Реклама
Реклама
Реклама

Судове представництво та повноваження

Зразок судової довіреності

Арбітражний процесуальний кодекс надає учасникам судових процесів повноваження вести свої справи як самостійно, так і за допомогою представників. Представником у суді може бути будь-яка дієздатна особа наділена повноваженнями по веденню арбітражного справи довіреністю. При цьому, не має значення вид розглядається судом арбітражного спору: стягнення заборгованості , Оскарження дій податкової, банкрутство. Довіреність на увазі повноваження на ведення будь-якого арбітражного справи. Від імені фізичних осіб довіреність оформляється нотаріально, від імені юридичних осіб та індивідуальних підприємців довіреність судового представника засвідчується фірмовою печаткою і підписом керівника (підприємця).

Представники в арбітражному суді поділяються на два види: законні представники і представники на підставі виданої довіреності. Законними представниками для громадян є їх родичі, опікуни і т.п., для організацій - їх керівники. Арбітражні представники в силу закону підтверджують свої повноваження відповідними документами, інші представники в суді повинні мати оформлену відповідним чином довіреність на ведення справи в арбітражному суді (Завантажити зразок довіреності).

Слід мати на увазі, що така удавана дрібниця, як неуважно складена довіреність представника в арбітражі, може зіграти злий жарт, тому що суддя перед засіданням арбітражу в обов'язковому порядку перевіряє повноваження з'явилися представників. Якщо довіреність має помилки в датах, неточності в тексті і інші невизначеності, в тому числі в наданих конкретних повноваженнях, суд може визнати її неналежно оформленої і відмовити представнику в участі в судовому процесі або в здійсненні певних процесуальних дій. З урахуванням того, що неналежний представник з'явився, суд укладе, що особа повідомлено (але представника з належно оформленими повноваженнями в суд не направило) і справа підлягає розгляду в поточному засіданні суду. Таким чином, в результаті неграмотно оформленого доручення в арбітражі є можливість стати байдужим свідком судового розгляду, на результат якого арбітражний представник повинен був впливати.

Адвокати мають право вести справи в арбітражному суді як на підставі ордера, так і за дорученням. При цьому, в редакції від 17.11.2005 р стаття 59 Господарського процесуального кодексу, а точніше її 5 частину, містила обмеження, згідно з яким інтереси організації в арбітражному суді можуть представляти тільки адвокати і працівники організації. В результаті такого обмеження прав організацій, на відміну від громадян, які могли користуватися послугами юристів - представників в арбітражному процесі, керівники підприємств були змушені звертатися виключно до послуг адвокатів, якщо не бажали здійснювати ведення арбітражних справ самостійно. Ухвалою Конституційного Суду РФ від 16.07.2004 N 15-П закріплене ч. 5 ст. 59 АПК РФ положення було визнано, що не відповідає положенням Конституції РФ про рівність всіх перед законом і судом і скасовано. Як і слід було очікувати, адвокатську спільноту не задоволено таким станом справ і бореться за адвокатську монополію на арбітражне представництво , Проте до теперішнього моменту - безуспішно.

В даний час бути представником в арбітражному суді має можливість будь-який дієздатний громадянин, а які потребують юридичних послугах підприємці та керівники організацій мають законне право вибрати найбільш підходящого юриста для ведення судового арбітражного спору.