Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення заборгованості (боргу) за договором поставки в арбітражному суді

  1. Арбітражні суперечки за договорами поставки
  2. Стягнення пені за договором поставки
  3. Стягнення неустойки за договором поставки

Як показує судова практика, стягнення заборгованості за договором поставки - одна з найбільш зрозумілих процедур Як показує судова практика, стягнення заборгованості за договором поставки - одна з найбільш зрозумілих процедур. Грамотний підхід при формуванні правової стратегії та наявності документів, що підтверджують факт заборгованості, дає можливість виграти в більшості спірних випадків.

Договір поставки - різновид договору купівлі-продажу, в рамках якого продавець (він же постачальник) зобов'язується передати у встановлений строк будь-якої товар (продукцію, обладнання) покупцю (отримувачу) для використання в комерційних інтересах.

Предметом судових розглядів, спрямованих на стягнення за договором поставки, може бути:

  • несвоєчасність поставок;
  • некомплектність, неналежну якість поставок;
  • недотримання порядку розрахунків та штрафних санкцій (виплати пені, неустойок, передоплати).

Арбітражні суперечки за договорами поставки

Спори за договорами поставки підлягають розгляду в Арбітражному суді. Арбітражні суперечки мають на увазі дотримання досудового претензійного порядку вирішення спору. Перед зверненням з позовом до арбітражу з вимогою стягнути заборгованість за договором поставки, необхідно направити лист з повідомленням (або передати під розпис) на адресу іншої сторони претензію про стягнення заборгованості або штрафної санкції (пені, неустойки) за договором (Стягнення передоплати за договором поставки також передує подібної претензією).

Зміст претензії описує викладені вимоги потерпілої сторони. Там же вказуються ті наслідки, з якими зіткнеться відповідач, в разі, якщо «полюбовно» домовитися не вдасться і справа буде передана до суду.

Що робити в разі, якщо питання не вирішено в досудовому порядку

Після того, як претензія відповідним чином пред'явлена ​​і протягом розумного (або зазначеного в ній) терміну грошові кошти не надійшли, а будь-які вирішальні суперечка або погашають борг дії так і не відбулися, залишається звертатися із заявою до суду. Термін позовної давності по даній категорії справ - 3 роки.

Заява, що містить вимогу стягнути за договором поставки, складається відповідно до вимог ст. 125 АПК РФ.

Приклад позовної заяви про стягнення грошових коштів за договором поставкі.pdf

До заяви додаються всі документи, згадані в статті 126 АПК РФ, в тому числі:

  • документи, що підтверджують вимоги позивача;
  • документи, що підтверджують факт направлення та отримання боржником претензії;
  • квитанція про сплату гос.пошліни за подачу позову про дозвіл арбітражного спору (Сума мита розраховується на підставі ст. 333.21 НК РФ; саму квитанцію краще завірити печаткою банку);
  • копії позовної заяви з вимогою повернути борг за договором поставки (з усіма додатками) відповідачу, суду і всім особам, які беруть участь в процесі.

Якщо все оформлено правильно, суд приймає позов з проханням стягнути борг за договором поставки до розгляду; призначається судове засідання. Якщо ж є якісь помилки, то суд має право повернути документи для доопрацювання або залишити позов без розгляду.

Арбітражні суперечки по даних справах розглядаються в суді тривалий час (як мінімум, кілька місяців). Найчастіше складається така ситуація, що у відповідача для повернення боргу просто немає коштів на розрахункових рахунках. Це означає додаткову витрату часу на виконавче провадження.

Стягнення пені за договором поставки

Договірні відносини щодо постачання, поряд з основними зобов'язаннями (термінами, специфікацією, передоплатою і ін.) Найчастіше, передбачають в тексті договору умови про неустойку. Неустойка - своєрідна форма цивільно-правової відповідальності - це штраф, пеня, яку зобов'язаний сплатити боржник кредитору в разі невиконання або неналежного виконання зобов'язань. Стягнення пені за договором поставки можливо також і в разі прострочення виконання зобов'язань. Сторони договору мають право обмежити розмір пені або не встановлювати жодних обмежень. Однак, визначаючи умова про розмір пені (що, по суті, спрямована на стягнення збитків) необхідно виходити з принципу розумності.

Стягнення неустойки за договором поставки

Угода про можливу неустойку повинне бути включено в договір поставки. Для цього він повинен містити вказівки на:

  • випадки і розмір сплати штрафу, пені;
  • термін, до якого нараховується пеня;
  • сплату неустойки за невиконання зобов'язань.

Якщо в договорі подібне не вказано, постраждала сторона може вимагати стягнення неустойки за договором поставки в силу ст. 395 ГК РФ.