Реклама
Реклама
Реклама

Великобританія опублікувала новий план м'якого Brexit - коротко

  1. Орфографічна помилка в тексті:

12 липня 2018, 18:10 Переглядів: 12 липня 2018, 18:10 Переглядів:   фото pixabay

фото pixabay.com.

У Великобританії уряд на чолі з прем'єр-міністром Терезою Мей вважало за краще "м'який" варіант виведення країни з Європейського Союзу (Brexit). Він не передбачає повної відмови від діючих торгових і економічних угод, але при цьому Лондон відмовився від ідеї забезпечити британським банкам безперешкодний доступ до єдиного ринку. План так званої Білої книги (White paper) доступний на сайті уряду країни.

У документі говориться, що торгова політика країни буде вестися парламентом країни, який матиме право схвалювати відхилення від правил ЄС.

Поточна версія "Книги" - вважається найбільш важливим і повним документом про Brexit, опублікованими після ухвалення рішення про вихід з ЄС на референдумі в червні 2016 року. Деякі ЗМІ вже порівняли план з угодою про асоціацію між Україною та Євросоюзом .

  • Документ зберігає свободу пересування кваліфікованих працівників і студентів між Великобританією і ЄС на перехідний період, тобто - до кінця 2020 року. В цей час уряд дозволяє громадянам ЄС безвізовий доступ в країну в туристичних цілях і навіть для тимчасової роботи - в обмін на аналогічні умови з боку країн континенту. Однак після завершення перехідного періоду подібної свободи не передбачається.
  • Великобританія також збирається дотримуватися правил ЄС в питаннях, що стосуються товарів і сільгосппродукції.
  • Держава збирається підписати з ЄС договір про спільну гармонізації правил і вимог між Великобританією і ЄС, що дозволить залишити відкритою кордон між Північною Ірландією і Ірландської Республікою. Загалом, межі між ЄС і Великобританією будуть вважатися "загальною митною територією".
  • У сфері послуг передбачається відмова від дотримання правил ЄС в повному обсязі. Цей підхід стосується і всього обсягу фінансових послуг.
  • Європейський суд не матиме юрисдикції в Великобританії, але британські суди повинні будуть приділяти "належну увагу" правозастосовчій практиці ЄС.
  • Великобританія має намір отримати членство в відомствах і регулюючих органах ЄС в сфері авіації, хімічної і фармацевтичної продукції.
  • Великобританія повинна вийти зі складу ЄС 29 березня 2019 року, після чого може настати перехідний період, який триватиме до 31 грудня 2020 року.

Раніше повідомлялося, що у Великобританії п про раніше не вщухають суперечки між прихильниками так званої "м'якої" процедури Brexit і тими, хто виступає за жорстку відмову країни від членства в Євросоюзі.

У зв'язку з розколом в британському уряді з питання Brexit раніше два британських міністра покинули свої пости - міністр у справах Brexit Девід Девіс і глава МЗС Борис Джонсон.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Великобританія представила новий план" м'якого "Brexit". інші Євросоюз дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ