Реклама
Реклама
Реклама

Погружной вібраційний насос "Струмочок" - пристрій, ремонт, відгуки »Аква-Ремонт

  1. Технічні характеристики і принцип роботи
  2. Великі здібності маленького агрегату
  3. Подача води в будинок
  4. Тимчасова заміна основного насоса
  5. Використання в повільно наповнюються джерелах
  6. Відновлення засмітилася свердловини
  7. Викачування вод із затоплених приміщень
  8. Заповнення нової системи опалення
  9. Можливі поломки «струмочки» і способи їх усунення
  10. заміна клапана

З радянських часів відомий споживачеві погружной насос струмочок, що випускається білоруським підприємством ВАТ «Лівгідромаш». Понад сорок років він застосовується на дачних ділянках, і навіть зарубіжні конкуренти не змогли витіснити його з ринку, тому що при доступній ціні цей агрегат відрізняється стабільною якістю і зручністю використання. Для того щоб початківці дачники розуміли, яку користь принесе вібраційний насос струмочок на ділянці і які нюанси слід враховувати при його експлуатації, розглянемо технічні характеристики, проблемні нюанси і способи усунення поломок даного агрегату.

Технічні характеристики і принцип роботи

Даний насос відноситься до групи заглибних насосів, які використовуються для підйому або відкачування холодної прісної води з глибин до 60 м (в залежності від моделі). При вазі всього в 4 кг він здатний викачувати на годину близько 450 літрів.

Відноситься до систем вібраційного типу, які працюють за рахунок коливань діафрагми, що реагує на зміну тиску усередині приладу. Різниця в тисках утворюється через те, що проходить через котушку електрику створює магнітне поле, а воно, у свою чергу, призводить всі деталі в почергове рух, піднімаючи таким чином водяний потік вгору. Працює пристрій насоса струмочок від 220В, споживаючи за годину близько потужність 270 Вт. в залежності від потужності моделі.

З радянських часів відомий споживачеві погружной насос струмочок, що випускається білоруським підприємством ВАТ «Лівгідромаш»

У насосі струмочок немає підшипників і тертьових деталей, що збільшує термін служби приладу

За рахунок відсутності обертових елементів і підшипників, водяний насос струмочок довго і безпроблемно працює, тому що саме тертя виводить з ладу деталі і вимагає їх заміни. Забір води в конструкції розташований зверху, що дає додатковий плюс у вигляді охолодження всієї системи. Вона не відчуває при роботі надмірного нагріву, а значить, функціонує без перевантажень. Другий плюс верхнього забору - НЕ засмоктується з дна мул, а в колодязі не мутніє вода.

Великі здібності маленького агрегату

Звичайно, глибинний насос струмочок не вирішить якихось глобальних завдань типу водопостачання великого будинку, тому що має потужність від 150 до 225 Вт в середньому. Але з багатьма проблемами впоратися допоможе.

Подача води в будинок

На дачі або в приватному будинку ці агрегати цілком стерпно справляються з подачею води. Правда, одночасно приймати ванну, прати і мити посуд у господарів не вийде, бо семи літрів за хвилину, які здатний видавати насос, замало для всіх цих потреб. Але якщо користуватися локально, в одному місці, то напору буде досить і для душа, і для прання. Правда, натиск безпосередньо залежить від глибини водного ресурсу. І чим ця цифра вище, тим сила подачі буде менше.

Не рекомендується підключати такі насоси одночасно до будинку, лазні та іншим будівлям, тому що це занадто великий обсяг роботи, який може викликати перевантаження системи.

Використовуючи «Струмочок», дачники проводять в будинок воду

Використовуючи «Струмочок», дачники проводять в будинок воду

Праворуч - кран для підключення до шлангів від колодязя, зліва - висновок для поливального шланга

Тимчасова заміна основного насоса

Деякі господарі, які використовують в домашньому водопостачанні більш потужне обладнання, закуповують для підстраховки насоси для води струмочок. Адже поломки бувають у будь-якого приладу, і якщо основний агрегат раптово зламається, то поки з'ясують причину поломки і відвезуть на ремонт, пройде не один день. І ось тоді-то стане в нагоді запасний варіант насоса, який не видасть великих обсягів води, але для задоволення основних потреб цілком згодиться.

Використання в повільно наповнюються джерелах

При копанні криниці або бурінні свердловини не вгадаєш, наскільки швидко зможе відновлюватися рівень води після інтенсивного використання. Одне джерело це зробить моментально, а другого знадобляться годинник для поновлення. Але при покупці насосів цей фактор чомусь забувається, і бувають ситуації, коли потужний агрегат виробляє відкачування води швидше, ніж та встигає заповнити. У такій ситуації, висушив джерело до дна, система автоматично відключиться, і доведеться її перезапускати. До того ж, при швидкому паркані збільшується ймовірність помутніння. Тому для джерел зі слабким рівнем відновлення краще брати насос Струмочок, у якого інтенсивність забору нижче, зате він буде працювати стабільно.

Тому для джерел зі слабким рівнем відновлення краще брати насос Струмочок, у якого інтенсивність забору нижче, зате він буде працювати стабільно

Насос струмочок підходить для свердловин з діаметром труби в 100 мм

Відновлення засмітилася свердловини

Деякі свердловини при мінливому використанні мають властивість замивалося, чому знижується і рівень води, і можливість її швидкого оновлення при відкачці. Можна спробувати реанімувати систему за допомогою «струмочки». Якість води він, звичайно, не змінить, але обсяг збільшить.

Для цього потрібно опустити насос якомога ближче до фільтру і включити. Вібруючий механізм буде вибивати з фільтра тверді нашарування, а потім піднімати їх на поверхню. Пару таких спроб - і свердловина прийде в порядок.

До речі, під час реанімування немає необхідності стояти над свердловиною. Через невеликої пропускної спроможності водяні насоси струмочок все одно повністю воду не викачають. Так що в цей час можна зайнятися поливом городу. Заодно ви побачите, чи змінюється якість води і її обсяг: струмінь з шланга стане сильніше і без домішок.

Викачування вод із затоплених приміщень

Весняні паводки частенько «радують» дачників затопленим і підвалами, льохами і оглядовими ямами в гаражах. Винести великі обсяги води відрами важко, а за допомогою насоса її можна видаляти повільно, але вірно. Тим більше що ця процедура не одного дня. Дренажні води зазвичай чисті, тому проблем з відкачуванням не виникне.

Заповнення нової системи опалення

При будівництві приватних будинків систему опалення створюють іноді раніше, ніж підключаються до водопостачання. В цьому випадку потрібно якимось чином заповнити труби. Надходять так: привозять воду в бочці, вставляють в неї шланг від насоса, а другий з'єднують зі спусковим краном батарей. Відкривають кран і запускають агрегат. Поки система заповнюється, дивляться на манометр, щоб визначити, коли тиск встане на потрібну позначку.

Можливі поломки «струмочки» і способи їх усунення

розгерметизація корпусу

При заборі води з колодязів або свердловин необхідно контролювати, щоб корпус потічка не стикався зі стінками. Вібруючий насос, торкаючись до них, буде отримувати удари, рівнозначні за силою ударів молотка. Причому їх в хвилину буде близько ста. Природно, що корпус такого перевантаження не витримає: він нагріється і відбудеться відшарування заливки від магніту, що знаходиться всередині. Те ж саме станеться, якщо насос залишити працюючим поза водою, на суху.

Те ж саме станеться, якщо насос залишити працюючим поза водою, на суху

Для ремонту насоса необхідно розкрити корпус і вийняти електричну частину

Спробуємо провести ремонт насоса струмочок своїми руками. Для цього треба відокремити електричну частину, дістати магніт, нарізати маленької болгаркою по всій поверхні неглибокі борозенки, змастити герметиком, який використовують для вставки стекол в автомобілях, засунути назад в корпус, використовуючи прес, і почекати до висихання. Потім зібрати насос в зворотному порядку.

заміна клапана

При відкачці дренажних вод з підвалів треба стежити, щоб всередину не потрапили дрібні камінчики або пісок. Для цього купується додатковий фільтр, який натягують в розігрітому вигляді на приймальню частина по типу ковпака. Вони не дуже зручні у використанні, зате дешеві. Дорожчі фільтри нагадують склянки, в які насос вміщається цілком. Ось з ними-то і рекомендується проводити відкачування весняних вод.

Ось з ними-то і рекомендується проводити відкачування весняних вод

Від потрапляння дрібних камінчиків або піску стирається гумовий клапан - деталь №4

Якщо все ж камушку вдалося потрапити всередину механізму, то через сітку вбудованого фільтра він пройде і застрягне у клапана. А так як клапан гумовий, то через деякий час його розірве на частини.

Провести ремонт насосу струмочок нескладно: замість клапана можна взяти пробку від медичних пляшок. У ній гума досить товста, так що легко стане на місце клапана.

Купивши «Струмочок», дачники полегшать собі полив і відкачування дренажних вод, а також будуть завжди мати в будинку питну воду.