Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо вкрали гроші з картки будь-якого банку

  1. попередні заходи
  2. Про схеми карткового злодійства
  3. Про фактор часу
  4. схема дій
  5. Коли повернуть гроші?
  6. Якщо дійшло до суду
  7. Про відповідних гачках
  8. Найголовніше

Попит народжує пропозицію, а спокуса народжує злочин. Розвиток системи карткових і електронних розрахунків породило мафію світового масштабу, змагаються по злочинному обігу з торгівлею наркотиками. Методи віртуального крадіжки все витонченішими, і зараз будь-яка людина може раптово виявити, що у нього вкрали гроші з карти, причому діяли шахраї на іншому кінці світу.

Відмова від електронних розрахунків і повернення до готівки, чеками, розписках, векселями неможливий: світова фінансова система завалиться, так як повноцінного забезпечення грошових знаків в наш час немає і бути не може. Тому банкіри згнітивши серце погодилися: треба спочатку повернути потерпілому вкрадене c карти, а вже потім шукати злодія. Виражається це в так званих законах про нульовий відповідальності.

Суть їх така: клієнт, укладаючи з банком договір, дає розписку, що попереджений про кримінальну відповідальність і неправдиву крадіжку сам у себе не влаштує. А банк замість зобов'язується, якщо гроші з карти уворуют, відновити баланс клієнта, а вже з шахраями розбиратися потім по-своєму.

До недавнього часу Росія залишалася осторонь від цієї системи. У РФ діяв принцип по пісні Висоцького: «Так тобі й треба / Не будь такої бовдур / Нема чого тобі було витріщатися на ероплан». Тобто пограбованому клієнту, по-перше, потрібно було самому довести, що кошти стягнули, а не він сам зняв. По-друге, за законом банки були зобов'язані компенсувати втрату не більше, ніж поліція - повернути вкрадене з квартири добро. Якщо злодій встиг його збути - вибачте, наша справа ловити.

Зараз ситуація, на щастя, змінилася. Закон «Про національну платіжну систему», який вступив в силу з 1 січня 2014 року, вводить в РФ стандарт нульовий відповідальності. Ч. 15 ст. 9 цього закону ясно і недвозначно наказує банку повернути клієнту вкрадені гроші, а то й доведено, що той сам аферист. Виходячи з цього, і розберемося, що робити, якщо вкрали гроші з банківської картки, і як їх повернути.

попередні заходи

Кращий спосіб боротьби зі злочинами - їх профілактика. Тому, якщо ви читаєте цю статтю не за фактом вже совершившейся крадіжки, а з обережності, рекомендую наступне:

  • Чи не тримати на мапі багато. Банківська картка - НЕ сейф, що не калитка і навіть не панчіх під подушкою, а розрахунковий документ. Ніхто ніколи не тримає всі свої накопичення при собі, тим більше що і дебетові відсотки по карткових рахунках невисокі.
  • Підключити, якщо ще не підключено, СМС-інформування про рух ваших коштів. Якщо банк надає послугу мобільного банкінгу - підключитися до неї.
  • Тримати телефон, на номер якого оформлені СМС і мобіл, постійно включеним і зарядженим.
  • Регулярно, не рідше ніж раз на добу, заходити в свій електронний банкінг, перевіряти баланс, читати повідомлення. Якщо банк повідомляє про рух за рахунками електронною поштою - паралельно читати E-mail.
  • Прочитати в договорі, як потрібно повідомляти банк про особисте форс-мажорі: дзвінком на гарячу лінію, СМС, E-mail, факсом, особистим зверненням до відділення.

Про схеми карткового злодійства

Хороший детектив той, який вміє мислити, як злочинець. Тому і клієнтам з картками потрібно знати хоча б самі основи критичного злодійства.

По-перше, всі гроші відразу з карток не крадуть. Чому? Потрібно перевірити валідність карти і переконатися, що об'єкт досить лохуватим, відразу не сполошилися. Тому злочинний з'їм проводять в 2 - 3 етапи: 1 - 2 дрібних суми, а вже потім весь залишок.

По-друге, лиходії бояться нарватися на спецрахунки, призначені для їх обчислення і відлову. Тому вони не переганяють гроші собі негайно, а заморожують їх на деякий час (резервують) на якомусь проміжному рахунку в тому ж банку. Раптом що - вибачте, це там у них щось глюканул, ось, будь ласка, всі назад в цілості. Немає складу злочину - немає і кримінального переслідування.

Те й інше, разом узяте, дає потенційній жертві:

  • Час для оперативного реагування на ситуацію.
  • Можливість повернути свої гроші, якщо діяв швидко і правильно.

Про фактор часу

Закон про платіжну систему, ч. 14 ст. 9, дає тверду термін на подачу в банк заяви про неправомірну операції: протягом дня, наступного за днем ​​події. Будь-якого дня, не тільки робітника. Хто не вспів той запізнився. Але, якщо банк не проінформував клієнта своєчасно про рух коштів, то за ч. 13 ст. 9 у людини буде вже 30 стандартних днів на подачу заяви, плюс над банком нависає грошова компенсація. Саме тому і потрібно підключатися до швидкого інформування та гарячої зворотного зв'язку. Прописано в договорі call-центр, був туди дзвінок - все, заява є. А в відділення для докладних розборок йдемо негайно в найближчий робочий день. Швидко і правильно потрібно діяти, якщо втратили карту .

схема дій

Отже, що ж потрібно робити, щоб не тільки припинити злодіяння, але і забезпечити собі повернення вкрадених грошей з карти? Алгоритм такий:

  1. Знімаємо з карти весь залишок, при зніманні обов'язково замовляємо квитанцію. Якщо вкрадено все, тут же замовляємо роздруківку по транзакції з нульовим доступним залишком.
  2. Шукаємо свій банкомат, але не більше години. У ньому дивимося баланс, замовляємо нульову роздруківку. Якщо свій не знайшовся - цей етап можна пропустити, але потім буде складніше.
  3. Блокуємо карту.
  4. Шукаємо живих свідків, бажано співвітчизників.
  5. Пояснюємо їм ситуацію, показуємо карту, паспорт, просимо засвідчити письмово, що бачили вас там-то, тоді-то, з картою такого-то банку номер такий-то в руках, приписати свої (тобто їх, показання свідків) паспортні дані і розписатися.
  6. Відразу знімаємо з показань свідків копії для себе.
  7. Заявляємо в місцеву поліцію, просимо видати довідку, що від такого-то тоді-то надійшла така-то заяву.
  8. Робимо копії сторінок закордонного паспорта з їх посвідченням. Бажано в своєму консульстві.
  9. Не відкладаючи справи в довгий ящик, йдемо до найближчого відділення свого банку і пишемо заяву про спірну транзакції на їх бланку.

Сенс всіх пунктів, крім 3 і 9 - довести, що вас не було і не могло бути там і тоді, де стався «лівий» з'їм. З Москви або Парижа в Індію, припустимо, за годину ніяк не добратися. А відсутність індійської візи в паспорті покаже, що ви туди і не могли потрапити. Тоді з двох близьких за часом транзакцій законної за правилом презумпції невинуватості буде та, яку ви упевнитися особисто, а по незаконній банк зобов'язаний вам все компенсувати.

Пп. 1 і 2 дозволяють, крім того, врятувати залишок коштів, але записів від банкомату для надійного свідчення недостатньо, особливо якщо він чужий. Поліція, швидше за все, нічого робити не стане, але заяву прийняти зобов'язана від будь-кого. А її довідка - дуже вагомий офіційний документ, який засвідчує, що ви були поза досяжністю від місця, де було скоєно крадіжку.

У заяві в банк ні в якому разі не пишіть «шахрайство», «крадіжка» і т.п. Тільки факт: був з'їм, якого я не робив і не міг зробити. Зрештою, ви не слідчий і не суд. Може бути, це просто помилка. А може бути, улюблена донька пройшлася по інтернет-магазинах.

Коли повернуть гроші?

Закон про платіжну систему не визначає точного терміну повернення. Адже у банків є свої невід'ємні права, в тому числі право на внутрішнє розслідування та інші. Так що ж, справа глухо? Зовсім ні, раз є і загальні для всіх закони.

В даному випадку - ст. 314 ГК РФ. По ній повернення повинен бути здійснений протягом 7 днів після закінчення розумного строку розгляду претензії. А розумний термін у цивільних справах фізосіб, з коментарів до ЦК і судової практиці - 2 робочих тижні. Тобто чекаємо 2 тижні, але не просто чекаємо. Частіше заходимо в банк, цікавимося, як там справи за моєю заявою. Тихо-мирно, дружелюбно, без скандалу.

Минуло розумний час - пишемо ще заяву, з посиланням на згадану 314-ю, просимо відновити карту і покласти на неї гроші. Минув ще тиждень, а грошей немає як немає - можна подавати в суд. Зараз, правда, до цього справа майже ніколи не доходить, якщо були зібрані надійні свідчення сумнівності транзакції, див. Вище.

Якщо дійшло до суду

Якщо дійшло до суду

Добре, ясно, що крадіжка грошей з карти була, а банк не віддає? Для банку другого-третього ешелону випадок можливий. Що тоді робити?

Як судитися з банком - тут потрібен окрема розмова. Тут згадаю тільки про обставину, незнання якого найчастіше і гробить справедливу претензію.

Прочитайте свій банківський договір. Там напевно буде написано, що всі судові розгляди - за місцем розташування головного офісу кредитної організації.

Так ось, цей пункт - для корпоративних клієнтів з інвесторами. А для фізосіб це грубе порушення їх законних прав. За п. 2 ст. 17 закону «Про захист прав споживачів», ст. 29 Процесуального Кодексу РФ і іншим нормативним документам державного рівня вибір місця судового розгляду залишається виключно за позивачем. Який в даному випадку - ви.

Тому, оформляючи позовну заяву, не забудьте написати: «Відповідно до (статей з пунктами, зазначеними вище), вимагаю судового розгляду за місцем мого постійного проживання (вказати адресу)». В іншому випадку - ви підхопите зграю затятих до мозку кісток крючкотворів, у яких на місці «все схвачено». Плюс, доведеться витрачатися на проїзд туди-сюди.

Про відповідних гачках

За тим же законом про захист споживачів, п. 8 та п. 10 тієї ж ст. 17, банк повинен інформувати клієнтів про стан їх справ у наочній і доступній формі. Це означає, що, якщо СМС-інформування та електронний банкінг платні, у вашого юриста, якщо справа дійшла до суду, з'являється додатковий засіб тиску на відповідача. За додаткову плату - принцип доступності порушений.

Найголовніше

Криміналісти знають: понад 90% розкритих злочинів припадає на ті, слідчі дії за якими були розпочаті по гарячих слідах. Знають це і злодії. В електронному крадіжці їх надія на психологію: від раптового «опускалова» клієнта «заколбасіло» і він втратить дорогоцінний час. Тому головне, виявивши крадіжку, - без паніки. Не потрібно плакати, метатися, скандалити, впадати в ступор.

Потрібно спокійно і усвідомлено: забезпечити збереження залишку коштів і зібрати непробивну доказову базу в свою користь.

А що ж робити, якщо забули ПІН-код банківської картки ?

Чому?
Коли повернуть гроші?
Так що ж, справа глухо?
Що тоді робити?