Реклама
Реклама
Реклама

Дитина на дачі: в гармонії з природою

  1. Вода, калюжі, пісок ...
  2. Вогонь, високий паркан ...
  3. Якщо до ігор дійдуть руки
  4. Хлопчики і дівчатка
  5. Як навчити дитину кататися на велосипеді?

зміст:

Почалося літо, і це означає, що у вас з'явилася прекрасна можливість познайомити дитину з новим невідомим йому світом, відмінним від вивченого "вздовж і впоперек" простору квартири і дитячого майданчика. Для того щоб здійснити це знайомство, постарайтеся провести літні місяці на дачі або в селі. І, підбиваючи підсумки на початку осені, ви зрозумієте, як змінився, подорослішав і зміцнів ваш "міський" малюк!

Що зустрічає малюка на дачі? Природні перешкоди, які необхідно долати. Для багатьох дітей стежка від будинку до хвіртки стає справжнім "тренажером", так як не має нічого спільного зі звичним гладким паркетом. Пересування але нерівній землі вимагають зовсім інший координації рухів і почуття рівноваги, а сходинки і перила, пеньки і колоди в лісі успішно замінять собою гімнастичні снаряди.

Вам не потрібно придумувати розваги спеціально - повсякденне життя на природі і в заміському будинку поставить перед дитиною масу цікавих і корисних завдань і головоломок. Головне - дозволити йому самому справлятися з виникаючими труднощами. Однак, якщо малюк кличе вас, ви повинні підійти, щоб допомогти йому подолати перешкоду, але не зробити це за пего. Малюкові досить відчути вашу підтримку, спертися на вашу руку - йому стане набагато спокійніше, оскільки у вашій руці він упевнений значно більше, ніж в своїй.

До змісту

Вода, калюжі, пісок ...

Добре, якщо на дачі у малюка буде можливість возитися з водою і піском тоді, коли йому цього захочеться. Крім отриманого задоволення, це заняття допоможе дитині розслабитися, що особливо важливо для активних та енергійних дітей. Батькам же (мамам, бабусям ...) потрібно постаратися забути слово "брудно". Адже бажання повозитися "в багнюці" притаманне всім дітям, причому вимазатися вони прагнуть з ніг до голови. Це дуже здорове прагнення, оскільки така метушня допомагає зняти напругу (малюк це підсвідомо відчуває) і. головне, формує здорове відношення до свого тіла. Розмальовуючи себе брудом або фарбою і змиваючи їх, малюк краще пізнає своє тіло: як воно влаштоване, що відчуває, що йому (тілу) приємно, а що - ні. Крім того, такі ігри запобігають виникненню будь-яких комплексів, пов'язаних з власним тілом, роблять малюка вільніше і вчать його тому, що він - є й інші люди його бачать.

Ваші побоювання, що це заняття завадить малюкові вирости охайним, марні. Досить зробити дві речі. По-перше, поясніть малюкові, що є ситуації, коли можна і возитися "хоч по самі вуха", але частенько буває важливо залишатися чистим і ошатним, наприклад, коли потрібно йти в гості. По-друге, допоможіть дитині опинитися чистим, коли він того захоче. Награвшись досхочу він із задоволенням надіне суху, що пахне чистотою сорочку.

До змісту

Вогонь, високий паркан ...

Відкритий вогонь викликає масу незручностей, оскільки дітям дуже хочеться пізнати цю стихію, а дорослі дуже бояться, що це знайомство відбудеться. Вам не вдасться переконати малюка, що вогонь - це нецікаво, якщо ви будете забороняти дитині навіть наближатися до нього, він все одно познайомиться з ним, але вже без вас.

Краще взяти участь в цьому знайомстві. І вам, і дитині буде спокійніше, якщо ви навчите його правилам безпеки і способам гасіння вогню. Домовтеся з малюком, що возитися з вогнем він буде тільки у вашій присутності. Поясніть з висоти свого досвіду, що головна небезпека вогню полягає не в опіках (обпектися простіше біля плити), а в тому, що над ним дуже легко втратити контроль. Можете показати в безпечній обстановці, як моментально спалахує і згорає, наприклад, аркуш паперу. У всіх людей, в тому числі і маленьких, є природний страх перед вогнем. Але у людей, на відміну від тварин, є влада над ним. Осягаючи науку поводження з вогнем, малюк робить перший крок на шляху освоєння стихій навколишнього світу. І як давній людині владу над природними явищами давала відчуття впевненості і безпеки, так і малюкові вона дає усвідомлення того, що він - маленький господар великого світу.

Чомусь всі діти час від часу прагнуть забратися куди-небудь вище. Кращий спосіб забезпечити собі спокійну (а малюкові цікаву) життя - навчити його техніці безпеки. Немає нічого поганого в тому, що ви порадите маленькому древолаз ставити ноги на гілці якомога ближче до стовбура і не забувати про те, що коли-небудь доведеться спускатися ... Якщо у вас є можливість - спробуйте разом піднятися на дах. Малюк стане більше вам довіряти, дізнавшись, що і дорослим зовсім не чуже бажання поглянути па світ з незвичною висоти і відчути небо над самою головою.

До змісту

Якщо до ігор дійдуть руки

Запропонуйте малюкові пограти з м'ячем. Він, звичайно, не вміє поки грати ні в "картоплю", ні в футбол. Нехай вчиться кидати і катати м'яч, що зовсім не просто, але разом з вами цікаво, а значить, можливо. Будьте терплячі: навчитися поводитися з м'ячем "на ти" - процес досить тривалий і складний.

Їзді на велосипеді зазвичай вчаться так само, як говорити і ходити. І це значить, що повинен бути хтось, хто може цьому навчити. Не думайте, що досить посадити малюка на велосипед, і у нього відразу все вийде. Спочатку дитина навіть не розуміє, що, для того щоб велосипед поїхав, потрібно спочатку відштовхнутися, потім натиснути на педалі і при цьому ще міцно тримати кермо! Мета батьків - навчити малюка сідати на велосипед і злазити з нього, показати, як поводитися з різними перешкодами (корінням дерев, піском, калюжами) і гальмувати. Наберіться терпіння і пам'ятайте, що будь-який фізичний навик формується стрибкоподібно: не виходить, не виходить, а як-то вранці сів - і відразу поїхав!

До змісту

Хлопчики і дівчатка

Саме опинившись на дачі, багато дівчатка починають шокувати батьків "хлоп'ячими" замашками. Тим часом в умілому поводженні з іграшковими рушницями немає нічого такого, що б загрожувало жіночності, оскільки жіночність - це не сума зовнішніх проявів, а внутрішнє прийняття своєї статі, радість від відчуття того, що "я - дівчинка і майбутня жінка". Батькам не варто загострювати на цьому увагу і кожне своє зауваження починати чи закінчувати словами: "Ти ж дівчинка!" Так ви ризикуєте "налякати" малятко, яка вирішить, що бути жінкою нудно і нецікаво.

Однак ви завжди можете навчити хлопчиків і дівчаток того, що їм варто вміти і знати. Відмінності занять чоловіків і жінок на природі виражені сильніше, так як тут є багато роботи, яка потребує докладання чоловічої сили. Звичайно, навчання пройде легше, якщо нічим не буде нагадувати трудову повинність, а залишиться цікавим дозвіллям, в якому можна взяти участь разом з батьками, отримувати від цього задоволення і усвідомити власний внесок у загальну справу.

Як навчити дитину кататися на велосипеді?

  • До 2 років: поки малюк ще недостатньо виріс і не може дотягнутися до педалей, йому більше підійде стійкий вантажівка з шістьма колесами.
  • До 3 років: спочатку дитина повинна навчитися ходити і бігати, і тільки потім йому можна запропонувати велосипед (краще почати з триколісного).
  • 3/5 року: в цьому віці діти варто спробувати покататися на велосипеді з маленькими колесами по боках.
  • 4 роки: у деяких чотирирічних дітей виходить їздити на велосипеді без додаткової страховки. Інші досягають цього рівня до п'яти-семи років. Але зазвичай на двоколісному велосипеді швидше вчаться кататися "сільські", а не "міські" діти.

Правила поведінки

  • Зазвичай батьки вчать дітей тому, що вміють самі. Постарайтеся згадати або дізнатися у старшого покоління правила цікавих ігор, які поки ще не "канули в Лету", але ризикують зробити це через відсутність інтересу до них.
  • Навчаючи дитину чомусь новому, створюйте безпечну і зручну обстановку. Так, на велосипеді простіше навчитися кататися на рівному майданчику, а плавати - там, де в будь-який момент можна встати ногами на дно. Після того як малюк впав в кропиву, його буде важко знову посадити на велосипед, а незрозуміло звідки налетіла хвиля може надовго відбити охоту до купання.
  • На квапте малюка робити те, до чого він ще не готовий, І, звичайно, не соромте його за те, що він чогось боїться. Страх - нормальне людське почуття, і хвилювання перед чимось новим (велосипедом, великими гойдалками) може виявитися дуже сильним. Дайте дитині час впоратися зі своїми переживаннями, почекайте, поки бажання і інтерес візьмуть верх над природною обережністю.
  • Чи не примушуйте малюка до самостійності. Дитина сам відчує, що прийшла пора відірватися від вашої руки. У той же час він повинен бути впевнений, що, коли вона йому знадобиться, він зможе відразу ж за неї вхопитися. Самостійно вирішуючи, коли його відпустити, ви ризикуєте позбавити маленького підтримки, яка йому дуже потрібна. І тоді дитина більше буде зайнятий перевіркою вашої надійності, ніж дослідженням і розвитком власних можливостей. Так що дозвольте йому самому вирішувати, чи скористатися вашою допомогою або керуватися власними можливостями.
  • На жаль, доводиться погодитися з тим, що процес навчання неминуче супроводжується травмами. Діти на дачі надані самим собі набагато частіше, ніж в місті, і вони повинні твердо знати, як діяти, якщо щось сталося, Але навіть на ваших очах дитина може впасти, порізатися або підвернути ногу. Запасіться спокоєм, знаннями і ... аптечкою .
  • І найголовніше - не заважайте малюкові отримувати задоволення. Тепла пора, коли можна вискакувати на вулицю прямо з ліжка і босоніж бігати по калюжах під дощем, на жаль, коротке. Задоволення від єднання з природою допомагає малюкові отримувати задоволення і від природного в собі, від свого тіла і всіх тих радощів, які дає нам наше земне існування.

МАРІЯ АНДРЄЄВА, психолог-психотерапевт.

Коментувати можут "Дитина на дачі: в гармонії з природою"

Що зустрічає малюка на дачі?
Як навчити дитину кататися на велосипеді?