Реклама
Реклама
Реклама

Будинок, який ще не знесли, і висотки, яких чекають 8 років

Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита Все, що відбувається в Забайкаллі і місті Чита

Як кажуть пайовики, які хотіли придбати квартири в будинку по вулиці Інгодинського, 33 , Їх історія триває вже восьмий будівельний сезон - саме такими відрізками вони тепер відміряють час. Здавалося б, 2011 рік повинен стати переломним - визначена організація, яка добудує будинок, на урядовому рівні вирішено допомогти ошуканим пайовикам або інвесторам, як їх називають в крайової адміністрації. Але будівництво знову застопорилося - одна сім'я не хоче переселятися з дому, на місці якого повинні будуватися висотки для пайовиків.

За словами віце-прем'єра крайового уряду Олександра Холмогорова, край уже підписав угоду з «Чітаенергожілстроем» з будівництва будинків по Інгодинського. Найголовніше - з крайового бюджету були виділені гроші на підведення комунальної інфраструктури і на розселення мешканців із земельної ділянки, де передбачається звести три висотних будинки.

«На даний момент розселення практично закінчено. Всім знайдено житло, все оформлено, за винятком однієї квартири в одному старому аварійному будинку. Квартира розміром 44 квадратних метра. Власники цього житла зажадали близько 8,5 мільйона рублів або 193 тисячі за квадратний метр », - розповів Олександр Холмогоров.

Безпосереднім розселенням мешканців з Інгодинського займається державна установа «Медбуд». За словами керівника «Медстроя» Галини Єфімчук, всього переселено 16 родин в різні райони міста - від селища ГРЕС до вулиці Столярова. На її думку, проблем з їх розселенням не виникало. Тільки одна сім'я відмовилася ні з одним із запропонованих варіантів.

«Ми намагалися знайти компроміс, щоб якомога швидше почати будівництво і вирішити проблеми наших постраждалих інвесторів. Але знайти його не можемо. Вимоги мешканців постійно змінювалися: спочатку вони хотіли поміняти на одну квартиру, потім на дві, потім просили 5 мільйонів рублів, потім - 8,5 », - розповідає про ситуацію, що склалася віце-прем'єр.

Природно, небажання виселятися гальмує все будівництво: «Без забезпечення знесення зайти на майданчик неможливо. Тому будемо працювати в рамках чинного законодавства. Схема є. Будинок визнаний старим, аварійним. Муніципалітет Чити заявить відповідне вимога щодо розселення. Якщо в добровільному порядку люди не захочуть переселитися, отримати 44 квадратних метра в тих районах міста, де це житло є, тоді ця процедура пройде через суд. Буде, природно, затягування часу, яку нам хотілося б уникнути », - роз'яснює Холмогоров.

Поки не ясно, на скільки затягнеться судова тяжба, і чи зможуть будівельники вчасно зайти на майданчик. У крайової практиці - це перший випадок. Тому, за словами Холмогорова, уряд має намір вирішити питання принципово. «Якщо не хочуть вирішити питання добровільно, ми будемо працювати в рамках законодавства. І не факт, що той варіант, який вийде, буде влаштовувати », - резюмує Холмогоров.

Зрозуміло, що пайовики, що чекають будівництва вже вісім років, незадоволені такою затримкою.

За словами члена ініціативної групи пайовиків Тетяни Кравцової, розселення мешканців почалося ще в червні 2010 року. Планувалося, що воно завершиться у вересні, і тоді будівельники могли б зайти на майданчик.

" Ну і що? А тепер зіткнулися з сім'єю. У сім'ї - шестеро осіб. Їм пропонували різні варіанти: останній - дві двокімнатні, одна однокімнатна в центрі міста. Вони спочатку погодилися, але потім підписувати нічого не стали. Це триває близько місяця », - розповідає Кравцова.

За її словами, до цих пір не підписаний акт про визнання будинку аварійним, не виписані повідомлення мешканцям. «До суду документи не подали. Це повинно тривати не менше двох місяців. Скільки ще будуть судові позови? Це - затягування », - каже Тетяна Кравцова.

Вихід, на думку пайовиків, один - знову залучати федеральні структури, ЗМІ, громадськість до своєї проблеми.

«Справа не в тому, що говорять. Ми не бачили жодного паперу. Ми давно не віримо словам. Зараз готуємо звернення по лінії партії «Єдина Росія» - Путіну, Гризлову, Жирякова - до нього ми взагалі потрапити не можемо. Напевно, будемо вести розмову про мітинг. Вони не хочуть порушувати закони при розселенні. А вісім років - це що, не порушення? »- каже Кравцова.

Чи не побажав переселятися житель будинку по вулиці Інгодинського Ілля Кузьмін, зі свого боку, також обурений ситуацією: «Вони (ДУ« Медбуд »- авт.) Знайшли газети з дуже смішними цінами. Почали нам пропонувати квартири. А при чому тут квартири, якщо в законі прописано, що вони зобов'язані викупити житло? Викупили весь будинок, потім оголосили його аварійним. Ми не просили їх цього робити ».

Кузьмін каже, що з питанням про розселення до них звернулися ще в червні. Сім'я, вивчивши закони, порахувала вартість свого житла. Навіть, за словами Кузьміна, просили менше, ніж слід було. Тепер їх повідомили, що питання буде вирішуватися через суд.

«Але є закони», - каже Ілля Кузьмін. Він уточнив, що сім'я самостійно підбирала кілька квартир, які не влаштували представників ГУ «Медстроя». Ті, в свою чергу, говорили про інші варіанти: житло на Малій, Магістральної.

Гендиректор «Чітаенергожілстрой» Віктор Лопатін, із застереженням «якщо нічого не трапиться», говорить про плани: на майданчику будуть зведені два 9-поверхових і один 16-поверховий будинок.

«Документація готова, вона знаходиться на експертизі. Очікуємо приїзд робітників в березні. Після отримання висновку експертизи та дозволу на будівництво необхідно приступити до укладання договорів. Потрібно мати уточнений список пайовиків. Є кілька варіантів цього списку. Але кожен різниться один з одним », - каже Лопатин.

Один будинок повинен бути побудований або практично завершений до кінця цього року. Отже, будівництво має розпочатися в квітні. Лопатин обмовляється: «Якщо нічого не трапиться».

Юлія Золотуева

12:45 26 лютого 2011

Ну і що?
Скільки ще будуть судові позови?
А вісім років - це що, не порушення?
А при чому тут квартири, якщо в законі прописано, що вони зобов'язані викупити житло?