Реклама
Реклама
Реклама

Судові пристави зняли гроші з картки Ощадбанку

  1. Як дізнатися причину списання коштів
  2. Як повернути гроші
  3. В який термін можна повернути кошти
  4. В якому випадку повернути списані гроші не вийде
  5. Що робити, якщо накладено арешт на карту
  6. Як проводиться арешт рахунків в Ощадбанку
  7. Дії при блокуванні карти судовими приставами
  8. SMS повідомлення від судових приставів в Ощадбанку

В даний час поширені випадки непередбаченого списання грошових коштів з банківських карт ПАТ Сбербанк В даний час поширені випадки непередбаченого списання грошових коштів з банківських карт ПАТ Сбербанк. Однією з причин даних списань є розпочате службою судових приставів Росії виконавче провадження. Що робити, коли судові пристави зняли гроші з картки Ощадбанку?

зміст [ приховати ]

Як дізнатися причину списання коштів

Згідно з чинним законодавством на підставі судового рішення служба судових приставів має право накладати арешт на фінансові активи порушника, знімати кошти з банківських карт (в тому числі і кредитні активи) в розмірі, зазначеному у виконавчому листі (виняток - зняття коштів здійснюється в межах прожиткового мінімуму ).

Щоб дізнатися причини списання коштів з рахунку клієнта необхідно:

  1. Звернутися до будь-територіальний підрозділ ПАТ Сбербанк з паспортом і заявою на надання розширеної виписки по операціях з рахунком. В отриманій довідці буде вказано номер виконавчого листа або судового рішення, на підставі яких відбулося списання.
  2. Якщо грошові кошти були списані судовими приставами, можна визначити причини накладення арешту на фінанси через офіційний сайт служби. У розділі банку даних виконавчих проваджень по ПІБ людини можна знайти інформацію про розпочатій справі, а також територіального підрозділу служби судових приставів, куди необхідно звертатися для з'ясування причин арешту і для повернення грошей.

У розділі банку даних виконавчих проваджень по ПІБ людини можна знайти інформацію про розпочатій справі, а також територіального підрозділу служби судових приставів, куди необхідно звертатися для з'ясування причин арешту і для повернення грошей

Справа про виконавче провадження може передаватися в різні територіальні органи. Інформацію про хід вирішення справи можна відстежувати через інтернет на порталі державних послуг.

Причин відкриття виконавчого провадження та примусового стягнення фінансів багато: штрафи ГИБДД, невиплата аліментів, непогашені заборгованості по кредиту, прострочення по комунальним платежам, несплата податків і т.д., тому користувачеві мережі інтернет слід зареєструватися на сайті державних послуг для отримання своєчасної інформації.

Як повернути гроші

Якщо кошти списані безпідставно через заборгованість, які були погашені раніше, грошові кошти можуть повернути.

Що потрібно: документи, що підтверджують оплату заборгованості, паспорт.

Порядок дій:

  • Отримати в територіальному органі судових приставів довідку про те, що списання фінансів було помилково, і розрахунки були зроблені, боргових зобов'язань фізична особа не має (може знадобитися документ, що підтверджує факт оплати заборгованості, наприклад, банківська виписка).
  • Принести документи, що підтверджують платіж, і довідку від судових приставів в відділення банку, написати заяву на повернення грошових коштів.

Існують випадки, коли гроші списуються незаконно, наприклад, по кредитним договорам, до яких клієнт не має відношення. У цій ситуації необхідно буде зібрати всю інформацію про незаконність списання, написати скаргу на виконавця ФССП і звернутися з заявою до суду. Протягом 10 робочих днів заяву буде розглянуто і прийнято рішення про порушення справи або відмову.

Якщо були списані кошти, пов'язаного із зазначеними типами виплат, необхідно звернутися в ФССП з документами, що підтверджують незаконне списання коштів.

Законодавчо закріплений перелік доходів, списання яких заборонено. До таких видів доходів відносяться, наприклад, кошти материнського капіталу і соціальні виплати.

В який термін можна повернути кошти

Грошові кошти, стягнені у боржника службою судових приставів, спочатку надходять на рахунок ФССП, з якого повинні бути перераховані або видані готівкою стягувачу протягом 5 банківських днів. У тому випадку якщо кошти були списані помилково і не були перераховані стягувачу, повертаються відразу після припинення виконавчого провадження на підставі заяви (в законі не передбачений точний термін повернення грошей на рахунок).

Якщо боржник звернувся до приставам після того як були перераховані кошти стягувачу починається процедура повернення коштів, якою повинні займатися самі пристави-виконавці, які звертаються до стягувача із заявою про повернення помилково перерахованих коштів.

Терміни повернення грошей, стягнутих з особи помилково, законодавчо ніяк не регулюються, тому отримання фінансових активів назад, може зайняти тривалий час.

В якому випадку повернути списані гроші не вийде

Для того щоб незаконно списані гроші були повернуті, необхідно звернутися із заявою в ФССП в десятиденний термін з моменту винесення постанови про стягнення коштів або з моменту, коли людина був повідомлений про прийняте рішення про стягнення коштів. Даний десятиденний термін прийняття оскарження закріплений в ФЗ «Про виконавче провадження» № 229 від 02.10.2007.

Якщо терміни були порушені, то скаргу не приймуть, і гроші повернути не вийде.

Винятком є ​​ситуації, коли людина не могла подати скаргу, наприклад, перебуваючи в лікарні або за межами Російської Федерації. В даному випадку потрібно надати докази, що термін подачі скарги був порушений через об'єктивні причини.

Що робити, якщо накладено арешт на карту

При накладенні арешту на банківську карту боржника блокується доступ клієнта до користування самою картою і розпорядженням коштами на рахунку в банку. Потрібну кількість коштів списується на користь судових приставів на підставі виконавчого листа або судового рішення. Служба ФССП не зобов'язана повідомляти боржника про плановане арешт, тому дана ситуація може статися несподівано.

Як проводиться арешт рахунків в Ощадбанку

При накладенні арешту доступ до користування карткою або рахунком клієнта перекривається, а потрібну кількість коштів примусово списується відповідно до закону. Судові пристави не зобов'язані повідомляти клієнта про плановане арешт, найчастіше це відбувається раптово і несподівано.

Арешт коштів на мапі проводиться в такому порядку:

  • Позивач намагаються стягнути кошти в добровільному порядку дзвінками і повідомленнями боржника;
  • Якщо боржник відмовляється повертати борг, то позивач має право звернутися до суду, на підставі позитивного судового рішення про повернення боргу, судові пристави відкривають виконавче провадження.
  • Якщо боржник також відмовляється погашати заборгованість, служба приставів відправляє заявку в усі банківські установи з метою отримання інформації про стан фінансових активів боржника: наявності грошових коштів на картах, вкладах.
  • При отриманні вимоги судових приставів банк зобов'язаний надати запитувану інформацію в найкоротші терміни.
  • На підставі судового рішення судові пристави передають банку розпорядження про блокування наявних рахунків боржника і списання грошових коштів в рахунок погашення заборгованості.

Дії при блокуванні карти судовими приставами

Якщо відома причина, по якій судовими приставами була заблокована банківська карта необхідно дотримуватися такої інструкції:

    1. Погасити наявну заборгованість будь-яким доступним способом:
      • Онлайн через сервіс Банк даних виконавчих проваджень;
    • З рахунку мобільного телефону;
    • Через мобільний додаток ФССП

      Через мобільний додаток ФССП

    • Через Ощадбанк онлайн;
    • З використанням терміналу або банкомату миттєвої оплати;
    • При особистому зверненні в банк (распечать квитанцію можна через сервіс банку виконавчих проваджень);
    • Безпосередньо пристава-виконавця.
  1. Коли судові пристави побачать, що борг був погашений, то вони виставлять вимога обслуговуючому банку про розблокування рахунку клієнта. Як правило, запис в банку даних видаляється протягом 3-7 днів з моменту оплати заборгованості.
  2. Якщо немає доступної суми для повного погашення заборгованості, то кошти будуть списуватися з рахунку до повного погашення боргу. Після цього карта буде розблокована.

SMS повідомлення від судових приставів в Ощадбанку

Існує кілька способів отримати інформацію про наявність / відсутність заборгованості фізичних осіб:

  • Банк даних виконавчих проваджень;
  • Особисте звернення в службу судових приставів;
  • Офіційний сайт державних послуг;
  • Мобільний додаток ФССП.

Служба ФССП має право використовувати смс-оповіщення осіб-учасників судочинства лише за їх згодою на даний тип повідомлення. Згода має бути підтверджено розпискою.

Останнім часом почастішали випадки нового виду шахрайства - sms розсилка від служби судових приставів, а також повідомлення від Ощадбанку про арешт майна. У доданому файлі до sms знаходиться вірусна посилання, перехід через яку автоматично списує кошти з прикріпленою до номера мобільного телефону банківської карти.

Сбербанк може надсилати повідомлення лише про списання грошових коштів, інформацію про арешт майна банк не надсилає, тому при отриманні сумнівних повідомлень необхідно терміново зателефонувати в ПАТ Ощадбанк гарячої лінії (номера вказані на банківській картці) або звернутися в ФССП.


Що робити, коли судові пристави зняли гроші з картки Ощадбанку?