Реклама
Реклама
Реклама

Проектування інженерних мереж

  1. З чого складається проектування інженерних мереж?
  2. Нюанси проектування зовнішніх інженерних мереж
  3. Особливості розробки проектної документації

Складно ігнорувати той факт, що в останні роки намітилася тенденція на збільшення загальної кошторисної вартості об'єктів нерухомості. Пов'язано це з тим, що в будинках використовується все більше інженерних систем, а самі системи стають більш складними і функціональними. Наприклад, уже не здивувати єдиною системою кондиціонування в будинку, також обов'язковим елементом будь-якого сучасного житлового будинку є функціональна система опалення. Деякі види інженерних систем використовуються виключно в торгових або адміністративних будівлях, зокрема, це охоронно-пожежної сигналізації або система відеоспостереження.

Деякі види інженерних систем використовуються виключно в торгових або адміністративних будівлях, зокрема, це охоронно-пожежної сигналізації або система відеоспостереження

Інженерне обладнання будинків ускладнюється, відповідно, єдиним розумним рішенням у цій ситуації є комплексне об'єднання систем диспетчеризації як житлових, так і громадських комплексів. Потрібно це, в першу чергу, для того щоб зазначені системи можна було контролювати. Всі перераховані умови накладають відбиток на інженерне проектування, яке не може виконуватися без знань, як сучасного обладнання, так і технологій.

З чого складається проектування інженерних мереж?

Перед тим, як почати виконувати проектування інженерних мереж і комунікацій, потрібно попередньо зібрати масу важливої ​​інформації. Наприклад, фахівцеві потрібно ознайомитися з поверховим планом будинку з обов'язковим зазначенням місць, де розташоване обладнання, з технічними умовами підключення до мереж, з довідкою про стан грунту і т.д. Якщо розглядається проектування інженерних систем і мереж водопостачання, то фахівцеві також доведеться вивчати хімічний аналіз підземних вод, інакше є ризик вибрати невідповідний тип обладнання.

Далеко не завжди інженерні системи створюються з нуля - іноді можна вдатися до їх перебудови, але в цьому випадку потрібно буде ознайомитися з планом БТІ. Якщо розглядати проектування інженерних комунікацій в цілому, то цей процес буде включати в себе наступні етапи:

  1. Розробка і прийняття ескізного проекту мереж.
  2. Другим етапом є підготовка техніко-економічного обгрунтування всього проекту, куди включається не тільки комерційну пропозицію, а й технічне завдання.
  3. Далі слід підготовка монтажних схем системи.
  4. Проект інженерних мереж готується на фінальному етапі.

Перший етап включає в себе підготовку ескізного проекту, що має на увазі оформлення на планах об'єкта схеми розташування елементів мережі. Саме на цьому етапі відбувається узгодження всіх з'єднань і перетинів з іншими мережами на об'єкті. В технічне завдання включається список всіх вимог і завдань, які будуть враховані і в монтажних схемах і в проектній документації. Комерційна пропозиція потрібно для того, щоб розуміти, скільки буде коштувати необхідну обладнання і сам монтаж мереж. При формуванні пропозиції відштовхуються від побажань замовника, які прописуються в технічному завданні.

Технічні рішення для визначення монтажних робіт визначаються на етапі розробки монтажних схем. Заключний етап включає в себе підготовку проектної документації, на основі яких і буде виконуватися монтаж мереж. З інформації, яка буде представлена ​​в проектній документації, відзначити можна специфікацію обладнання, специфікацію використовуваних матеріалів.

Нюанси проектування зовнішніх інженерних мереж

Проектування зовнішніх інженерних мереж має на увазі вивчення поточної ситуації зі старими комунікаціями. Пов'язано це з тим, що підключення будь-яких мереж, включаючи воду, газ або світло, буде прямо залежати від стану існуючої інфраструктури на об'єкті. Щоб роботи були виконані якісно, ​​замовнику потрібно отримати технічні умови від власників комунікацій, зокрема, потрібно заздалегідь домовитися про умови підключення об'єкта до мереж. Тільки після отримання всіх потрібних відомостей починається проектування зовнішніх мереж.


Одна справа, коли мова йде про будівництво з нуля на відкритому майданчику у відносно невеликому місті, і зовсім інша справа, коли мова йде про роботу в умовах щільної заcтройкі. Будь погано продуманий і неефективний крок призведе до того, що доведеться займатися перекладати мережі , Відновлювати дорогу і іншими завданнями. У цьому сенсі дуже важливо залучити досвідчених фахівців, які раніше вже займалися такими питаннями, як проектування внутрішніх інженерних мереж або розробка проектної документації. Монтаж інженерного обладнання завжди виконується в супроводі авторського нагляду. Це дозволяє внести правки в тип інженерного обладнання або вирішити будь-який інший актуальне питання, яке може з'явитися в процесі будівництва.

Роботи над проектуванням внутрішніх мереж завжди виконуються першими, і лише після їх закінчення приступають до зовнішніх мереж. Сюди включаються роботи з електрифікації, з водозабезпечення, по прокладці каналізації та інших комунікацій. Встановленої послідовності в роботах немає, все залежить від індивідуальних особливостей проекту, від особливостей вже наявних інженерних комунікацій, а також від зв'язку між зовнішніми і внутрішніми мережами.

Особливості розробки проектної документації

Ті організації, які надають послуги проектування інженерних мереж, зобов'язані розробляти документацію з п'ятим розділом, де буде передбачено виконання проектування систем і мереж, що забезпечують постачання енергоресурсів на об'єкт. Зокрема, цей розділ повинен буде включати підрозділи, що описують водо- і електропостачання, опалення, вентиляцію, газопостачання, водовідведення. Також потрібно враховувати, що проектування зовнішніх інженерних мереж, як і архітектурне або будівельне проектування, зобов'язує компанію, яка займається зазначеними послугами, мати спеціальний допуск від саморегулівної організації.

Фото: allbuilding.net, arhines.com


Смольний вибрав підрядника на проектування ділянки кільцевої лінії метрополітену від станції «Лісова-2» до «Ладожской-2» з депо «Арсенальное». 100-мільйонний контракт отримає «Метрогіпротранс».

Колишні Провиантские склади на Лермонтовському ін., 57-59 стануть філією ЦВЗ «Манеж». Місто відкрив фінансування для цього багатостраждального об'єкта на розі Лермонтовського ін. І Обвідного каналу.

Конкурс на проектування школи в Новому Дев'яткіна виграла архітектурна майстерня Л.М. Ходоса з Пензи. Фірма готова виконати роботи за 6,9 млн рублів.

Не відбувся конкурс Комітету з розвитку транспортної інфраструктури на коригування проектної документації по будівництву Красносільське-Калінінської лінії від станції «Казаковська» (недавно її перейменували в «Південно-Західну») до «Обвідного каналу-2» з електродепо «Красносільське».

Глава Мінбуду Володимир Якушев знову вказав на неналежний стан вітчизняного проектування. У минулу п'ятницю на засіданні Міжурядової ради зі співробітництва в сфері будівництва країн СНД міністр зазначив, що низька якість надходять на держекспертизу проектів - одна з ключових проблем галузі.

Смольний НЕ буде погоджувати проекти нових магістралей без велодоріжок. Про це заявив тимчасово виконуючий обов'язки губернатора Олександр Бєглов під час наради в Красносельском районі.

ГУП «Петербурзький метрополітен» повторно оголосив конкурс, щоб знайти підрядника, який розробить проектну документацію для реконструкції станції метро «Парк Перемоги». Інформація про це розміщена на сайті держзакупівель.

Компанія «Ленметрогипротранс» скоректує проектну документацію, необхідну для будівництва друге вестибюлів станцій «Балтійська» і «Василеостровская». Проектний інститут став єдиним учасником двох конкурсів комітету з розвитку транспортної інфраструктури Петербурга.

Комітет з розвитку транспортної інфраструктури Петербурга оголосив конкурс на виконання робіт по коригуванню проектної документації по будівництву ділянки Красносільське-Калінінської лінії метро від станції «Казаковська» до станції «Обвідний канал-2» з електродепо «Красносільське». Початкова (максимальна) ціна контракту становить 236 млн рублів.

Обласна влада разом з адміністрацією Муріно запропонують забудовникам, щоб при проектуванні нових кварталів вони закладали велодоріжки.

З чого складається проектування інженерних мереж?
З чого складається проектування інженерних мереж?