Реклама
Реклама
Реклама

7 ознак хорошого планування: міфи і реальність

Вечірнє сонце гріє спекотніше, тому, якщо ви виберете кімнати з вікнами на південь, захід або південний захід, готуйтеся ставити кондиціонер

Вечірнє сонце гріє спекотніше, тому, якщо ви виберете кімнати з вікнами на південь, захід або південний захід, готуйтеся ставити кондиціонер. Якщо вікна виходять на схід або південний схід, влітку буде не так жарко. А якщо на північ - в кімнаті завжди буде темно.

Купуючи квартиру, розташовану у верхній третині висотної будівлі, слід мати на увазі розу вітрів. Роза вітрів в різних регіонах різна - тут важливо враховувати, чи є з підвітряного боку промислові підприємства і великі автодороги.

Вікна виходять на південь, північ, схід і захід: у всіх є плюси

5 речей, за якими полюють покупці квартир в новобудовах

Не слід плутати інсоляцію і природне освітлення.

Інсоляція позначає використання сонячного світла в санітарних цілях: сонячна радіація вбиває мікробів. Вимога забезпечувати інсоляцію для кожної квартири народилося в 30-х роках XX століття. До цього житло будувалося так, що в вікна багатьох квартир сонце не заглядало (згадаємо пітерські двори-колодязі). Через те що люди жили в темних кімнатах і при цьому погано харчувалися, займалися виснажливою працею і не були забезпечені медикаментами, в містах поширювався туберкульоз. Сьогодні це вже не настільки актуально, так що при виборі квартири на санітарний сенс інсоляції годі й орієнтуватися.

Важливо не плутати поняття інсоляції та природного освітлення. Інсоляція має відношення тільки до прямого сонячного світла, в той час як джерелом природного освітлення є небо. Освітленість розсіяним світлом залежить не стільки від орієнтації кімнати, скільки від висоти розташування квартири, а також висоти і щільності навколишньої забудови і зелених насаджень.

Оцінювати потрібно не висоту як таку, а пропорції приміщення в цілому, тобто і ширину, і висоту кімнат. У малогабаритній квартирі високі стелі можна розцінювати як недолік: коридори перетворяться в щілини, а туалети - в колодязі (цей ефект можна спостерігати в сталінських висотках). Мінімальна висота приміщень в квартирах нормується і становить 2,5 м для нашого кліматичного регіону.

5 правил, як оформити звичайну квартиру в стилі лофт

Натяжні стелі: якими вони бувають і як їх встановлюють?

Ізольованими прийнято робити приміщення для процесів, які вимагають усамітнення, наприклад сну, миття та роботи. До деяких пір в список таких приміщень входила і кухня: архітектори прагнули захистити мешканців квартири від запахів і бруду.

Але сучасна кухня, з плитою, витяжкою і іншою побутовою технікою, зовсім не заслуговує ізоляції. Те ж саме стосується прихожей: відокремлювати від житлового простору дверима потрібно тільки в заміському будинку. Там це обгрунтовано і теплотехнічними, і гігієнічними міркуваннями.

Найправильніше число несучих конструкцій всередині квартири - нуль. У невеликих квартирах до 100-120 кв. метрів це цілком досяжно. Навіть якщо несучі конструкції всередині квартири необхідні, це повинні бути не стіни, а колони. Досвід проектування елітного житла показує, що в квартирі площею до 300 кв. метрів цілком можна обійтися однією колоною, крім несе периметра.

Зонування кімнат: головні помилки і негласні правила

5 сайтів для дизайну інтер'єру своїми силами

На мій погляд, кутова квартира має в порівнянні з односторонньою тільки плюси. Найбільшими з них є можливість наскрізного провітрювання і більш протяжний світловий фронт. Досвід проживання в панельних будинках типових серій породив недовіру до кутових квартирах: вважається, що вони холодніше. Але це провина не планувального рішення, а низької якості будівництва і неефективною конструкції стінових панелей, які використовувалися в 70-ті - 90-ті роки. Сучасні будівельні технології разом з більш високими вимогами до теплоізоляції та енергоефективності конструкцій виключають таку проблему.

При виборі квартири в новобудові важливо звертати увагу на глибину корпусу, оцінити, як співвідноситься світловий фронт квартири до її глибині. Якщо квартира продається без перегородок і планування належить виконати самостійно, майте на увазі: глибоку квартиру набагато складніше спланувати раціонально, і втрати площі в ній будуть більше.

Фото: © krsmanovic - Fotolia.com

НЕ пропустіть:

Як проводити огляд квартири перед покупкою?

Дизайнерський ремонт квартири - від ідеї до виконання

5 порад, як врятуватися від тісноти в маленькій квартирі

7 принципів феншуй в квартирі

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.