Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна поміняти взуття без чека

  1. Закон про захист прав споживачів.
  2. Повернення взуття належної якості в магазин.
  3. Оформлення повернення на браковану річ.

Далеко не кожному вдається зробити таку покупку, яка здатна по-справжньому порадувати Далеко не кожному вдається зробити таку покупку, яка здатна по-справжньому порадувати. Часто трапляється так, що покупець піддається умовлянням продавця, чи підпадає під владу прихованих маркетингових прийомів у вигляді правильно підібраного освітлення, дзеркала, спотворює реальність в кращу сторону, або того, як оформлений магазин. Таке часто відбувається при купівлі взуття. Закон дозволяє повернути товар належної якості, якщо він не підійшов за характеристиками клієнту і не має ознаки того, що взуття носилася. Найпростіше оформити повернення при пред'явленні касового чека. Тому його обов'язково необхідно зберігати протягом перших 14 днів, а краще весь термін, поки поширюється гарантія на взуття. Але чи можна повернути товар без чека?

Закон про захист прав споживачів.

Основним документом, що регулює відносини продавця і клієнта на сучасному ринку, є Закон про захист прав споживачів Основним документом, що регулює відносини продавця і клієнта на сучасному ринку, є Закон про захист прав споживачів. Він потрібен, щоб вирішити спірні питання і захистити свої права. Дозволяє повернути товар, як неналежного, так і належної якості назад в магазин. Звичайно, за умови, що дотримані терміни, передбачені Цивільним кодексом РФ. Якщо ж салон відмовляється задовольнити претензію покупця, завжди необхідно складати скаргу в письмовому вигляді з посиланням на статті закону. Причому робити це обов'язково потрібно в двох примірниках. А після неодмінно домагатися підписи приймаючого заяву особи та печатки магазину на них обох.

У випадках, коли представники торгової мережі йдуть на конфлікт, і відмовляються вирішити питання полюбовно, закон, що захищає права споживача, дозволяє обманутому покупцеві звернутися в Росспоживнагляд або навіть до суду. У федеральній службі не тільки проконсультують щодо подальших дій, але і допоможуть вирішити проблему, навіть якщо загублений чек. Зазвичай при твердий намір звернутися в органи Росспоживнагляду або місцеве товариство із захисту прав споживачів, магазин вважає за краще зробити так, як потребують покупець, не піднімаючи галасу. Особливо сильно на сучасному споживчому ринку свій авторитет цінують великі торгові точки, які займаються продажем взуття. Адже в 2015 році було вжито заходів щодо посилення відповідальності за порушення прав споживачів.

Потрібно пам'ятати, що в редакції від 2015 р ЗоЗПП зобов'язує виконавця в разі незадоволення законних вимог клієнта відшкодувати не тільки повну вартість товару, а й моральну шкоду, неустойку за договором і штраф. А в разі відсутності реакції з боку продавця на письмову претензію протягом 10 робочих днів, можна витребувати пені за кожний день прострочення.

Повернення взуття належної якості в магазин.

Ряд непродовольчих товарів закріплений в Постанові уряду, що не підлягають обміну, в разі якщо їх якість відповідає вимогам законодавства Ряд непродовольчих товарів закріплений в Постанові уряду, що не підлягають обміну, в разі якщо їх якість відповідає вимогам законодавства. Цей перелік включає в себе, наприклад, одяг, однак, взуття не входить у встановлений список, а, значить, її можна поміняти навіть якщо просто не сподобався колір або фасон. Про це говорить стаття 25 ЗоЗПП. Вона дозволяє здати взуття, яка не підійшла за розміром, забарвленням, фасону або формі і комплектації. Це можливо, в тому числі, і в тих у випадках, коли покупець втратив чек. Таке право надається споживачам протягом двох тижнів, які починають відраховувати з наступного дня після покупки. Тобто, якщо річ придбана першого числа, крайній термін складання претензії - 15.

Необхідно пам'ятати, що таким чином можна вимагати тільки можливості обміняти товар на аналогічну модель, що відрізняється по тій характеристиці, яка не підійшла. Якщо магазин задовольнити запит не може, тоді вони зобов'язані повернути гроші. Цей же алгоритм поширюється і на покупки, зроблені на ринку. Процедура повернення фіксується наступним чином:

  • Складається заяву на обмін, із зазначенням реквізитів продавця, причини повернення, і докладним описом придбаного товару і часу, коли він був куплений;
  • У заяві вказується ім'я та паспортні дані покупця, а також домашню адресу і контактний телефон;
  • Завіряється претензія підписом покупця;
  • Ставиться поточна дата, а уповноважений представник торгової точки приймає заяву, завіривши його своїм особистим підписом у другому екземплярі, який залишиться у покупця. На ринку це повинен зробити продавець. Невеликий магазин представляється безпосередньо касиром, а в великої торговельної мережі для прийняття заяви обов'язково запросять менеджера.

Відсутність касового або товарного чека у споживача не є приводом відмовити клієнту в його законному праві на повернення неношені взуття хорошої якості. Якщо чек загублений, то доказом виступає гарантійний талон, природно, заповнений продавцем в належному порядку, елементи фірмової упаковки і навіть показання свідків. Притому що свідком може бути і продавець, який оформляв покупку. Тоді товар обміняють без будь-яких проблем.

Оформлення повернення на браковану річ.

Буває і так, що в руки клієнта, повністю задоволеного зовнішнім виглядом свого придбання, потрапляє товар неналежної якості Буває і так, що в руки клієнта, повністю задоволеного зовнішнім виглядом свого придбання, потрапляє товар неналежної якості. Закон дозволяє повернути таку річ протягом гарантійного періоду. Гарантія на взуття поширюється 30 днів і відлічується цей строк від дати покупки, якщо це не сезонна взуття. Чек в цьому випадку також не є обов'язковою складовою заяви. Хоча його наявність в значній мірі полегшує завдання, як при поверненні якісних речей, так і при продажу неналежного вимогам закону товару.

У разі покупки бракованого взуття можна вимагати не тільки обміняти її на аналогічну модель, але і на пару зовсім іншого фасону з асортименту, який пропонує магазин. Якщо ж клієнта не задовольняє запропонований вибір, він має право вимагати повернення грошей або зниження ринкової вартості еквівалентно ціні виявленого недоліку. Також йому можуть запропонувати безоплатне усунення виявленого дефекту. Причому термін гарантії повинен бути продовжений на кількість днів, витрачених на ремÐ

Але чи можна повернути товар без чека?