Реклама
Реклама
Реклама

За магніт на лічильнику - новий штраф

Скручування показань індивідуальних приладів обліку хочуть прирівняти до адміністративного правопорушення і штрафувати за це на 30 тисяч рублів. І це не єдина міра боротьби за правильний облік ресурсів - громадянам, все ще не встановив поквартирні лічильники, за комуналку доведеться заплатити більше. Скручування показань індивідуальних приладів обліку хочуть прирівняти до адміністративного правопорушення і штрафувати за це на 30 тисяч рублів

З ініціативою штрафувати ушлих росіян, які деформують показання лічильників послуг ЖКГ, планують боротися адміністративними методами. Так, Мінбуд РФ пропонує штрафувати таких мешканців на 30 тисяч рублів. А тим, хто все ще не встановив індивідуальні прилади обліку, загрожує збільшення розміру квартплати. Про це розповіла директор департаменту ЖКГ, енергозбереження та підвищення енергоефективності Мінбуду Оксана Демченко.

«Пропонується ввести адміністративну відповідальність споживачів послуг за втручання в роботу приладів обліку і використання пристроїв, які деформують показання приладів обліку, у вигляді штрафу в 30 тисяч рублів і встановити підвищені фінансові зобов'язання по оплаті спожитих комунальних ресурсів для споживачів, у яких не встановлені індивідуальні прилади обліку при наявності технічної можливості їх встановлення », зазначила чиновник. За словами Демченко, ці норми вже внесені в уряд РФ, з наміром реалізації до 1 січня 2015 року.

З відсутністю поквартирних приладів обліку російським суб'єктам пропонується боротися двома способами, на вибір. Або регіон встановить правило, відповідно до якого вся різниця, яка виникає між обсягами поставлених комунальних ресурсів на багатоквартирний будинок і їх фактичного споживання будуть розподілятися між власниками приміщень, в яких немає індивідуальних приладів обліку. Або ж суб'єкт РФ з 1 січня 2015 року введе для мешканців без лічильників підвищувальний коефіцієнт, який щокварталу буде становити не менше 30 відсотків оплати комунальних послуг.

Що стосується штрафів за втручання в роботу лічильників, то планується дозволити керуючим компаніям встановлювати на індивідуальні прилади обліку пломби, здатні фіксувати використання пристроїв, які деформують значення вимірювань.

Спритні «магнітчікі»

Скручування показань лічильників - бич постачальників ресурсів. З бажання заощадити на квартплаті мешканці часто вдаються до різних способів зниження показань. У випадку з водою, найчастіше використовують спеціальні потужні магніти. «У мене на сім'ю з чотирьох осіб за допомогою магнітів в місяць виходить заощадити від 400 до 600 рублів. Я вважаю, це пристойна сума. Це при тому, що використовуємо магніт нерегулярно, думаю, КК навіть не помічають », - відверто каже на форумі челябінец Андрій.

Втім, навіть якщо сусіди або КК запідозрили мешканця в використання спецзасобів, довести використання магніту не так-то просто. «Щоб побачити лічильник, потрібно потрапити в квартиру, а проти волі мешканця цього зробити не можна, і потім ще потрібно довести до порушення цивільного процесу», - коментує представник руху «Прозоре ЖКГ» Олександр Святого.

Експерти відзначають, що поки найефективнішим засобом проти «магнітчіков» залишаться квитанції. Адже по ним можна простежити всі зміни по сумі оплати. «Поки КК не помітить наявності магнітів, це, може бути, і плюс для власника. Можна «змотувати» аж до нульових показань. Залишати, скажімо, один куб, в залежності від совісності людей, - зазначає юрист групи компаній «Дипломат» Андрій Воробйов. - Якщо ж ЖЕК або навіть водоканал дізнаються, що є магніт (що відноситься до пошкодження лічильника, рівносильному зняття пломби), то вони можуть нарахувати тариф по пропускній здатності труб. А це близько 40 літрів на годину. Ось таке своєрідне покарання у формі цивільно-правової відповідальності. Треба пам'ятати, що вартість розрахунку по пропускній здатності труб в рази вище, ніж економія від магнітів »

Штраф по заслугах

Ось і в Громадській палаті РФ з розвитку соціальної інфраструктури та житлово-комунального господарства штраф за заниження показань в 30 тисяч порахували занадто маленьким. До того ж знайти і покарати винуватця буде нелегко, вважають вони. «Це дуже низький штраф. Треба його значно збільшити або взагалі давати півроку в'язниці. Адже це звичайне злодійство! Чому людина, яка вкрала банку консерви, отримує два роки, а людина, яка краде на тисячі рублів, відбудеться лише таким штрафом? Нічого красти. Або нехай штраф буде 100 тисяч рублів », - висловився голова комісії Ігор Шпектор.

У свою чергу, його заступник Артем Кір'янов вважає, що «сама думка, в общем-то, правильна, але, як завжди, проблема, буде в правозастосовчій практиці». «На сьогоднішній день в рамках адміністративного діловодства дуже складно буде знайти винуватця в даній ситуації: а саме показання свідків, записи відеокамер та інше - це практично нереально. Висувати вимоги по сплаті штрафу до власне відповідального квартиронаймачу на підставі невірних даних лічильника, думаю, буде практично неможливо. Дійсно, поки немає шляху пошуку винного і способу докази винності того чи іншого громадянина в змінах показників », - зазначає чиновник.

Наклейки-індикатори проти економії

Експерти солідарні, що найдієвішим шляхом вирішення проблеми повинні стати сучасні технології. «Треба щоб допуск до обладнання здійснювався спеціально уповноваженими особами, щоб лічильники мали певну ступінь захисту і були б набагато складніше, ніж нинішні, коли досить поставити дротяний жучок для того щоб щось там накрутити», - вважає Артем Кір'янов.

У МУП ПО ВВ розповіли, що для запобігання пошкодження індивідуальних приладів обліку за допомогою магнітів в компанії планують застосовувати індикатор магнітного поля у вигляді спеціальної наклейки. Розміщена на ній капсула з магнітною суспензією змінює свою форму під впливом постійного, змінного та електричного магнітних полів. Сама ж наклейка захищена від несанкціонованого втручання прихованої написом "Розкрито", яка проявляється при спробі зняття індикатора з опломбованого об'єкту. Відповідальними за установку таких наклейок-індикаторів призначать тих, хто вводить індивідуальні прилади обліку в експлуатацію (у разі звернення абонента в МУП ПОВВ - співробітниками МУП ПОВВ).

Чому людина, яка вкрала банку консерви, отримує два роки, а людина, яка краде на тисячі рублів, відбудеться лише таким штрафом?