Реклама
Реклама
Реклама

Стаття 204. Порядок ведення державного земельного кадастру

1. Державний земельний кадастр ведеться уповноваженим органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів.

2. Порядок ведення державного земельного кадастру встановлюється законом.

коментар:

У ч. 1. Ведення державного земельного кадастру Кодексом покладено на Держземагентство як центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики та управління у сфері регулювання земельних відносин, використання, охорони та проведення моніторингу земель, ведення державного земельного кадастру та т. П .. Між тим, сьогодні значна кількість складових ведення державного земельного кадастру підзаконними нормативно-правовими актами фактично покладено нема на Госземагентст о, а на інших суб'єктів.

Згідно з Положенням про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затв. Указом Президента України від 23.04.2011 N 500/2011, ведення та адміністрування державного земельного кадастру забезпечується Міністерством аграрної політики та продовольства України (пп. 20 п. 4 Положення).

Зокрема, дуже важлива складова кадастру - реєстрація - покладено на державне підприємство "Центр державного земельного кадастру" (див. Коментар до ст. 202 ЗКУ). Кадастрові зйомки, грошова оцінка земель, бонітування грунтів і т. Д. Здійснюють суб'єкти господарювання, які мають ліцензію на виконання землевпорядних робіт (див. Коментар до ст. Ст. 198, 199, 201 ЗКУ).

Таким чином, положення ч. 1 коментарів статті вже в значній мірі "знецінений" прийнятим пізніше ЗКУ законодавством.

Зауважимо, що в світі існує досвід, коли державні органи передали роботи по безпосередньому збору і обробки просторової інформації приватним спеціалізованим компаніям. Державні агентства виконують функції замовника, контролюють якість даних, несуть відповідальність за збереження і поширення даних, надають передбачені законом базові послуги щодо їх використання. У багатьох країнах базова інформація, отримана за рахунок державного бюджету (фактично за рахунок платників податків), надається користувачам безплатно459.

У ч. 2. На сьогодні відповідний закон - "Про державний земельний кадастр" - ще не прийнято. Цим вже близько семи років порушується коментована норма і п. 4 розд. IX "Прикінцеві положення" ЗКУ і неможливим законне ведення державного земельного кадастру. Вважаємо це дуже негативним явищем, адже від належного врегулювання цих відносин буде залежати можливість виникнення і переходу прав на земельні ділянки.

Поки, за відсутності спеціального закону, крім положень ЗКУ основним актом, який регламентує ведення державного земельного кадастру, є постанова КМУ від 12.01.93 N 15 "Про порядок ведення державного земельного кадастру".

Правове регулювання ведення державного земельного кадастру, крім коментованого глави і підзаконних нормативно-правових актів, що розвивають його положення, здійснюється також положеннями Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" (ст. 23), ЦКУ (ст. 149). Див .. також постанову КМУ від 02.12.97 N 1355 "Про Програму створення автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру", від 01.11.2000 N 1619 "Про затвердження Порядку виконання земельно-кадастрових робіт та надання послуг на платній основі державними органами земельних ресурсів" , наказ Держкомзему N 85 від 26.08.97 "про затвердження Положення про земельно-кадастрової інвентаризації земель населених пунктів", наказ Держкомзему, Мінфіну, Мінекономіки N 97/298/124 від 15.06.2001 "про затвердження Розмірів оплати земельно-кадастрових робіт та у слуг ", наказ Держкомзему від 23.05.2003 N 135" Про створення єдиної системи державної реєстрації земельних ділянок, нерухомого майна та прав на них у складі державного земельного кадастру та удосконалення структури державного підприємства "Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах" , затв. Держкомземом Тимчасові методичні вказівки по складанню кадастрових планів обмежень і обтяжень щодо використання земель від 04.08.99.

На цьому національно-правовому веб-порталі Ви маєте унікальну можливість отримати все, що буде потрібно для компетентного реалізації Вашого питання: всі потрібні нормативно-правові   акти   , Коментарі до національних законів, шаблони документації правового плану,   словник   правових понять, приклади розгляду справ судами і контактні компетентних органів і організацій України На цьому національно-правовому веб-порталі Ви маєте унікальну можливість отримати все, що буде потрібно для компетентного реалізації Вашого питання: всі потрібні нормативно-правові акти , Коментарі до національних законів, шаблони документації правового плану, словник правових понять, приклади розгляду справ судами і контактні компетентних органів і організацій України.

Інформаційно-аналітичний веб-сайтООО «Право України» надає прекрасну можливість для Вас - отримати кваліфіковану правову консультацію - допомога юриста онлайн від наших досвідчених юристів. В цілому, якщо Ви зіткнулися з правовим питанням, і Вам потрібна професійна правова допомога - надішліть форму питання . Ми докладемо максимум зусиль, щоб Ваші права і законні інтереси були ефективно забезпечені!