Реклама
Реклама
Реклама

Як замінити лічильник води?

  1. Процес заміни лічильників води
  2. Економічна заміна лічильника на воду
  3. Нарахування оплати за воду

До того ж учені вже давно говорять про те, що скоро всіх чекає дефіцит питної води. Що робити, якщо ваш лічильник вийшов з ладу? Що приносить з собою заміна водяних лічильників?

Процес заміни лічильників води

До того ж учені вже давно говорять про те, що скоро всіх чекає дефіцит питної води

Щоб заміна лічильників води потрібно звертатися із заявою до місцевого ЄЇРЦ, або в ТСЖ або ЖЕУ. Воно передасться в керуючу компанію, яка розглядає технічні можливості заміни лічильників води в конкретному приміщенні.

Якщо питання вирішується позитивно, то заявник оплачує договір, що містить в собі кошторису. Як поміняти лічильник на воду, адже оплата покупки лічильників (два різних лічильника на воду) і необхідного устаткування, а також їх установку доведеться зі свого бюджету.

Вартість комплектації лічильників відрізняється в регіонах, але в середньому доводиться витрачати приблизно 4 тисячі рублів за 2 лічильника. Для кількох груп громадян є пільговий монтаж лічильників, однак про це необхідно дізнатися в місцевих ДЕЗах.

Економічна заміна лічильника на воду

Обов'язково потрібно брати чеки при покупці самого лічильника. Після того, як лічильник змонтований, потрібно підписати спеціальний акт введення в експлуатацію. Разом з цим потрібно відправитися в ЄЇРЦ (ТСЖ, ЖЕУ), де підписується заяву на розрахунок за показаннями квартирного лічильника. В наступному місяці потрібно буде оплатити фактичні витрати води.

Монтуванням лічильників води, а так само заміною водяних лічильників і технічним обслуговуванням, займаються фахівці, які мають право діяльності на це.

У червні 2011 року почало діяти рішення «Про надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків », за яким наявність в будинках персональних лічильників не скасовує необхідності оплатити загальдомовий перевитрата ресурсів.

Це положення роз'яснює Постанову «Про порядок надання комунальних послуг громадянам». У цьому положенні прописана формула для підрахунку оплати з урахуванням загальнобудинкових лічильників. Власники квартири зобов'язані щомісяця оплачувати воду, за свідченнями колективних приладів обліку.

Нарахування оплати за воду

По пунктах постанови нарахування оплати за воду відбувається так:

  1. Підсумувати обсяг води, який спожили квартири з лічильниками, з об'ємом води, використаної власниками квартир без лічильників.
  2. Поділити обсяг води, який спожили у всьому будинку (за параметрами загальнобудинкових лічильників), на підсумкову суму.
  3. Помножити отриману цифру на показання лічильника в квартирі.
  4. Отримані результати множимо на встановлений тариф на гарячу або холодну воду.

Насправді, оплата за воду за лічильником жителями здійснюється так: власники квартир, в яких змонтовані лічильники води, за підсумками місяця віддають відомості в цифрах в керуючу компанію. Там вважають остаточну суму.

Що робити, якщо ваш лічильник вийшов з ладу?
Що приносить з собою заміна водяних лічильників?