Реклама
Реклама
Реклама

Репутаційний кейс. Facebook, Собянін і одна зірка в рейтингу

  1. Кому не потрібна ступінь MBA?
  2. Розбір ситуації
  3. Аудиторії дають випустити пар

26 травня нинішній мер Москви Сергій Собянін заявив, що має намір брати участь у виборах глави міста у вересні цього року. Приблизно в той же час в Instagram стали з'являтися пости з хештегом # ЗаСобяніна. Відзначилися актори, музиканти, телеведучі та популярні блогери.

Все частіше помічаю, що Москва сильно змінилася: Нові Лужники, велодоріжки, парк «Зарядье», в якому ми з Тіматі зняли найсильнішу сцену з кліпу # Гучи Я багато подорожую і різниця між Москвою і іншими світовими мегаполісами стерлася, при цьому наша столиця зберегла свою унікальність. @mossobyanin, пропоную Вам частіше ділитися в Інстаграмм новими проектами, щоб молодь могла в режимі онлайн стежити за оновленнями Москви) Хочу висловити respect громадського руху # ЗаСобяніна за те, що Москва розвивається і, точно, залишить небайдужими всіх туристів і жителів столиці

публікація від Єгор Крід (@Egorkreed) 24 Май 2018 в 8:07 PDT

Кому не потрібна ступінь MBA?

Тим, хто:

  • Чи не хоче бути керівником ні зараз, ні в майбутньому;
  • Чи не хоче вчитися новому і готовий до стагнації на ринку праці, де сьогодні кожен другий ходить на тренінги і підвищує кваліфікацію;
  • До сих пір вірить, що університетської скоринки досить для того, щоб її всюди брали з розпростертими обіймами.

Якщо ти не з таких, потрап на кращу дистанційну програму MBA в Росії і СНД. Ти освоїти весь спектр знань і компетенцій, необхідний для успішного керівника і підприємця. Навіщо? щоб отримати підвищення в зарплаті, посади і знаннях.

Реклама


Додали і ЗМІ: в травні Яндекс.Новости нарахували 9102 згадки мера. Для порівняння, в квітні було 7340, в березні - 4915, в лютому - 4953, в січні - 5255 .

Таку потужну хвилю помітили багато. Facebook стала першою соцмережею, де з'явилася яскрава негативна реакція. Люди дізналися про те, що була створена сторінка «За Собяніна - за кращого мера кращого міста землі». Судячи з даних Youscan, все почалося з поста в групі «Москвичі проти платних парковок».

Ідею - висловити відкрито свої думки про мера - підхопили багато: 28-29 травня відбувся різкий стрибок негативних відгуків з оцінкою 1. Хвиля перенеслася в Twitter. У Facebook долучилися учасники інших груп, таких як «Я проти нового терміну мера Собяніна» , «Делишки дилетантів Собяніна» та інших.

Користувачі Instagram та інших соцмереж також відреагували. по тегу # засобяніна стали з'являтися фотографії брудних дворів, що валяється сміття і розбитою плитки. Однак масштаб можна порівняти з ВКонтакте, Facebook і Twitter.

Однак масштаб можна порівняти з ВКонтакте, Facebook і Twitter

Бурхливе обговорення викликали і публікації в Facebook, і ВКонтакте, і випуски Медузи про хвилю постів відомих людей на підтримку мера.

Розбір ситуації

Позитивні відгуки мало хто залишає. І це нормально, коли очікування виправдовуються. А ось лають всіх і вся: нову праску, піцу, сервіс доставки, свій район, роботодавців, чиновників. Негатив давно вже став звичною справою для багатьох маркетологів і піарників.

Політика в даному контексті - особлива сфера. Ми вважаємо, що саме в політиці негатив набуває неконструктивний характер. Людям іноді потрібно просто спустити пар. Природно, не всі відгуки потрібно сприймати серйозно. З іншого боку, негатив часто може стати джерелом корисної інформації, яка дозволить поліпшити роботу.

Можна виділити два принципи роботи з аудиторією в соцмережах.

  1. Чи не брехати, що не лукавити.
  2. Чи не нав'язуватися.

Схоже, команда Собяніна перегнула палицю, почавши кампанію великою кількістю замовних постів у знаменитостей і порушивши тим самим другий принцип. Надто вже нудотно була похвала. Дійшло до того, що ця історія потрапила в ЗМІ . Примітно, що з боку Собяніна ніяких реакцій і коментарів не надходило.

Відомо, що аудиторія Facebook відрізняється активною громадянською позицією. Тут багато громадських і просто небайдужих. Не віриться, щоб професійна команда не змогла передбачити таку реакцію. Тоді, може бути, Facebook був свідомо принесений в жертву?

Можливо, потрібно було починати не так потужно. Подібні ситуації адже вже відбувалися, наприклад, коли мера звинувачували в маніпуляції стрічкою Яндекс.Новостей . Люди в соцмережах скаржилися, що Собяніна стало занадто багато.

Було б правильно зробити ставку на локальних лідерів думок з невеликою кількістю передплатників. Використовувати знаменитостей важливо, але бажано помітно «розбавити» їх простими людьми, які ближче до виборців. Це підвищує довіру.

Це підвищує довіру

Наші поради, як реагувати в Facebook та інших соціальних мережах.

  1. Чи не виправдовуватися, це виглядає дивно.
  2. Не варто намагатися скоріше виправити ситуацію і заливати все позитивом - буде занадто помітно. Так можна викликати нову хвилю негативу.
  3. Почекати, поки все вляжеться, попрацювати з відгуками і виділити конструктивну критику. Відокремити мух від котлет. Не будемо забувати, що відгуки можуть бути джерелом цінної інформації.
  4. Дати зворотний зв'язок там, де це доречно. Писати ввічливо і по суті.
  5. А вже після цього генерувати позитивні інфоприводи і залучати адвокатів бренду, виправляти рейтинг і розбавляти новий негатив у разі його появи.

Аудиторії дають випустити пар

Робота з негативом давно стала частиною будь-якої повноцінної стратегії просування. Необхідно завжди враховувати можливі кризові ситуації, пов'язані з незадоволеними клієнтами (виборцями). Політика набагато вибухонебезпечних сфери виробництва або послуг, з нею потрібно бути в рази обережніше. Сім разів відміряй ... Брехня і нав'язливість тут сприймаються значно болючіше. Тому важливо не перегнути палицю, не перестаратися.

Судячи з того, що офіційної реакції не з'явилося, незадоволеним дадуть виговоритися, випустити пар. Потім, коли все вляжеться, оцінку на сторінці «За Собяніна» виправлять, заллють позитивом, а робота по просуванню активно продовжиться. Вибори близько.

Читайте також: Соцмережі і вибори президента 2018: аналізуємо

Думка редакції може не збігатися з думкою автора. Ваші статті надсилайте нам на [email protected] . А наші вимоги до них - ось тут .

Кому не потрібна ступінь MBA?
Навіщо?
Тоді, може бути, Facebook був свідомо принесений в жертву?