Реклама
Реклама
Реклама

Як убезпечити квартиру, їдучи з міста - The Village

  1. Здати квартиру в оренду
  2. Здати речі на зберігання
  3. Нарешті поставити сигналізацію
  4. Перетворити квартиру в фортеця

Влітку багато городян перебираються жити на дачу або відправляються в довгу подорож - всього на три-п'ять місяців, поки погода і навчальний графік дітей дозволяють власникам квартир пожити за містом. Як то кажуть, переїзд - гірше потопу, тому на масштабний вивіз майна на такий невеликий термін мало хто наважується. Але завжди виникають питання: що і куди вивозити з квартири і як забезпечити збереження залишених речей.

Здати квартиру в оренду

Заради короткого відпочинку від зими, міського шуму і смогу багато хто готовий орендувати будиночок за містом. Щоб покрити витрати на оренду чужої дачі, забезпечити ремонт власної або просто трохи заробити, міські жителі здають на літо свої квартири. Найчастіше квартири на літо здають друзям, друзям друзів, знайомих знайомих і так далі. Тобто людям, яким більш-менш довіряють. Власне, літні орендарі найчастіше так і знаходяться - за допомогою сарафанного радіо.

Проте найцінніше (документи, гроші, коштовності) краще забрати з собою, віддати на зберігання родичам або покласти в банківський сейф. За іншими речами, які не знадобляться на дачі, можуть доглянути орендарі. Якусь частину майна можна ізолювати і від орендарів, закривши на ключ одну з кімнат.

Якусь частину майна можна ізолювати і від орендарів, закривши на ключ одну з кімнат

Найчастіше сторони обходяться без укладення договору: власники просто записують контактні і паспортні дані орендаря. Можна також укласти договір в простій письмовій формі, вказавши в ньому терміни і зобов'язання кожної зі сторін, умови, на яких надається житло. Як і у випадку з орендою квартири на тривалий термін, орендар зазвичай вносить перший платіж за два місяці. Друга сума - страховий депозит, який повертається наймачеві в кінці терміну оренди, якщо майно в цілості і немає заборгованостей за телефонні переговори та інші, обумовлені сторонами, платежі.

Здати речі на зберігання

Документи, гроші і коштовності краще в будь-якому випадку забирати з собою або здавати на зберігання довіреним особам або в банк. Решта більш-менш цінні, але громіздкі речі теж можна надійно прилаштувати.

Якщо родичі і друзі не готові тимчасово розмістити у себе техніку, снігохід або, скажімо, картини і антикварний гарнітур, можна скористатися складами індивідуального зберігання. У Москві працює багато компаній, що надають послуги індивідуального зберігання особистих і сезонних речей: «Сіті-Бокс», «Складовка», «Самосклад», «Хоумсклад» та інші. Склади індивідуального зберігання - це, як правило, теплі складські термінали, в яких можна орендувати бокс потрібного розміру. Термінали оснащені системами сигналізації і відеоспостереження, а доступ до боксу має тільки орендар. Вартість послуги - 1 000-1 500 рублів на місяць за кубічний метр.

Вартість послуги - 1 000-1 500 рублів на місяць за кубічний метр

Нарешті поставити сигналізацію

До складу сучасних охоронних систем входять датчики відкриття дверей і вікон і датчики руху з захистом від тварин. Якщо злочинець проник в будинок, спрацьовує звукова сигналізація, і на пульт оператора охоронної компанії відправляється сигнал тривоги. Протягом декількох хвилин на місце злочину прибуває група швидкого реагування та поліцейський наряд. Додатково клієнт може встановити відеокамери, датчики протікання води, диму або витоку газу, щоб в свою відсутність повноцінно стежити за квартирою за допомогою мобільного додатку.

Перетворити квартиру в фортеця

Якщо всі перераховані вище методи вам з якихось причин не підходять, можна зробити ряд заходів по зміцненню будинку. Досить ефективна установка в під'їзді відеокамер. Це може знизити ризик спонтанних крадіжок, які відбуваються без попередньої підготовки. Експерти також радять встановлювати металеві двері зі складними замками і замикаючими штирями і бажано що відкриваються назовні (щоб її не можна було вибити). При цьому важливо, щоб замки були розташовані на відстані більше 30 сантиметрів один від одного: меншу відстань послаблює конструкцію дверей.

Можна також зміцнити вікна і балкони: в квартири, розташовані на перших та останніх поверхах, поряд з під'їзною козирком або пожежною драбиною, злодії рідко входять через двері.

Можна також зміцнити вікна і балкони: в квартири, розташовані на перших та останніх поверхах, поряд з під'їзною козирком або пожежною драбиною, злодії рідко входять через двері

Нарешті, непогано б дружити з сусідами, якщо, звичайно, вони самі кажуть вам довіру. Як мінімум бажано, щоб сусіди знали членів вашої сім'ї в обличчя. Відомі випадки, коли злодії спокійно виносили речі з квартири буквально на очах сусідів, які були впевнені, що люди просто переїжджають.

Юлія Лукіна
керівник департаменту оренди
компанії «НДВ-Нерухомість»

Люди, які влітку переїжджають за місто, досить часто здають своє житло в оренду. Це не тільки додатковий дохід, а й можливість залишити квартиру під надійним наглядом. Незважаючи на сезонність, ми все одно рекомендуємо укладати договір, який регламентує обов'язки сторін, і оформляти страхування цивільної відповідальності. Ознайомити орендарів і сусідів теж важливо.

Решта, хто вирішив обійтися без оренди, надходять по-різному. Хтось їде за місто на свій страх і ризик, хоча останнім часом все більше людей ставлять сигналізацію на квартиру. Найкращий варіант, на мій погляд, - це об'єднати зусилля з сусідами і поставити охоронну систему в цілому на під'їзд (і, звичайно, найняти консьєржа або охоронця). В такому випадку можна убезпечити квартири всіх власників, які проживають в під'їзді. Ще один варіант - оформити страхування житла. Тоді можна буде відшкодувати понесені збитки.

Тоді можна буде відшкодувати понесені збитки

Ілля Каковкін

Директор департаменту нерухомості Групи компаній «Цезар Сателіт»

Квартирні злодії найчастіше активізуються навесні-влітку. Про цю тенденцію свідчать як щорічні дані Міністерства внутрішніх справ РФ, так і спостереження незалежних аналітиків. Починаючи з травневих свят, а потім і протягом всього періоду літніх відпусток жителі мегаполісу, як правило, їдуть за кордон або на дачі, квартири надовго залишаються без нагляду і стають ласим шматком для зловмисників.

Охоронні системи має сенс встановлювати незалежно від сезону, крадіжки можуть відбутися в будь-який час. Як показує практика, сьогодні сигналізація - це один з найнадійніших способів захисту майна. Стандартні заходи безпеки: двері, замки, консьєржі, собаки - давно вже не найнадійніша перешкода.

фотографії: christian kurz , mobius-sklad.ru , samosklad.ru
Текст: Марія Мягкова