Реклама
Реклама
Реклама

Податки на нерухомість в Іспанії для нерезидентів

  1. Оподаткування при продажу квартири або будинку
  2. Прибутковий податок для нерезидентів (IRNR)
  3. Муніципальний податок на додану вартість
  4. Оподаткування при купівлі житла
  5. Новобудова
  6. Нерухомість вторинного ринку
  7. Засвідчені юридичні акти, AJD

Кількість іноземних покупців житла збільшується з 2010 року

Кількість іноземних покупців житла збільшується з 2010 року. Але крім покупок також мають місце бути продажу цих самих об'єктів, що тягне за собою дотримання деяких податкових зобов'язань. Які ж податки на нерухомість в Іспанії для нерезидентів повинні сплачувати продавці і покупці? Про це ви дізнаєтесь в продовженні статті.

Коли хтось вирішується на покупку житла, будь то іспанець або іноземець, варто мати на увазі, що вартість об'єкта не єдиний витрата, який необхідно сплатити. Крім цього, також існує ряд обов'язкових витрат. Наприклад, визначення вартість нерухомості і податки, якими обкладається дана операція.

Покупці як іспанці, так і іноземці, сплачують одні і ті ж податки при покупці житла. Відмінність оподаткування з'являється при продажу нерухомих об'єктів. Іноземці нерезиденти повинні сплатити прибутковий податок для нерезидентів, IRNR. І в разі, коли іноземний продавець не перебуває на території Іспанії, як виняток, муніципальний податок на додану вартість повинен буде сплатити покупець.

Оподаткування при продажу квартири або будинку

Адвокат Олена Серрано, вказує на те, що продавець, який не проживає в Іспанії, повинен буде сплатити кілька податків: прибутковий податок для нерезидентів (IRNR) і податок на збільшення вартості міських земель (IIVTNU або муніципальний податок на додану вартість)

Прибутковий податок для нерезидентів (IRNR)

Податкова реформа, що вступила в силу з 1 січня 2015 року, впливає на нерезидентів як на ще одного громадянина, так як саме вони привнесли зміни в IRNR. Зникли коефіцієнти грошового перерахунку, які використовувалися для коригування впливу інфляції на вартість нерухомості. Це означає, що тепер не буде прийматися до уваги той факт, що євро сьогодні не варто стільки ж скільки євро через 10 років.

Що стосується коефіцієнтів компенсування, то вони застосовується тільки в разі якщо загальна сума проведених операцій з 2015 року не перевищує 400 000 євро, незалежно від того чи це житлова нерухомість, акції або будь-який інший тип нерухомості як рухомого, так і нерухомої, придбаної до 1994 року.

Якщо сума перевищує 400 000 євро, то цей коефіцієнт застосовуватися не буде і необхідно буде сплатити податок на весь прибуток від продажу будинку або квартири. Відсоток податку залежить від року придбання та типу нерухомості.

У підсумку, у випадках, коли продаж будинку або квартири не перевищує 400 000 євро з усім майном (наприклад, з меблями і електроприладами), то вироблена додаткова вартість продажу створює меншу податкову сплату в силу того, що зменшується відповідна операції податкова ставка. Проте, в разі, коли загальна вартість продажу перевищує 400 000 євро, то в цій ситуації податковий режим обтяжливіший для платника податків.

Розмір податку, яким обкладаються нерезиденти при передачі нерухомого майна в 2015 році складе 20% і в 2016 році він буде дорівнює 19%. Давайте розглянемо приклад розміру IRNR для іноземців:

Іноземець нерезидент купив в 2010 році в Іспанії будинок вартістю 120 000 євро і вирішує продати його в на початку 2015 роки за 300 000 євро. Валовий прибуток від цієї операції складе 180 000 євро, і ця сума буде обкладатися прибутковим податком в розмірі 20%. Тому податкова ставка до сплати буде рівнятися 36 000 євро.

Муніципальний податок на додану вартість

Податок на збільшення вартості міських земель (IIVTNU) або більш відомий як муніципальний податок на додану вартість, ще один з типів податків обов'язкових до сплати будь-яким іноземцем при продажу житлових об'єктів в Іспанії. Під час продажу нерухомості також враховується податок на додану вартість за збільшення вартості, яку випробував нерухомий об'єкт. Для цього, необхідно порахувати різницю між вартістю об'єкта на момент продажу і на момент його придбання. Податком обкладається саме ця різниця. Розмір податкової ставки залежить від муніципалітету / міста, в якому знаходиться будинок або квартира. Необхідно зробити сплату протягом 30 днів після підписання контракту про купівлю-продаж.

Однак, як нагадує Елена Серрано, в разі якщо продавець не перебуває в Іспанії, то сплатити цей податок повинен буде покупець як замінник платника податків.

Оподаткування при купівлі житла

Існує 2 типу розрізняються між собою податків. Залежать вони від того, є придбаний об'єкт новобудовою або об'єктом вторинного ринку.

Новобудова

Податок, яким обкладається нерухомість даного типу - це ПДВ (IVA) в розмірі 10%. Тому в разі придбання житла на суму 250 000, оплатити в казну потрібно буде 25 000 євро.

Нерухомість вторинного ринку

Податок, яким обкладається нерухомість даного типу-податок на передачу прав власності (ITP). Його розмір залежить від автономного округу, в якому знаходиться об'єкт, але зазвичай це між 5% -10% від завіреної вартості (використовую попередній приклад, отримуємо від 12 500 євро до 25 000 євро). Варто пам'ятати, що податкова служби може вимагати від клієнта велику суму, якщо вважатиме, що вартість об'єкта перевищує його ціну, по якій його продають. Податкова кожного автономного округу має таблицю з мінімальними розцінками, на основі яких вираховується мінімальний ITP, які повинен сплатити покупець будинку або квартири.

Таким чином, мало поінформоване покупець нерухомості вторинного ринку, може виявитися в не дуже приємній ситуації: після сплати податку в розмірі 7% від вартості покупки податкова служба може вимагати оплатити додаткову суму. Ця сума буде дорівнює 7% від різниці між зареєстрованою вартістю нерухомості і її вартістю за оцінкою податкової служби, плюс відсоток за несвоєчасну оплату.

Наприклад, якщо вартість квартири дорівнює 250 000 євро, то сплатити необхідно 17 500 євро в якості ITP, але якщо в таблиці податкової служби вважається що мінімальне вартість об'єкта 300 000 євро і що відповідний їй ITP дорівнює 21 000 євро, то вас зобов'язують до сплати різниці: 3 500 євро.

Що стосується ITP в різних автономних спільнотах, то в деяких існують пільги для багатодітних сімей. Наприклад, в автономному окрузі Мадрид, податкова ставка по ITP для багатодітних знижується до 4%.

Засвідчені юридичні акти, AJD

При покупці як новобудови, так і придбання «вторинки», і її фінансуванні за допомогою іпотеки, необхідно сплатити ще один податок на засвідчені юридичні акти (AJD). Він становить близько 1% від зареєстрованої вартості і 1% від суми іпотечної позики.

Якщо у вас залишилися питання про податки на нерухомість Іспанії, то просто зв'яжіться з нами відправивши повідомлення на [Email protected] або залиште свій коментар під цією статтею. Dompick і його команда зроблять все можливе, щоб допомогти вам. Також хотілося б відзначити, що раніше ми говорили про витратах при покупці житла в Іспанії для російських , Де ми надали детальну таблицю з витратами на придбання.

dompick.ru

У Вас залишилися питання на юридичну тему?

У нашій команді є адвокати, готові допомогти

Які ж податки на нерухомість в Іспанії для нерезидентів повинні сплачувати продавці і покупці?