Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: У Хабаровському краї таємно засудили на 13 років зампрокурора району, який півдня ґвалтував трьох школярок

У Хабаровському краї таємно засудили на 13 років зампрокурора району, який кілька годин ґвалтував трьох школярок

На Далекому Сході винесено вирок у резонансній кримінальній справі, порушеній стосовно високопоставленого працівника наглядового відомства і сина прокурорської династії. 30-річний заступник районного прокурора Віктор Басов викритий в сексуальній нарузі над трьома дівчатками. Збоченець в погонах кілька годин знущався над жертвами і був спійманий на місці злочину.

Віктора Вікторовича Басова судили в закритому режимі і засудили до 13 років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії суворого режиму, повідомляє "Дейта" з посиланням на прес-секретаря Хабаровського крайового суду Іллю Андрєєва. Правда, при цьому насильника не стали позбавляти права займати певні посади, так що в подальшому Басов знову зможе повернутися до роботи в правоохоронних органах.

"За сукупністю злочинів, шляхом часткового складання призначених покарань призначити Басову покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму", - повідомив суддя Хабаровського крайового суду Анатолій Лужбін.

Підсудний все півтора року слідства знаходився, фактично, на свободі, не дивлячись на тяжкість скоєного. До суду педофіл з'явився з адвокатами і від будь-яких коментарів відмовився.

Після зачитання вироку в присутності батьків потерпілих Басова взяли під варту в залі суду і закували в наручники. Він доставлений в СІЗО.

Однак остаточну крапку в цій справі ще не поставлена, так як вирок в законну силу не вступив і може бути оскаржений у Верховному суді.

Рішення про закрите процесі прийнято на підставі статті 241 КПК РФ. Однак конкретна причина, по якій прокурорського чиновника судили без зайвого розголосу, не повідомляється. У зв'язку з цим відзначимо, що правоохоронні органи з самого початку робили все, щоб приховати злочин і вигородити насильника. Безпрецедентним цинізмом продемонструвало керівництво крайової прокуратури, що відображено у відповідних документах.

На оголошення вироку преса все-таки була допущена.

Постраждалі школярки на оголошенні вироку не були присутні, передає Перший канал . Батько однієї з дівчаток погодився спілкуватися з пресою тільки на умовах анонімності і сказав, що його дочка досі не оговталася від шоку.

прокурорська оргія

Як випливає з матеріалів справи, 6 грудня 2009 року на вулиці Вологодської в Хабаровську заступник прокурора нанайськими району Віктор Басов - молодший "в своєму особистому автомобілі Nissan Skyline згвалтував і зробив насильницькі дії сексуального характеру відносно трьох неповнолітніх дівчаток".

Заманивши спочатку двох 15-річних школярок в салон машини, високопоставлений правоохоронець накинув мотузяну петлю на шию однією з них і став погрожувати вбивством. Він також демонстрував дівчаткам ніж. Налякавши обох учениць, педофіл згвалтував одну з них, тримаючи іншу з зашморгом на шиї, а потім поміняв школярок ролями. Через дві години прокурорському працівникові набридло розважатися тільки з двома школярками.

"Після цього в наказовому порядку, впливаючи на дівчаток, наказав доставити йому ще третю, - говорить керівник відділу слідчого управління по ДФО Олександр Зюбанов. - Третя дівчина вийшла (з дому, щоб погуляти з собакою), вони під'їхали. Придушити цю дівчинку, як вона каже, їй було важко дихати, також змусив роздягнутися і скоїв зґвалтування ".

Потім заступник прокурора відвіз всіх трьох подруг до себе на квартиру в будинку №25 по вулиці Джамбула, де продовжив оргію. Тепер прокурорський працівник ґвалтував дітей в збоченій формі. Лише після полудня двом з полонянок вдалося вибратися на свободу, після чого вони негайно звернулися в міліцію. Вибивши двері в квартиру, оперативники застали Басова на місці злочину, коли він знущався над останньою заручницею.

У слідчих не було ніяких сумнівів, що дівчаток жорстоко ґвалтували. "Я сам бачив цих дівчат, вони з синцями ... Батьки все в сльозах", - пояснював раніше помічник керівника слідчого управління Ілля Гудков.

Факт погроз підтверджували і батьки потерпілих. "Після зателефонувала сама дочка. Сказала, що її викрали", - говорив батько однієї зі школярок. Дівчинка додавала, що її викрадач "дуже крутий", і благала "нікуди не звертатися, навіть в міліцію", інакше вб'ють не тільки її саму з подругами, але і їх родичів.

Судмедекспертиза підтвердила, що дівчатка піддавалися жорстокому згвалтування і були побиті.

Цинізм Феміди: розпусні школярки ...

Навіть при наявності численних доказів, які викривають VIP-насильника, правоохоронна система спробувала якщо не приховати скандальні факти, то перекрутити їх шляхом помилкової інтерпретації. За Віктора Басова відразу вступилися колеги по прокурорському цеху. Кілька годин вистачило прокуратурі Хабаровського краю, щоб "розібратися" в події і оголосити зампрокурора невинним.

7 грудня 2009 вийшла постанова крайового прокурора Віталія Миколайовича Каплунова про скасування постанови про порушення кримінальної справи відносно Басова. Потім пішло відповідну постанову заступника крайового прокурора Дьяконової, за яким гвалтівника в той же день випустили на свободу.

Аргументи прокуратури демонструють жахливий цинізм, писала раніше газета The Moscow Post . Там же наводяться і фотокопії скандальних документів.

Як зазначає у своїй постанові прокурор Каплунов, при вивченні матеріалів перевірки встановлено, що неповнолітні дівчатка не були зґвалтовані, а вступили в статевий зв'язок з Басовим за добровільною згодою. Крім того, судово-медичне дослідження носить "поверхневий характер", так як, на думку прокуратури, "не вирішене основне питання, звідки могли з'явитися синці на обличчях дівчаток і чи могли вони утворитися від поцілунків Басова".

Також, на думку прокуратури, результати судмедекспертизи не можуть бути підставою для порушення кримінальної справи про зґвалтування, так як знайдені сліди пошкоджень могли бути наслідком добровільного статевого контакту. У підсумку в прокуратурі наполягали на перекваліфікації справи на більш м'яку статтю 134 КК РФ (розпусні дії з неповнолітньою особою).

Цинізм прокуратури дійшов до того, що, на думку Каплунова, неповнолітні мали теоретичну можливість уникнути насильства з боку чиновника прокуратури, наприклад, втікши з машини або з квартири.

За даними газети, вже на наступний день після скоєння злочину органи прокуратури почали перейматися тим, який оборот для відомства в цілому може прийняти справу Басова, якщо воно буде роздута в пресі. Тому було прийнято рішення випередити події і скликати журналістів на прес-конференцію.

Сам Віталій Каплунов, мабуть, не наважився особисто вийти до преси, і за нього цю місію виконала його заступник Дьяконова. 10 грудня вона виступила на прес-конференції перед журналістським співтовариством Хабаровського краю, де привселюдно оголосила офіційну версію Хабаровської прокуратури про те, що перекручене статеві зносини трьох школярок з її колегою було виключно добровільним.

На її думку, ніякого додаткового розгляду не потрібно. Зате прокуратура займеться тепер перевіркою самих постраждалих на предмет статевої розбещеності.

"Трьох школярок, що потрапили під" нерозбірливого дядечка ", прокуратура не називає потерпілими. Здається, ще трохи, і народиться нова версія - розперезалися школярки згвалтували довірливого зампрокурора", - з сарказмом писала раніше "Комсомольська правда" .

За інформацією самих прокурорських працівників 8 грудня Дьяконова в терміновому порядку дала вказівку нижчестоящої районній прокуратурі зібрати на сім'ї потерпілих компрометуючі дані і залучити батьків постраждалих дівчаток до адміністративної відповідальності за те, що не стежать за своїми чадами.

Також джерела в правоохоронних структурах Хабаровського краю повідомили, що прокурор Каплунов безпосередньо перед винесенням свого "вердикту" про невинність Басова більше години знаходився на аудієнції у заступника генерального прокурора РФ по Далекосхідному федеральному округу Юрія Гулягіна, після чого, заручившись його підтримкою і погодивши з ним все необхідні "процесуальні нюанси", і скасував порушення кримінальної справи стосовно свого підлеглого.

Підсумок роботи правоохоронців невтішний: зґвалтовані дівчата звинувачені в розбещеності, проти їх батьків заведено адміністративну справу, а гвалтівник-збоченець вийшов на свободу і звільнився з роботи з формулюванням "за власним бажанням".

Зрештою, слідчі мілини цю версію, хоча і розглядали її з подачі прокуратури. "Ми цю версію на увазі, і вона нами в ході слідства була розбита, - розповідає керівник відділу слідчого управління по ДФО Олександр Зюбанов. - Змови між дівчатками або батьками, щоб незаконно залучити його, не було. Відпустив одну дівчинку, як розповідають її друзі, плакала, все обличчя було в синцях, саднах, яка тут може бути добровільність ".

... і насильник "з добрим серцем"

Надалі цинічна заява в зв'язку з тим, що сталося зробив і батько підозрюваного - Віктор Басов - старший. З самого початку слідства з'явилися чутки, що у Басова-молодшого є надійна "дах": нібито його батько працює в керівництві Хабаровського крайового суду. Відомство місцевої Феміди навіть вимагало спростувати неперевірену інформацію. Пізніше з'ясувалося, що Басов-старший дійсно працює в крайовому суді, тільки нижче посадою. Журналістам навіть вдалося додзвонитися до впливового юриста і отримати короткий коментар.

"Я свого сина знаю. Не п'є, не курить. Не одружений, але в райцентрі Троїцьке, де він працював, у нього дівчина", - сказав голова суду Ванинского району Хабаровського краю Віктор Дмитрович Басов в телефонній розмові.

За словами Басова-старшого, йому "боляче від того, що сталося", оскільки і його син в деякому роді став жертвою обставин. "Адже він навіть не здогадувався, що дівчатка неповнолітні, - продовжує Басов-старший. - Вони йому сказали, мовляв, вчаться в технікумі і їм по 19 років. У сина добре серце".

За словами судді, що сталося викликало у нього шок і лягло чорною плямою на його власну репутацію. "Мені боляче. Я все життя намагався працювати на своє чисте чесне ім'я. Це шок. Все", - закінчив розмову голова райсуду Басов. Зауважимо при цьому, що на репутацію Басова чорною плямою лягли насамперед чутки про те, ніби він намагався вигородити сина. А одна з причин їх поширення полягає в тому, що сам суддя до пори до часу зберігав мовчання, ніж давав грунт для пересудів.

Адвокат Басова Юрій Кулешов теж заявляв, що його клієнт всього лише став жертвою обставин і, можливо, підступності з боку розпусних школярок. "Тут, схоже, не згвалтування, а нерозбірливість у відносинах", - сказав захисник.

Окрему "оду" адвокат Кулешов проспівав і крайовому прокурору Віталію Каплунову, якого він "заповажав". "Принаймні він чесно поступив, звільнивши Басова після цих подій, - сказав захисник. - Часто адже як буває: звільняють до, щоб за того, хто нашкодив, відповідальності не нести. Тут треба віддати належне мужності керівника. Персонально".