Реклама
Реклама
Реклама

Що краще відкрити ТОО або ВП у Казахстані?

Досить часто починаючим підприємцям Казахстану, які вирішили відкрити нарешті власну справу, доводиться стикатися з питанням: «Яку краще вибрати форму підприємницької діяльності: ТОО або ІП Досить часто починаючим підприємцям Казахстану, які вирішили відкрити нарешті власну справу, доводиться стикатися з питанням: «Яку краще вибрати форму підприємницької діяльності: ТОО або ІП?» Кожна із зазначених форм має і достоїнствами, і недоліками. Але прийняти правильне рішення допоможе знання про кожну з цих видів ведення бізнесу.

Ще до того, як піти збирати документи для реєстрації власної справи, потрібно відповісти на одне питання: «В якій формі працювати найкраще? Зареєструвати чи юридична особа або здійснювати свій бізнес як фізична особа? ». Для початку необхідно розібратися і з'ясувати відмінності між фізичною та юридичною особою.

Юридичними особами прийнято називати різні організації. ТОО, ПК, АТ, КСК, ГО - це все форми юридичної особи.

Фізична особа - кожен з нас, будь-який громадянин Казахстану або іншої країни, зареєстрований в податковій службі.

Власний бізнес може вести і фізична особа. Зверніть увагу, ПП та ВП - це одне і теж. Поняття «приватний підприємець» кануло в лету, а на зміну йому прийшов «індивідуальний підприємець», званий в народі скорочено ВП. Фізична особа може працювати також через особа, яка була створена юридичним. Наприклад, фізична особа може працювати як ІП і паралельно створити ще товариство з обмеженою відповідальністю (тобто ТОО), і весь свій бізнес на цій юридичній особі зав'язати.

Одна з найбільш поширених форм юридичних осіб - ТОО. Воно є таким, тому що його просто створити і має ряд переваг.

Взагалі, можна сказати, що ІП - це сам громадянин, а юридична особа - самостійний гравець в бізнесі. Давайте спробуємо з'ясувати, що найбільш прийнятно відкрити Вам для успішного ведення бізнесу з урахуванням усіх переваг і недоліків кожної з форм.

Давайте спробуємо з'ясувати, що найбільш прийнятно відкрити Вам для успішного ведення бізнесу з урахуванням усіх переваг і недоліків кожної з форм

Команда "Дмитро Чуприна & Партнери" може допомогти Вам!

Команда Дмитро Чуприна & Партнери   може допомогти Вам

Пропонуємо Вам порівняти особливості ведення бізнесу через ІП і ТОВ.

1. По-перше, у ІП є більш проста процедура створення. ТОО зареєструвати кілька довше і складніше. Для реєстрації ТОВ потрібно статут, який повинен бути складений на 2-х мовах: українською та російською. У разі зміни зазначених в статуті умов ведення бізнесу, потрібно йти в ЦОН, готувати документи, вносити зміни і т.д. У ІП статуту немає, це означає, що вносити в нього зміни немає необхідності.

2. По-друге, IP платить меншу кількість податків, а також у нього корпоративного прибуткового податку немає. Крім цього, у індивідуальних підприємців є можливість працювати за патентом і сплачувати податки, спираючись на заявлений дохід. Для всіх ІП, які працюють за патентом, дозволено працювати без касових апаратів, якщо, звичайно, індивідуальний підприємець не провадить реалізацію підакцизних товарів.

В рамках загальноустановлених податкових режимів, IP має платити податок з доходів за ставкою 10%. А ТОО, незважаючи на те, що не платить індивідуальний прибутковий податок, має оплачувати корпоративний прибутковий податок, ставка якого вже 20%. У той же час і ТОО та ВП, можуть працювати по самій спрощеній декларації.

Для ТОО максимальний розмір доходів, до отримання яких можна працювати в рамках так званої спрощенки, становить 25 000 000 тенге в квартал, а для ІП - 10 000 000. До того ж штат працівників ТОВ не може перевищувати за спрощеною формою 50 осіб, а для ІП - 25 осіб. З точки зору обсягів бізнесу, набагато вигідніше створити своє ТОО, а не бути ВП.

3. Для ІП є можливість не вести бухгалтерський облік. Це навіть дозволено законодавством за умови, якщо ІП веде роботу в рамках податкового режиму на основі разового талона або патенту. Для юридичних осіб такої можливості немає. Тому ІП, які працюють за патентом, можуть не наймати бухгалтера і цим самим зекономлять на своїх витратах.

4. Також можна сказати і про адміністративну відповідальність, тобто розмір штрафів, які накладаються на індивідуальних підприємців значно менше, ніж у юридичних осіб. Крім цього, крім штрафів на підприємство, ще можуть бути накладені штрафи на працівників юридичної особи, які вчинили адміністративне порушення.

5. Дуже важливо мати уявлення про відповідальність юридичних осіб і індивідуальних підприємців за зобов'язаннями. Наприклад, якщо індивідуальний підприємець ще не розрахувався з боргами зі своїми партнерами, значить, при відсутності грошей, для того щоб погасити борги, можуть звернути стягнення на його власне майно (автомобіль, побутову техніку, квартиру, дачу).

У той же час, якщо раптом така ситуація виникне у ТОО - розраховуватися за боргами потрібно буде організації, але не його засновнику. В цьому і полягає основна перевага ТОО - обмежувати відповідальність ТОО від громадянина, яка створила це юридична особа. Звідси випливає, якщо Ви не зовсім впевнені, що можете вести свій бізнес беззбитково, або у Вас є майно, яке втратити дуже небажано, варто подумати про те, щоб створити і працювати з ТОВ.

6. Ще необхідно відзначати статус ІП з боку іміджу. Традиційно багато людей вважають, що найбільш солідно працювати через ТОО, ніж здійснювати індивідуальне підприємництво шляхом відкриття ІП. Насправді, існує безліч індивідуальних підприємців, які створили свій далеко не маленький бізнес, а також завоювали свій імідж і престиж не формою, а змістом - тобто якістю своїх послуг, товарів і робіт.

7. Існує ще одна проблема, яка пов'язана з ІП ​​- неможливість відразу продати весь свій бізнес «одним махом». Бізнес ІП можна продавати як майно індивідуального підприємця. Але якщо це майно придбає інша особа - імідж колишнього ІП загубиться - напрацьовану репутацію продати неможливо.

А в ТОО, навпаки, продати весь бізнес можна шляхом продажу всього бізнесу (разом з усім майном). Засновник ТзОВ може вільно продати частку участі в ньому іншій особі. І в результаті даної операції залишиться все, що вдалося накопичити за час діяльності. Тут відбудеться тільки зміна власника юридичної особи (як правило, про нього мало який споживач цікавиться або знає).

8. ТОО є вигідним для тих, хто бажає вести спільний бізнес. В даному випадку можна лише зареєструвати ТОО за участю декількох осіб, а доходи доведеться ділити пропорційно до внесків кожного учасника.

Вести свій бізнес в рамках ІП можна теж спільно: це робиться на підставі договору про співпрацю. Тільки ця форма спільного ведення бізнесу дуже незручна через відсутність чіткого регламенту роботи. Відносно ТОО діє цілий закон під назвою «Про товариства з обмеженою або додатковою відповідальністю». В даному законі більш детально прописані всі нюанси по роботі ТОО, яке складається з декількох осіб.

Тепер Ви знаєте основні відмінності кожної з форм, а який найбільш оптимальний варіант для Вашого бізнесу, визначається індивідуально.

Досить часто починаючим підприємцям Казахстану, які вирішили відкрити нарешті власну справу, доводиться стикатися з питанням: «Яку краще вибрати форму підприємницької діяльності: ТОО або ІП?
Ще до того, як піти збирати документи для реєстрації власної справи, потрібно відповісти на одне питання: «В якій формі працювати найкраще?
Зареєструвати чи юридична особа або здійснювати свій бізнес як фізична особа?