Реклама
Реклама
Реклама

Нотаріальний депозит: спосіб вирішення проблем, про який ви забули

  1. Де застосовується депозит
  2. Три переваги: ​​чим депозит краще банківського осередку
  3. Той, хто гроші отримує і за них не відповідає
  4. Нотаріус Корсик і його вислизає багатомільйонний депозит
  5. Тимчасові трюки депозиту

Можливо, ви не користуєтеся депозитом нотаріуса, але ми розповімо, чому (і коли) це варто робити. Які три переваги депозиту перед банківською осередком в частині розрахунків за нерухомість? Кому належать гроші на депозиті, поки їх не встиг забрати кредитор, і чи можна передумати і повернути кошти? Втім, варто знати і про мінуси інституту. Наприклад, про можливість недобросовісно позбутися застави або поручительства, практично не виплативши основний борг. Або про ризики, пов'язані з банкрутством банку. Їх ілюструє історія з багатомільйонним депозитом, за який б'ються Агентство зі страхування вкладів і головний нотаріус країни.

Де застосовується депозит

Внести борг в депозит нотаріуса до запитання - хороша ідея в тому випадку, якщо кредитор ухиляється від його прийняття або кудись пропав. Іноді взагалі невідомо, кому віддавати гроші. Наприклад, якщо кредитор помер, а його спадкоємці сперечаються між собою. «У такій ситуації боржник може вдатися до депозиту, - каже Ксенія Козлова з «Делькредере» . - Спадкоємці отримають кошти, коли покажуть нотаріуса свідоцтво про право на спадщину, а там вже буде вказано, кому яка частка належить ». Ще один приклад невизначеності - це довгий ланцюжок цесій (поступок права вимоги), яку боржнику деколи складно відстежити, наводить приклад Дмитро Глоов з Eterna Law . Крім того, через депозит можна повернути борг компанії, щодо якої порушено процедуру банкрутства, щоб уникнути можливих помилок, зазначає Козлова. За допомогою нотаріуса зручно розрахуватися в багатьох ситуаціях, які пов'язані з відкликанням ліцензії у банку і арештом рахунків.

Такі труднощі, перераховані в ст. 327 ГК, дають право внести кошти в депозит без згоди кредитора. Але це можна зробити і за згодою сторін. З 1 червня 2015 року депозит нотаріуса можна застосовувати для пересічних розрахунків між сторонами договору (п. 1.1 ст. 327 ЦК). Ця схема часто використовується в опціонах на укладення купівлі-продажу часток, розповідає партнер юридичної фірми «Вестсайд» Сергій Водолагін. Оскільки ці угоди обов'язково засвідчувати у нотаріуса, зручно використовувати у нього ж оплату через депозит. З одного боку, вона підтверджує акцепт оферти, що вигідно покупцеві, з іншого - гарантує отримання грошей, що відповідає інтересам продавця, ділиться Водолагін.

Три переваги: ​​чим депозит краще банківського осередку

Крім корпоративних розрахунків, депозит часто використовується в угодах купівлі-продажу нерухомості. І тут банківська комірка йому програє, каже керівник арбітражної практики Національної юридичної компанії "Мітра" Ірина Шамілева. «Банк не відповідає за зміст осередку, і ви ніяк не зможете довести, яку суму ви туди поклали, - міркує Шамілева. - До того ж банк може розкрити вашу осередок через певний час. Зазвичай це 20 днів після закінчення терміну оренди, а значить, вам доведеться ще і контролювати терміни ».

А нотаріус, який посвідчує угоду, сам переведе гроші продавцю, як тільки буде зареєстровано право власності за покупцем в Росреестра, продовжує Шамілева. Депозит нотаріуса, за її словами, коштує не дорожче банківського осередку, особливо в тих випадках, коли той же нотаріус посвідчує угоду.

Той, хто гроші отримує і за них не відповідає

Депозит нотаріуса дозволяє подолати труднощі, які виникли на шляху виконання зобов'язання, і таким чином уникнути пені та штрафних санкцій за прострочення. І більш того, за період перебування грошей на депозиті на них можуть «набігти» відсотки, які отримає кредитор, а в разі повернення коштів - боржник, зазначає Шамілева.

Важлива гарантія депозиту в тому, що сплачені кошти не є доходом нотаріуса і не надходять - навіть тимчасово - в його власність, розповідає Шамілева. Нотаріус перераховує гроші на спеціальний депозитний рахунок. З цього моменту відповідальним за видачу боргу стає банк, хоча мова йде, здавалося б, про нотаріальну дію, говорить Володимир Бояринов, старший юрист арбітражно-судової практики юридичної фірми «ЮСТ» . І якщо кредитор не отримав гроші через банкрутство кредитної установи, він не може висувати претензії до нотаріуса, попереджає Бояринов. За його словами, така позиція випливає з Огляду судової практики Верховного Суду Російської Федерації за третій квартал 2011 року. За цих же міркувань Глоов радить під час депонування перевіряти, в якому банку нотаріус відкрив рахунок. Якщо організація здається сумнівною, то збереження майна може відмовитися під загрозою, застерігає Глоов.

Якщо організація здається сумнівною, то збереження майна може відмовитися під загрозою, застерігає Глоов

Нотаріус Корсик і його вислизає багатомільйонний депозит

Відомий московський нотаріус, президент Федеральної нотаріальної палати Костянтин Корсик відкрив депозитний рахунок в "Межпромбанк", але банк збанкрутував. Тепер нотаріус намагається захистити решту коштів, щоб вони не потрапили до складу ліквідаційної маси установи ( А40-21255 / 2016 ). Від краху банку, зокрема, постраждав "Білий Вітер Цифровий": він повинен був отримати 300 млн руб., Внесених для нього на депозит в березні 2015 року. Компанія, яка сама перебуває в процедурі неспроможності, змогла отримати лише 71,9 млн.

На рахунку банку-банкрута, крім боргу на 228 млн, залишилися також 7,2 млн "живих" грошей для передачі іншим кредиторам за нотаріальним депозиту. Ці кошти Корсик і намагається повернути, щоб вони не дісталися кредиторам "Межпромбанка". Він посилається на норму, яка виключає майно нотаріусів з конкурсної маси і діє з 29 грудня 2015 року (п. 2 ст. 189.91 закону про банкрутство). Справа про банкрутство банку було порушено пізніше - 11 лютий 2016 року - тому вимоги нотаріуса треба задовольнити, вирішив Арбітражний суд Москви .

9-й Арбітражний апеляційний суд , Навпаки, відхилив їх. Він вважав, що ст. 189.91 закону про банкрутство застосовується до грошей, які були внесені на депозит нотаріуса після 29 грудня 2015 року. Арбітражний суд Московського округу, в свою чергу, не погодився з жодною з нижчих інстанцій. Він вирішив, що вони недостатньо ретельно досліджували обстотельства справи - зокрема, не визначили чітко, коли гроші були внесені на депозитний рахунок. Таким чином, АС МО відправив суперечка на новий розгляд визначенням від 3 травня 2017 року.

Тимчасові трюки депозиту

Кредитор отримує те, що йому належить, не в той момент, коли боржник платить, а пізніше. Такий часовий розрив дає останньому можливість передумати і повернути собі гроші або цінні папери, які кредитор поки не встиг отримати (або пред'явити вимогу). У цьому випадку боржник вважається не виконав зобов'язання (ч. 3 ст. 327 ЦК). Таким чином він може позбутися застави або поручительства - адже якщо виконання через депозит припиняє основне зобов'язання, то з ним можна недобросовісно «струсити» і акцесорних [а потім повернути собі основний борг - "Право.ru"]. Про таку небезпеку попереджає Глоов. Втім, він покладає надії на судову практику, яка повинна закрити таку лазівку.

Кредитор, в свою чергу, може не звертатися до нотаріуса за боргом - і необов'язково тому, що не хоче. Є й інші причини, про які розповідає Шамілева. Наприклад, недобросовісний боржник лише вдає, що не може розшукати контрагента, а насправді прекрасно знає, де той знаходиться. А нічого не підозрюючи кредитор продовжує чекати повернення боргу в звичайному порядку. «Внести визначеність може тільки кредитор за допомогою позову про повернення боргу, - констатує Шамілева. - Результат спору буде залежати від терміну позовної давності. А уявне виконання боржника не зіграє ніякої ролі, адже він діяв на шкоду ».

А що якщо збанкрутував сам кредитор? Значить, затребувати депозит повинен конкурсний керуючий. До цього моменту кредитори банкрута не можуть претендувати на майно, і його не можна включити до складу ліквідаційної маси. Виходить, гроші або цінні папери на депозиті поки продовжують належати боржнику, хоча він більше не може ними розпоряджатися, пояснює Шамілева.

Хоча депозит нотаріуса здатний виручити в деяких ситуаціях, в цілому його використовують досить рідко - більшість просто про нього нічого не знає, знизує плечима Козлова. З іншого боку, і не всі нотаріуси на практиці готові надати таку послугу, адже це вимагає нестандартних дій, а цього вони зазвичай прагнуть уникати, ділиться спостереженням Роман Кузьмін з адвокатського бюро «Лінія права» . З іншого боку, визнають відразу кілька експертів, судова практика складається на користь цієї фінансової інституції: суди відносяться до депозиту нотаріуса позитивно.

Підсумуємо статтю короткими висновками:

Депозит нотаріуса стане в нагоді в тих випадках, якщо ви не знаєте, де знаходиться кредитор, або він ухиляється від прийняття боргу, або невідомо, кому треба віддавати гроші Депозит нотаріуса стане в нагоді в тих випадках, якщо ви не знаєте, де знаходиться кредитор, або він ухиляється від прийняття боргу, або невідомо, кому треба віддавати гроші. Також їм зручно скористатися, якщо кредитор знаходиться в банкрутстві, і при інших труднощі з оплатою (наприклад, відкликання ліцензії у банку). Вичерпний перелік підстав можна подивитися в ст. 327 ГК.

Його можна використовувати для розрахунків за договором, зокрема, при купівлі-продажу часток або нерухомості Його можна використовувати для розрахунків за договором, зокрема, при купівлі-продажу часток або нерухомості. Депозит нотаріуса в деякому сенсі зручніше банківської комірки: він вимагає приблизно таких же витрат, зате менш клопіткий.

Депозит зберігається на спеціальному банківському рахунку Депозит зберігається на спеціальному банківському рахунку. З моменту зарахування туди грошей нотаріус за них більше не відповідає. Якщо банк збанкрутує - повернути кошти буде важко.

Є небезпека, що за допомогою депозиту нотаріуса недобросовісний боржник спробує струсити заставу або поручительство Є небезпека, що за допомогою депозиту нотаріуса недобросовісний боржник спробує "струсити" заставу або поручительство. Він може внести гроші, позбутися від забезпечення, а потім повернути кошти (закон дозволяє таке повернення, якщо кредитор не встиг вимагати борг).

Читайте також

Які три переваги депозиту перед банківською осередком в частині розрахунків за нерухомість?
Кому належать гроші на депозиті, поки їх не встиг забрати кредитор, і чи можна передумати і повернути кошти?
А що якщо збанкрутував сам кредитор?