь в ще одному інвестпроект татарстанського бізнесу і повинен був виділити 7,8 млрд рублів кредитів - на «КЗСК-Силікон», проте, бачачи затримки з будівництва та збільшення кошторисів, фінансування призупинив. Зараз майбутнє проекту також знаходиться під питанням.

Олександр Шакіров, Луїза Ігнатьєва

ВЕБ не пішов на світову?
ВЕБ не пішов на світову?