Реклама
Реклама
Реклама

У Литві відкрили гарячу лінію для охочих емігрувати з Великобританії

© Photo: Mano vyriausybė


Литовці, які довгий час прожили в Великобританії, багато чого не знають про життя в республіці. Спеціально для них уряд вирішив створити консультаційну службу. Інформаційний центр з міграції (MIC) Renkuosi Lietuva запустив гарячу телефонну лінію для всіх жителів Великобританії, у яких є питання про проживання в Литві і повернення в республіку, повідомляє Sputnik Литва з посиланням на прес-службу Кабміну Литви.
В уряді зазначають, що люди, довгий час живуть за кордоном, віддаляються від ситуації в Литві і не стежать за новими законами, нормами і змінами в різних сферах життя. Отже, щоб успішно інтегруватися після повернення, потрібно заздалегідь підготуватися.

Фахівці безкоштовної консультаційної лінії відповідатимуть на більшість найважливіших питань, з якими стикаються громадяни Литви, які проживають у Великобританії, і бажаючі повернутися в республіку.
В уряді повідомляють, що за три роки центр міграції надав майже три тисячі індивідуальних консультацій для повернення в Литву. Майже 1800 індивідуальних консультацій було надано по телефону.
За словами консультантів з Renkuosi Lietuva, більшість людей, що живуть в Сполученому Королівстві, запитують, які документи слід зібрати, чи є соціальні допомоги або виплати по безробіттю в Литві та як реєструвати дітей в дитячих садах і школах.
За статистикою, найчастіше литовці їдуть до Великобританії. Тільки в минулому році туди емігрували 22 тисячі осіб. Крім того, влада турбується, що після виходу Британії з ЄС люди будуть відмовлятися від литовського громадянства на користь британського.
Раніше Вільнюс підтримував прагнення не допустити виникнення нових кордонів у Європі після Brexit. За словами президента Литви Далі Грібауйскайте, люди не повинні поділятися в мирні часи.
Великобританія повинна вийти з Євросоюзу 29 березня 2019 року, через два роки після того, як жителі країни проголосували на референдумі і був запущений Brexit. Зараз Британія і ЄС ведуть переговори про умови виходу, однак для бізнесу залишається багато невирішених питань. Так, литовські експортери турбуються і готуються до нових умов роботи, які чекають їх після Brexit.