Реклама
Реклама
Реклама

Молитва боржника: "... але визволи нас від колекторів!"

Editor

23 лютого 2009, 10:01 23 лютого 2009, 10:01   В середині кожного місяця я здійснюю звичний кожній сучасній людині ритуал приношення жертви богу грошей В середині кожного місяця я здійснюю звичний кожній сучасній людині ритуал приношення жертви богу грошей. Не знаю, як він сам виглядає, але його слуги представлені різноликості. Той, який ось уже який рік приймає мою жертву, нічим серед них не виділяється, і ім'я в нього просте - термінал Елекснет. Йдеться про виплату кредиту. Сума невелика і мені весь час було цікаво, а що буде, якщо прострочити чергову виплату?

Сьогодні мій робочий день закінчився в офісі антиколекторного агенства "Кредит Консталтинг" о 21:30, де я отримав відповідь на своє питання. Коли я піднімався на ліфті додому, мені спало на думку, що тепер молитва моя повинна звучати так: "Не введи нас у спокусу, але визволи нас від колекторів!".

Я чув про те, що люди хочуть поквитатися з життям через борги, встиг прочитати про те, що якогось дитини недавно віддали за борги. Також читав про те, що борг фізичних осіб перед банками обчислюється майже в двісті мільярдів рублів. Але я ніколи не замислювався про те, що може статися, не дай Бог ти опинишся не в змозі платити по кредиту. Після бесіди з Олексієм Лежберовим і Оксаною Архипової, адвокатами антиколекторного агенства, я зрозумів наскільки це справа серйозна.

Коли я почув від моїх співрозмовників, що колектори займаються "вибиванням боргів", то сильно здивувався: невже повернулися лихі 90-ті? І мені стало дуже цікаво, як же вони захищають своїх клієнтів - ні з пістолетом ж в руках! Як виявилося, все і простіше і складніше одночасно.

Для початку ми визначилися з тим, хто такі колектори. Це агентства, які допомагають банкам стягувати борги з фізичних осіб. Не знаю чому, але у мене "колектор" асоціюється з "асенізатором". Але ось так буває у мене. Схожості між ньому ніякої, хіба що обидва "збирають", "викачують". Суть діяльності колекторів в тому, щоб за всяку ціну "викачати гроші з боржника". Те, що ця проблема тільки почала набувати гостроту, нам підказує всезнайка Яндекс. По всій видимості в кінці минулого року банки стояли перед необхідністю "закрити рік", що найняли цілу армію асенізаторів ... тьху, колекторів.

Динаміка зростання популярності пошукового запиту "антиколекторське агентство"

Виявляється, в десятирічної "боргової" практиці Олексія та Оксани був реальний випадок, коли на рахунку їх клієнта залишилися якісь 20р. і він про це не знав довгий час (а банк мовчав!). Але пізніше до нього звернувся банк з вимогою погасити наявну заборгованість. Простіше кажучи, ти взяв в кредит десять тисяч рублів, виплатив по твоєму розуміння всі 100%, непомірно радіючи, що нарешті позбувся непосильного для себе тягаря. Але немає. Проходить енну кількість місяців і тобі банк виставляє рахунок ... знову на 10000р.!

Якщо збільшення суми боргу відбувається не в геометричній прогресії (2,4,8,16,32,64,128,256,512,1024), то вже точно не в арифметичній (3,6,9,12,15,18,21). Я добре пам'ятаю як мій друг (eugbir) піддався бажанню купити в Санкт-Петербурзі сподобався мобільний телефон, а пізніше прострочив платіж. Виплачував він гроші, виплачував, а виявилося, що все одно ще повинен.

Так коли ж банки дають команду "фас" ?, - запитую турбує мене питання адвокатам. Певної відповіді я не отримав, але зрозумів, що тоді, коли це банку стає вигідним. Ось взяв чоловік в борг 100 т.р. в банку і закрутилася життя його несподівано так, що "ну не зміг" він його віддати. А банк мовчить, чекає ... Через рік борг цієї людини може становити 1 млн. Р. тоді їм починають займатися не так давно з'явилися професійні "виколачівателі боргів". Винагорода за справляння такого боргу складе порядку 500 т.р. Банк же отримає свої 100 т.р. +400 т.р. відсотків.

Буває так, що наш довірливий споживач, втративши роботу і усвідомлюючи свою відповідальність перед банком, дзвонить в офіс банку і ділиться своїми переживаннями. У відповідь йому якась "добра" дівчина каже, що немає причин для занепокоєння, все буде добре ... У підсумку через якийсь час стукають хлопці в спортивних костюмах і з битами в руках.

Що, невже прям так? - дивуюся я, - невже вони можуть сьогодні робити те, що робили на початку 90-х? Ні, - заспокоюють мене, - бити не стануть, але лякати будуть нещадно. Ось з цього моменту прошу розповісти детальніше.

Як тільки борг позичальника (фізичної особи) виростає до взаємовигідної для банку і колекторів суми, починається переслідування. Інакше це назвати ніяк не можна. На початку людина отримує повідомлення про те, що тепер їм займається колекторська агенція, і борг потрібно якомога скоріше повернути. Мені дали для ознайомлення одне з таких листів:

У колекторських конторах є свій колл-центр, в який підбирають виключно психологів. Для чого? Щоб професійно тиснули на психіку. Далі боржника намагаються дискредитувати на роботі. Для цього в офіс, де він працює, є скандальна особа розмахуючи паперами і викрикуючи заготовлені фрази. Можуть "зганьбити" і біля будинку, на очах здивованих сусідів. Якщо "клієнт" не прогинається, то в хід йде "важка артеллерія" - жлоби в спортивних костюмах. Їх завдання в тому, щоб залякати боржника. Ще одним прийомом може бути продажний міліцейський чин, що допитує боржника "з пристрастю". За що, природно, і кладе гроші під свої погони.

Насправді колектори над боржником жодній владі не мають. Вони не можуть його побити, не повинні йому дзвонити, погрожувати, допитувати. Всі питання вирішуються в судовому порядку, для чого і необхідна кваліфікована допомога адвоката.

Отже, що потрібно робити, якщо вам надійшло попередження від колекторів? По-перше, не панікувати. Непрохані гості бажають залякати своїх жертв, вивести їх з рівноваги, позбавити покаятися. Судячи з усього цього досягти їм вдається. Але хто сповіщений, той озброєний. Тому, по-друге, на ранньому етапі грошово-поворотного процесу потрібно звернутися в адвокатське агенство, яке спеціалізується на "неповерненні боргів". Їх найпершим завданням буде заблокувати дії банку і колекторів. Своїм клієнтам мої знайомі антиколектори просто дають свої візитки, щоб вручати "жлобам" замість суперечок з ними.

Схоже, що тема "стягнення боргів" ще тільки актуалізується в нашому суспільстві, з'являються статті, відеосюжети.Так 15 лютого в підсумковій програмі «Сьогодні» на НТВ показали сюжет про колекторів і антиколекторів

Наша зустріч вже затягнулася. Гості запропонували мені чаю, за яким я згадав і про свій кредит. Чи не прийдуть до мене страшні мужики з мечами та списами? Однак мене заспокоїли, що якщо я щомісячні платежі здійснюю без прострочення, то турбуватися не варто. Але після стовідсоткової виплати кредиту вони все ж порекомендували мені отримати в банку документальне підтвердження того, що дія кредитного договору припинено і претензій до мене банк не має.

Вже по дорозі додому, в машині Олексія, я задав йому питання: "Ну а якщо ви колекторів позбавляєте таких великих грошей, беручи незрівнянно менше, не надходять чи вам від них загрози?" Олексій відповів просто і без емоцій: "Поки немає ..."

Ну а я додав до свого списку "помилуй мене Господи" фразу "і від колекторів!"

Євген Князєв
Сума невелика і мені весь час було цікаво, а що буде, якщо прострочити чергову виплату?
Коли я почув від моїх співрозмовників, що колектори займаються "вибиванням боргів", то сильно здивувався: невже повернулися лихі 90-ті?
Так коли ж банки дають команду "фас" ?
Що, невже прям так?
Дивуюся я, - невже вони можуть сьогодні робити те, що робили на початку 90-х?
Для чого?
Отже, що потрібно робити, якщо вам надійшло попередження від колекторів?
Чи не прийдуть до мене страшні мужики з мечами та списами?
Вже по дорозі додому, в машині Олексія, я задав йому питання: "Ну а якщо ви колекторів позбавляєте таких великих грошей, беручи незрівнянно менше, не надходять чи вам від них загрози?