Реклама
Реклама
Реклама

Великобританія - форми володіння нерухомістю: Лізхолд і Фріхолд

  1. Freehold (Фріхолд)
  2. Leasehold (лізхолд)
  3. Commonhold (коммонхолд)

В   Великобританії   існує три форми володіння   нерухомістю

В Великобританії існує три форми володіння нерухомістю . Основними формами, які історично склалися в країні, вважаються Freehold і Leasehold.

Freehold (Фріхолд)

Freehold (Фріхолд) - безстрокове і повноправне володіння об'єктом нерухомості. Власник має право власності, як на ділянку землі, так і на всі будівельні споруди, розташовані на ній. При цьому власник зобов'язується нести повну відповідальність за загальний вміст і ремонт нерухомості. В основному такий тип володіння найбільш поширений для приватних домоволодінь, вілли, маєтки.

Однак, при формі володіння Фріхолд, власник може бути обмежений в управлінні власністю, якщо дана нерухомість належить до пам'яток архітектури, має історичну або архітектурну цінність для держави. Також в договорі може бути внесено умова про заборону вести бізнес діяльність на території володіння.

Leasehold (лізхолд)

Leasehold (лізхолд) - обмежений термін володіння нерухомістю, але, як правило, володіння на правах довгострокової оренди. Власник є повноправним власником споруди, квартири, а ділянку землі належить йому на правах оренди.

Такий тип володіння нерухомістю поширений для житла в багатоквартирних будинках. Купуючи таку нерухомість, варто уточнювати терміни і умови продовження оренди землі при підписанні договору з власником землі (Landlord). Не рекомендується придбання нерухомості в цій формі власності з терміном оренди землі менше 60 років. В такому випадку, при необхідності позикових коштів, оформити іпотечний кредит в банку буде вкрай проблематично.

У більшості випадків контракт на володіння земельною ділянкою полягає на тривалий період, що перевищує 100 років. З 1993 року законодавством Великобританії власники Leasehold наділені правами щодо продовження оренди на період 90 років, якщо договір був укладений на термін від 21 років.

Ціна апартаментів, що продаються за типом володіння Лізхолд залежить від строку Leasehold. При оформленні договору передачі власності, слід звертати увагу на відповідальність сторін. Хто оплачує зміст і ремонт об'єкта нерухомості, охорону, обслуговування ліфта. Оплата номінального податку на землю Ground Rent покладається на власника Leasehold (в межах від 50 до 200 англійських фунтів в місяць). Обов'язково слід перевірити відсутність боргів із земельних внесках, залишених попереднім орендодавцем.

Безумовно, тип володіння Freehold вигідніше ніж Leasehold. Але в Великобританії, фактично не існує продається житла в багатоквартирних будинках за типом володіння Freehold. Процес придбання нерухомості, з якої-небудь з вище перерахованих форм володіння власністю практично не відрізняється.

Додаткову інформацію про форми власності Фріхолд і Лізхолд можна дізнатися на урядовому порталі: Leasehold property , Freehold and leasehold property

Commonhold (коммонхолд)

Commonhold (коммонхолд) - колективне або часткове володіння нерухомістю на правах власності. Це відносно нова форма власності в країні, з'явилася в 2002 році в якості альтернативи форми володіння Leasehold і вступила в силу відповідно до законодавства в 2004 році. Власник має право повноправного володіння на квартиру або будинок в межах конкретного житлового комплексу.

Ця форма володіння нерухомістю представляє собою повний аналог об'єднання співвласників багатоквартирного будинку в Україні, в США і Канаді - condominium. На відміну від типу володіння Leasehold, власник квартири є повним власником. Власнику нерухомості при такій формі власності не доведеться турбуватися про продовження договору оренди з Landlord і дозволяє позбутися від зовнішніх управителів нерухомістю. Все це істотно збільшує потенціал довгострокових інвестицій в нерухомість при такій формі володіння.

При типі володіння Commonhold відбувається об'єднання власників квартир, які утворюють собою асоціацію власників. Асоціація власників бере на себе відповідальність за повне утримання будівлі, проведення в ньому реставраційних або ремонтних робіт, перевірки технічної придатності будинку для безпечної експлуатації. При цьому власники укладають угоду з зазначеними правилами і положеннями, в яких зазначаються права та обов'язки мешканців. Наприклад, правила про суборенду, домашніх тварин, шуму, порядок утримання загальних територій. Всі рішення по управлінню будівлею приймають збори власників квартир. Дане об'єднання власників на рівних правах дозволяє ефективно управляти благоустроєм будівлі і прибудинковою територією.

Як результат, все більше квартир в Великобританії продаються разом з часткою у власності на будівлю. Додаткову інформацію про форму власності Commonhold можна дізнатися на урядовому порталі: Commonhold