Реклама
Реклама
Реклама

таргани

  1. план:
  2. додаток №1
  3. Обстеження квартир на наявність і відсутність тарганів в залежності від поверховості будівлі
  4. додаток №2
  5. Таблиця №2
  6. Загальна кількість квартир з тарганами - 97
  7. додаток №4
  8. Залежність активності рудого таргана від температури

Автор: Можаєва Поліна, 13 років, об'єднання "Юний еколог", ГорСЮН р Ярославля
Науковий керівник: Можаєва Світлана Миколаївна, керівник гуртка, вища категорія

план:

  1. Вступ
  2. Основна частина
  • Практична частина
  • висновки та рекомендації
  • додаток №1
  • додаток №2
  • додаток №3
  • додаток №4
  • Список літератури
  • Науково-дослідницька робота школярів

    1. Введення

    [До плану]

    Слово "Таргани" викликає найчастіше неприємні асоціації: з ним пов'язано уявлення про деякі вельми надокучливих співмешканець людини, широко поширених разом з ним по всій земній кулі. А тим часом це дуже цікава група тварин, життя яких багата цікавими фактами.

    Таргани мають плоским овальним тілом з головою, оберненою ротовим отвором донизу і майже або зовсім прикритої великий щитоподібної переднеспінкой. Вусики у них многочленіковие, щетінковідниє; ноги бегательниє типу з сплощеними стегнами і 5-члениковимі лапками. Черевце подовжене, 8-10 члениковое, з м'якими покривами і на кінці несе довгі зазвичай членисті Дерк; у самців на стерні є (або 2 грифельки).

    Весь вигляд таргана з його сплощеним тілом і щільними зовнішніми покривами якнайкраще відповідає образу життя цих комах. Серед них переважають нічні тварини, активні в темряві, а на день заповзають під камені або опале листя.

    Таргани комахи - дуже древня група: вже в середині верхніх відкладень кам'яновугільного періоду зустрічаються типові представники загону. Більш того, в цей час вони, по видимому, становили більшу частину фауни комах. Уже до кінця періоду з'являються види, яких можна відвести до нині існуючого сімейства Blattidae. Характерно, що аж до третинного періоду, серед тараканових, абсолютно не було форм безкрилих або з укороченими крилами.

    Третинна фауна тараканових близька до досконалої: що входили до її складу види відносяться до пологів, існуючим і в даний час (Есtobius, Peziplaneta і ін.) У першій половині третинного періоду переважали теплолюбні і вологолюбні форми, що жили в умовах тропічних і субтропічних лісів.

    В даний час відомо понад 2500 видів тараканових, з яких більшість (не менше 80%) теж пов'язано з лісами тропічної зони.

    У порівнянні з тропічної фауною, фауна колишнього СРСР дуже бідна представниками цього загону: в ній налічується трохи більше 50 видів, включаючи сюди види іноземного походження, акклиматизировавшиеся в оселях людини, і в той же час ця фауна дуже повчальна. Її вивчення дає можливість відновити хід історії розвитку такої оригінальної групи комах, який є таргани, на всій території Палеарктики.


    2. Основна частина.

    [До плану]

    а) .Теоретіческая частина:

    Класифікація:
    ТИП: Членистоногі (Arthropoda)
    п / тип трахейно-дихаючі (Tracheata)
    КЛАС: Комахи (insecta, або hexapoda)
    П / КЛАС: Откриточелюстние, або справжні комахи (Insecta-Ectognatha)
    РОЗДІЛ: Крилаті комахи (Ptezygota)
    ВІДДІЛ: Комахи з неповним перетворенням (Hetitetabola)
    ЗАГІН: Таргани (Blattodea)

    Широко відомі синантропні види тарганів, пов'язані в своєму поширенні з людиною, особливо рудий, або прусак (Blattella gezmanica), і чорний (Blatta ozientalis). За формою тіла і надкрила перший з них нагадує лапландського таргана. Він буро-рудого кольору, з 2-ма темними смужками на переднеспінке, довжиною 10-13 мм. Живе в теплих, опалювальних взимку приміщеннях, особливо в старих лазнях і пекарнях, а також на кухнях, теплолюбні і не виносять знижених температур. При 22 С розвивається протягом 172 днів; при більш високих температурах, близько 30 С, розвиток його скорочується до 75 днів. Температура нижче 5 С для нього вже смертельна: при -5 С гине через 30 хв., А при -7 С - через хвилину (Додаток №4).

    Живучи в приміщеннях, може харчуватися залишками хліба, овочів, цукру, масла і інші шкіряні предмети. В умовах теплого клімату, наприклад в Криму, в південній частині Середньої Азії і на Далекому Сході, живе і на волі. Чорний тарган - більший вид, 18-30 мм завдовжки, з чорним або червонувато-бурим, як ніби лакованим тілом. У самця надкрила трохи коротше черевця, а у самки вони короткі, у вигляді невеликих лускоподібний лопатей. Своєрідний неприємний запах від цієї комахи, залежить від шкіряних залоз, що знаходяться в шостому сегменті черевця. Родина чорного таргана точно не встановлена; рід, до якого він належить, включає кілька видів, поширених в Африці та Австралії. У Європі з'явився не менш ніж 300 років тому; на Балканському півострові і в Криму може мешкати і на волі, ховаючись вдень в тріщинах старих глиняних стін і під камінням по сусідству з житлом. У будівництві зустрічаються зазвичай в таких же місцях і харчується такими ж продуктами, як і прусак. Веде нічний спосіб життя. Личинки ростуть дуже повільно, і їх розвиток розтягується до 4 років.

    Синантропні таргани небезпечні для людини не тільки тим, що вони псують і забруднюють продукти. Крім того, вони розносять різні бактерії і яйця паразитуючих хробаків. Бактерії, що викликають дизентерію та інші кишкові захворювання людини, переносяться ними як на поверхні вусиків і ніг, так і всередині кишкового каналу, з якого виходять разом з екскрементами. У прямій кишці чорного таргана виявлені яйця власоглава і гострики, а в кишечнику прусака, крім цих паразитів, ще яйця лентеца широкого. Тому боротьба з будинковими тарганами представляє важлива ланка в системі санітарно-епідеміологічних заходів.


    б). Цілі і завдання дослідження:
    [До плану]

    Боротьба з тарганами настійно необхідна. Але перш, ніж боротися з цими всюдисущими комахами, необхідно з'ясувати причини поширення тарганів в наших будинках. Завдання, які необхідно вирішити в результаті нашого дослідження:

    -На скільки масово поширені таргани в м Ярославлі.
    -Які основні види тарганів поширені.
    -Які причини закономірності розподілу тарганів.

    Щоб знайти відповіді на ці питання ми використовували метод анкетування.



    З.Практіческая частина.

    [До плану]

    а). Методика дослідження:

    Методику вивчення розселення тарганів в межах міста нам люб'язно надав завідувач станцією юннатів м Углича Нікітченко Олександр Валентинович. В м Угличі були досліджені 4 райони. Але Углич місто невелике і в ньому немає багатоповерхових, блокових і монолітних будинків, тому виявити повну картину розселення тарганів не вдалося. У Ярославлі ж є багатоповерхові будівлі, як з цегли, бетону, так і монолітні, тому було вирішено продовжити вивчення розселення тарганів у м Ярославлі.

    Методика дослідження:

    З метою отримання достовірних даних більш стосовно при дослідженні методика прямого обстеження, а саме анкетування населення. У даній роботі розроблена анкета для опитування школярів.

    В анкеті відображені наступні питання:

    1. -Наявність або відсутність тарганів.
    2. -Види тарганів.
    3. -На якому поверсі проживає опитуваний.
    4. -Поверхового будинку.
    5. -Тип будівлі.
    6. -Наявність магазинів, кафе, барів та інше.
    7. -Наявність сміттєпроводу.

    Нами були досліджені 2 району м Ярославля: Красноперекопський і Фрунзенський. У цих районах є багатоповерхові будинки з цегли та бетону з сміттєпроводами.

    б) Результати досліджень:

    [До плану]

    Всього обстежено: 365 квартир.

    З числа опитаних:
    Немає тарганів: в 241 квартирі, що становить - 66%.
    Були - в 27 квартирах - 7,3%
    Є - в 97 квартирах - 26,5%

    Черних тарганів виявлено в 15 квартирах, що становить 84,5% від загального числа квартир з тарганами.

    • 99% будинків, де є сміттєпроводи, мають «квартирантів» у вигляді тарганів. (Додаток №2).
    • 30% будинків, де на першому поверсі є продовольчі магазини, кафе, бари і т.п., мають «квартирантів» у вигляді тарганів. (Додаток №2).
    • 70% будинків, де є таргани, побудовані з бетонних плит.
    • 30% будинків, де є таргани, побудовані з цегли.

    Якщо оцінювати поверховість, то в багатоповерхівках найчастіше таргани зустрічаються в квартирах, розташованих на верхніх поверхах (18,5%), (якщо немає в будинку магазину, або кафе) (Додаток №1). Це пов'язано, по-видимому, з тим, що опалення в цих будинках подається зверху і в квартирах на верхніх поверхах тепліше, ніж на перших, а таргани люблять t = 20-22 С.

    Виходячи з графіка залежності розселення тарганів у м Ярославлі (Додаток №3), можна сказати, що найбільше тарганів на верхніх поверхах будівель (5, 12).

    Розселення тарганів безпосередньо залежить від наявності в будинках сміттєпроводу і в меншій мірі залежить від розташування магазинів на перших поверхах цих будинків.

    Висновки та рекомендації:

    [До плану]

    За результатом проведених досліджень можна зробити наступні висновки:

    1. Поширення тарганів в будинках городян, може бути з кількох причин:
    • Наявність в будинку сміттєпроводу.
    • Наявність на 1-му поверсі житлових будинків магазинів, кафе, барів і т.д.
    • Підвищена t в житлових приміщеннях на верхніх поверхах багатоповерхових будинків.
  • При появі першого таргана терміново вжити необхідних заходів для їх знищення всіма відомими способами, тому що наявність тарганів в будинку загрожує хворобами і їх легше завести, ніж від них потім позбутися.
  • Рекомендуємо використовувати при боротьбі з тарганами холод:

  • при -5 тарган гине за 30 хвилин.
    при -7 тарган гине за 1 хвилину.
    І всі відомі сучасні засоби (пастки для тарганів, хімікати та інше.)

  • Ho на цьому наше робота не закінчена. Нам би хотілося вивчати цю проблему далі, дослідивши всі райони міста Ярославля на наявність тарганів, а особливе значення приділити Заволзькому районі, тому що тільки там є монолітні будинки, яких ніде більше в місті немає.

  • Ми залучаємо до нашої роботи зацікавлених хлопців і їх вчителів.

    додаток №1

    [До плану]

    Таблиця №1

    Обстеження квартир на наявність і відсутність тарганів в залежності від поверховості будівлі

    № поверху Квартири з тарганами Квартири без тарганів шт. % Шт. % 1 2 2.06 57 23.7 2 1 1.03 24 9.96 3 1 1.03 26 10.8 4 3 3.1 21 8.7 5 10 10.3 15 6.2 6 6 6.2 13 5.4 7 5 5.2 12 4.9 8 9 9.3 10 4.4 9 14 14.4 13 5.4 10 13 13.4 21 8.7 11 15 15.5 14 5.8 12 18 18.5 15 6.2 Всього 97 100 241 100

    додаток №2

    [До плану]

    Таблиця №2

    Обстеження квартир на наявність і відсутність тарганів в залежності від наявності сміттєпроводу і магазинів

    № Є сміттєпровід Немає сміттєпроводу Є магазин на 1 поверсі Немає магазину на 1 поверсі штук% від числа квартир з тарганами штук% від загального числа квартир з тарганами 1 1 1.03 1 1.03 2 2.06 2 1 1.03 1 1.03 3 1 1.03 1 1.03 4 3 3.01 1 1.03 2 2.06 5 10 10.3 6 6.2 4 4.1 6 6 6.2 1 1.03 5 5.2 7 5 5.2 1 1.03 4 4.1 8 9 9.3 4 4.1 5 5.2 9 14 14.4 3 3.1 11 11.3 10 13 13.4 4 4.1 9 9.3 11 15 15.5 2 2.06 13 13.4 12 18 18.5 3 3.1 15 15.5 Всього 96 99 1 1 29 30 68 70

    Загальна кількість квартир з тарганами - 97

    додаток №3

    [До плану] Автор: Можаєва Поліна, 13 років, об'єднання Юний еколог, ГорСЮН р Ярославля   Науковий керівник: Можаєва Світлана Миколаївна, керівник гуртка, вища категорія   план:   Вступ   Основна частина   Практична частина   висновки та рекомендації   додаток №1   додаток №2   додаток №3   додаток №4   Список літератури   Науково-дослідницька робота школярів   1

    додаток №4

    [До плану]

    Залежність активності рудого таргана від температури

    Список літератури:

    [До плану]
    1. «Загальна ентомологія.» Г. Я. Бей-Бієнко, Москва 1980р.,
    2. «Світ тварин.» І. Акимушкин, Москва, 1975р. (Розповіді про комах).
    3. «Життя тварин.» Енциклопедія. Москва, 1984р. (В 7томах, тому №3- членистоногі).
    4. «Сусіди по планеті.» К) Дмитрієв. Москва. 1977р. (Комахи).
    5. «Екологія міської фауни.» Б. Клаусніцер. Москва, 1991р.
    вихід