Реклама
Реклама
Реклама

Повернення автомобіля в автосалон або продавцеві

  1. Повернення нового автомобіля
  2. Повернення несправного автомобіля
  3. Після закінчення 15 днів
  4. Повернення на підставі перевищення термінів ремонту
  5. Повернення після закінчення терміну гарантії
  6. Повернення автомобіля юридичними особами

Випадки, коли виникає необхідність відмовитися від придбаного автомобіля, можуть бути різними, але всі вони зводяться до двох категорій. Може йтися про повернення товару належної якості і неналежного. І відповідь на питання про те, як повернути машину, залежить від строків обігу та стану товару.

Повернення нового автомобіля

Закон РФ «Про захист прав споживачів» прописує, що товар належної якості може бути замінений або повернутий протягом двох тижнів. Причому на першому місці стоїть саме можливість обміну на аналогічний, і тільки при відсутності альтернативних пропозицій від продавця, покупця дається право вимагати повернути автомобіль. Мається на увазі, що товар належної якості - це цілісний, справний, що виконує всі свої функції. А якщо все його функції були перевірені, то, відповідно, він був в експлуатації, і зняті захисні поліетиленові чохли і заглушки говорять про те, що товарний вигляд порушений. При відсутності будь-яких виявлених дефектів мотивування покупця «передумав», «не сподобався колір», «не влаштовує те-то і те-то» стосовно колишнього в експлуатації товару не є істотним підставою для повернення.

Найчастіше ніхто, навіть люди з вищою юридичною освітою, в ст. 25 ЗоПП далі слів про можливість обміняти (повернути) товар не вчитуються. обмін або повернення такого роду техніки , Яку «спробували», але вона належної якості, може бути здійснений тільки за бажанням продавця. Приймати назад на реалізацію справну машину салон не зобов'язаний, і закон дає йому повне право відмовити. Для нього це означає, що доведеться обманювати іншого покупця, помітив відсутність атрибутів новизни. І без істотних підстав автосалон на це не піде, адже це кидає тінь на дилера - може з'явитися слух, що їх компанія торгує яка була у використанні технікою. І все-таки цілком може так статися, що уповноважений представник дилера погодиться обміняти покупку.

Інша справа, якщо автомобіль ще не піддавався розконсервації, або взагалі не був доставлений. В цьому випадку законних приводів відмовити в поверненні у продавця немає ніяких.

Повернення несправного автомобіля

До закінчення 15 днів, тобто протягом 14 днів

Якщо протягом п'ятнадцяти днів з дня передачі покупцеві будь-якої дефект в машині все-таки виявився, причин у продавця, щоб відмовити в поверненні, теж немає.

І неважливо, що там з авто не так, головне, щоб привід ні надуманим. В авто повинні працювати всі конструктивно закладені функції. Таким чином, підставою для вимоги повернути гроші може послужити перегоріла лампочка.

Але і тут є свої підводні камені. Продавець має право переконатися в наявності дефекту, як і в тому, що за нього відповідальний саме виробник, тобто він може провести перевірку якості. Всі накладні витрати на цю процедуру здійснюються за рахунок його коштів, а не покупця. Єдиний хто, можливо, матеріально постраждає при цьому це менеджер-консультант - отримання ним комісійних з продажу буде необгрунтовано.

Після закінчення 15 днів

Через два тижні з моменту отримання автомобіля ситуація з його поверненням стає складніше. Хоча право споживача на повернення неякісного товару протягом терміну закріплено статтею 18 ЗоЗПП, така тема, як повернення автомобіля за гарантією багатьма зіткнулися автолюбителями сприймається болісно, ​​як щось фактично нездійсненне. Одних тільки слів «ви зобов'язані» тут ніколи не буває достатньо.

Щоб здійснити повернення автомобіля продавцю, в ньому повинен бути істотний недолік. Поняття «істотний недолік» чомусь кожен сприймає по-своєму, хоча існує преамбула до закону, чітко визначає, що це таке. У ньому записано, що істотний нюанс - це той, що не може бути усунутий без несумірних витрат, або виявляється неодноразово, або його усунення потребує невиправдано багато часу.

У першому випадку виписується акт про НЕ ремонтопридатності. Він може означати, що якась деталь вже знята з виробництва або стала коштувати настільки дорого, що дешевше повернути автомобіль або замінити цілком, ніж продовжувати його ремонтувати.

Другий різновид істотного недоліку має на увазі наявність документально підтвердженого неодноразового усунення. Саме тому потрібно збирати і зберігати всі папери і накладні, які доводять сервісні втручання. Неодноразовий - це один і той же, що виявляється більш ніж один раз. Тобто, при появі тієї ж самої несправності на її усунення по гарантії погоджуватися не потрібно. Однак продавець має право переконатися в тому, що це дійсно той же самий дефект, закон дозволяє йому провести перевірку якості (знову ж за його рахунок). Якщо він не погоджується на процедуру перевірки якості та повернення, то можливий інший хід подій. Перевірку якості можна провести за власні гроші, потім звернутися до суду і через судове рішення витребувати з відповідача витрати на проведення експертизи та судові витрати. Деякі автосалони після повідомлення про майбутню судову тяганину раптово змінювали своє рішення і погоджувалися на повернення або обмін.

Повернення на підставі перевищення термінів ремонту

Повернення можна затребувати і ще з однієї причини. Гарантійний ремонт не може вестися нескінченно, його тривалість не повинна перевищувати 45 діб, в іншому випадку можна відмовитися від покупки.

Але робиться це не автоматично. Після закінчення 45 днів слід звернутися до продавця з заявою, в якому повідомити, що від продовження ремонту ви відмовляєтеся і вимагаєте повернути гроші. Якщо такого звернення не було, і автомобіль все-таки полагодили, то він стає товаром належної якості і підстав для вимоги повернути автомобіль вже не буде.

Серед людей, що зіткнулися з регулярно виникають недоліками, рідко хто користується іншим маловідомим обставиною, пов'язаних з ремонтами і дозволяє повернути кошти. В законі є вітіювата фраза, в якій сказано, що відмовитися від придбання можна, якщо сумарна кількість днів, проведених в сервісі внаслідок неодноразових усунень недоліків, не може перевищувати 30 діб протягом кожного року. Це означає, що кожен рік може проводитися кілька ремонтів різних несправностей, але їх загальний термін не повинен перевищувати 30 днів. Тобто, щоб вимагати повернення, необхідно виконання наступних умов:

  • машина повинна ламатися щороку;
  • поломки повинні мати гарантійний характер;
  • кожен гарантійний рік нею неможливо користуватися більше місяця через ремонтів.

Повернення після закінчення терміну гарантії

Але і навіть після закінчення терміну гарантійного обслуговування можна повернути автомобіль. Існує таке поняття, як термін служби. Це той період, протягом якого теоретично можлива експлуатація товару і він істотно перевищує термін гарантії. Якщо заводом виробником термін служби не заявлений, то його тривалість приймається рівною 10 років. Під час всього цього терміну виробник повинен вживати всіх заходів щодо здійснення технічної підтримки в авторизованому сервісному центрі: виконувати БЕЗОПЛАТНО (оплачувана покупцем) ремонт, здійснювати поставку деталей. В іншому випадку авторизований сервіс виписує акт про неможливість проведення ремонту з якої-небудь причини. Такий автомобіль може бути повернений продавцю. Продавець забирає акт, повертає вам гроші, а несправний автомобіль разом з актом відправляється виробнику. Не потрібно думати, що повернення автомобіля в автосалон принесе збитки торговельному підприємству. Набуває він машини на підставі контракту за закупівельною ціною і той же контракт зобов'язує завод викуповувати шлюб назад.

Повернення автомобіля юридичними особами

Гірше йде справа з відмовою від придбання автомобіля, якщо ви представляєте юридичну особу. Закон про захист прав споживачів поширюється тільки на фізичних осіб. У преамбулі до ЗоПП споживач визначений як приватна особа, яка купує товар для власних потреб.

Юридична особа теж має право повернути товар, але вже на підставі інших законодавчих актів. Торговельні взаємини між юридичними особами регулюються договором про купівлю-продаж, який полягає до покупки, а також статтею 475 ГК РФ «Наслідки передання товару неналежної якості». Однак без судових розглядів повернути автомобіль навряд чи вийде.

Процедура відмови від покупки автомашини клопітна, але для людини, збройного знаннями, цілком здійсненна. Дорогу, як відомо, подужає той, хто йде. Домагатися законного виконання своїх прав не завжди легко. Головне не впадати у відчай і не складати руки.

Повернення автомобіля. Як повернути авто в автосалон, дилеру по гарантії