Реклама
Реклама
Реклама

Процедура повернення товару, купленого в кредит в 2019 році

  1. Придбання товару в кредит
  2. Умови повернення в магазин
  3. порядок звернення
  4. Розірвання кредитного договору
  5. грошові розрахунки
  6. Судовий процес
  7. Товари, що не підлягають поверненню
  8. зразки документів

Іноді доводиться повернути товар, куплений в кредит, оскільки необхідність в ньому відпадає, або ж виявляються не помічені раніше недоліки. Зазвичай в цьому немає нічого складного, хоча все залежатиме від позиції магазину. Але якщо товар придбаний нема за власні кошти, а за позикові, то це може ускладнити повернення, адже необхідно буде домовлятися ще й з банком.

Придбання товару в кредит

Споживчі позики отримують все більш широке поширення.

Завдяки їм не треба збирати гроші і чекати, можна придбати потрібну річ відразу, а потім поступово віддавати. Якщо громадянин має роботу, і все у нього гаразд документи, то оформлення проходить просто і швидко. Досить вибрати товар і подати заявку в банк, після розгляду кредитним відділом вам буде дана відповідь. Якщо він позитивний, то співробітник фінансової організації запропонувати підписати договір кредитування.

Якщо він позитивний, то співробітник фінансової організації запропонувати підписати договір кредитування

Але перед підписанням обов'язково уважно прочитайте його умови. У документі зазвичай в подробицях прописуються нюанси розрахунків на той випадок, якщо необхідно провести повернення товару, і саме на нього потрібно буде спиратися, якщо в поверненні все ж дійсно виникне необхідність.

Умови повернення в магазин

Повернути товар в магазин за законом можна протягом чотирнадцяти діб, і для цього не потрібно, щоб в ньому знайдені недоліки (крім що відносяться до категорії безповоротних). Для цього важливо, лише щоб були виконані наступні умови: його вигляд і властивості повністю збереглися, він не вживався. Також вкрай бажано, щоб в недоторканності залишилися ярлики, і був чек, що свідчить про покупку і часу її здійснення. Повернути товар можна і без чека, але складніше.

Все це важливо, якщо повертається товар належної якості, оскільки магазин повинен мати можливість знову виставити його на продаж. Відповідно, якщо він втратив споживчі властивості або магазин позбувся цієї можливості з якоїсь ще причини, то повернення проводиться лише для товару неналежної якості.

Ряд товарів - з купованих в кредит до таких відносяться головним чином технічно складні - допускається повернути виключно, якщо вони неналежної якості. Зробити це дозволяється, поки пройшло не більше п'ятнадцяти діб після покупки. Таке повернення можливе, якщо:

  • у товару виявлені істотні недоліки, що дозволяють визначити його як неякісний;
  • був порушений термін, що відводять на ремонт по гарантії;
  • товар часто ламається, внаслідок чого його не можна використовувати протягом більш ніж 30 днів на рік.

На придбаний в кредит товар поширюються ті ж самі умови. Причому, якщо купівля відбувалася на кредитну карту, все гранично просто - достатньо буде оформити заяву на повернення, після чого магазин поверне гроші на карту. Трохи складніше все буде при оформленні споживчого кредиту.

порядок звернення

Щоб повернути оформлений в кредит товар в магазин і отримати назад свої гроші, або обміняти його, потрібно зробити наступне:

  • Відправитися в магазин, взявши з собою чек і документ для підтвердження особи (зазвичай паспорт).
  • Оформити заяву про повернення товару.

Якщо товар відноситься до категорії тих, що можна повернути лише при неналежну якість, то покупець повинен написати Претензію, а для перевірки викладених у ній відомостей, швидше за все, буде призначено експертизу.

В Претензії необхідно чітко вказати одну вимогу: або повернення коштів, або заміна товару - але ніяк не те або інше за вибором магазину. Якщо мова йде про повернення, потрібно буде вказати в тексті рахунок, на який треба перерахувати кошти - той самий, з якого банком була оплачена покупка.

Оформляються дві копії Претензії, одна для магазину, друга для підтвердження, що перша була доставлена ​​за адресою. На неї ставиться дата прийняття документа і печатка магазину. Якщо надійшла відмова в прийнятті, а друк не ставлять, то доведеться відправити Претензію поштою, зробивши опис вкладення.

Якщо повертається товар неналежної якості, то на магазин покладається обов'язок сплатити і відсотки по кредиту. Тоді необхідно разом з претензією надати копію договору споживчого кредиту та документи про проведені по ньому платежах.

Якщо потрібен обмін, і при цьому вартість товару на заміну не відрізняється від купленого, то зазвичай проводиться звичайний обмін.

Що до повернення грошей у випадках, коли покупець зробив перший внесок, то магазин повинен буде повернути саме цю суму. Якщо такого внеску не робилося, то він не платить нічого покупцеві, але замість цього повинен буде перерахувати кошти на відкритий в банку кредитний рахунок, з якого і фінансувалася покупка. На виконання цього, починаючи з обігу, виділяється десять днів, а після перерахування і видачі споживачеві акта про повернення товару магазин вже не матиме ніякого відношення до справи, далі необхідно розбиратися з банком.

Якщо магазин не згоден на повернення, відмовляється проводити експертизу або визнавати її підсумки, то залишається лише подавати в суд. Перед цим необхідно зважити шанси, оскільки в разі програшу справи всі судові витрати, а також витрати на експертизу оплачує позивач. Відповідно, якщо воно буде виграно, то оплатити їх доведеться відповідачу, а значить, якщо ви впевнені у своїй правоті, то вас не повинні зупиняти витрати.

Розірвання кредитного договору

Наступним кроком щодо повернення грошей стане похід в банк і оформлення заяви про розірвання договору. У ньому позичальник повинен вказати, що взятий раніше в кредит товар був повернутий в магазин, якщо робився перший внесок, також вказується, що і його повернули - тобто сторони не мають претензій один до одного.

Важливо: звернутися в банк потрібно відразу ж після здачі товару і отримання на руки акту про повернення. У банку припинять нарахування відсотків лише після звернення до них, а дата здачі товару для них не важлива. І навіть якщо розірвати договір буквально на наступний день, якісь відсотки все одно доведеться виплатити.

І навіть якщо розірвати договір буквально на наступний день, якісь відсотки все одно доведеться виплатити

Зазвичай проблем з розірванням кредитного договору з банком не виникає, але варто переконатися, що ваш рахунок був закритий і ніяких кредитних відносин з банком ви більше не маєте. Особливо це актуально для не дуже великих банків: деякі з них схильні не закривати кредитний рахунок з надуманих причин, після чого через якийсь час позичальник, який вважав, що він повністю розплатився, отримує повідомлення про нарахування відсотків. Щоб уникнути таких проблем, попросіть довідку про закриття кредитного рахунку.

грошові розрахунки

Звичайний порядок дій, якщо покупець відмовився від придбаного в кредит товару, такий: магазин повертає йому початковий внесок, а перераховані банком платежі відправляє назад на його рахунок. Після цього сам банк повертає гроші покупцеві.

Іноді можна зіткнутися з наступним явищем: в магазині відмовляються приймати товар, взятий в розстрочку, до того, як перед банком будуть погашені всі борги. Важливо знати, що продавець не має ніякого права на це, і питання відносин позичальника з банком його жодним чином не стосуються.

Підкреслимо: магазин повинен буде відшкодувати лише вартість товару. Що до плати за користування кредитом та інших платежів, що стягуються банком, то їх компенсація не передбачена, тобто ці гроші доведеться заплатити споживачеві.

При цьому магазин не може стягувати з покупця ніяких платежів за переклад, тобто, наприклад, якщо перший внесок за товар, виплачений в касу магазину, склав 5 000 рублів, то і повернути вам повинні будуть також 5 000 рублів рівно. Якщо співробітники намагаються зменшити суму, аргументуючи це якимись комісіями, то вони порушують законодавство.

А ось в банку повернуть не всю суму - вони вирахують ті відсотки, які позичальник повинен за термін використання кредиту. Різниця з магазином полягає в тому, що у випадку з банком кредит уже був частково використаний, адже «товар» банку - певна сума на встановлений термін. Втім, це так, якщо повертається товар належної якості, а ось при анулюванні договору через виявлення істотних недоліків у товарі повертати відсотки доведеться продавцю.

Важливо, що для повернення взятого в кредит товару, до оформлення розірвання договору в банку необхідно продовжувати вносити платежі за позикою в термін. Інакше банк може оштрафувати позичальника, і буде в своєму праві.

Продовжувати робити платежі по кредиту потрібно і під час перебування товару на гарантійному ремонті, оскільки сам факт такого ремонту означає, що умови договору купівлі / продажу все ще діють. Однак, відсотки за цей час повинен виплачувати продавець - ще один важливий нюанс в законодавстві, яким рідко користуються.

Якщо до моменту повернення товару кредитний договір вже завершив свою дію, то потрібно буде звернутися в банк, взяти довідку про це, а також про те, що ви не маєте по ньому заборгованості. З цією довідкою можна вирушати в магазин і повертати товар - гроші в даному випадку повинен буде виплатити не банк, а магазин, оскільки вони вже були йому перераховані.

Судовий процес

До суду можна звернутися або за відшкодуванням матеріальних збитків через виплату відсотків по кредиту, або якщо одна зі сторін угоди відмовляється повернути кошти. Законодавство встановлює альтернативну підсудність у таких справах - це значить, що вибрати суд для подачі позову має право сам позивач: це може бути суд за його місцем проживання або за адресою знаходження відповідача.

Якщо результат розгляду справи не задовольняє позивача, він отримує право оскаржити рішення. Воно буде діяти десять днів після винесення. Якщо позивач скористається ним, то призначать новий розгляд, однак варто мати на увазі, що всі судові витрати понесе програла процес сторона.

Товари, що не підлягають поверненню

Перше, що варто відзначити - будь-який товар неналежної якості підлягає поверненню. Відповідно, мова далі піде лише про що не підлягають поверненню товари належної якості. Їх повний перелік наводиться в Постанові Уряду № 55, ми ж перерахуємо основні:

  • тканини та інші, що продаються в метрах товари, на зразок оздоблювальних матеріалів і проводів;
  • автомобільна та інша моторизована техніка;
  • технічно складні прилади;
  • призначені для лікування або профілактики хвороб, як предмети санітарії (бинти, шприци), так і апаратура (тонометр тощо);
  • предмети особистої гігієни, наприклад, гребінці, зубні щітки;
  • швейні і трикотажні товари;
  • коштовності та вироби з них;
  • рослини;
  • домашні тварини;
  • неперіодичних друкована продукція.

зразки документів

Заява на повернення неякісного товару