Реклама
Реклама
Реклама

ІП здійснює діяльність на ЕНВД в різних районах (містах), куди сплачувати ПДФО, страхові внески і ЕНВД

ІП вирішив відкрити ще одну торгову точку в іншому районі або місті ІП вирішив відкрити ще одну торгову точку в іншому районі або місті. І тут виникає маса питань: куди здавати звіти і платити ЕНВД, ПДФО та страхові внески?

Згідно із законодавством, при здійсненні діяльності на ЕНВД, IP зобов'язаний як платник податків зареєструватися за місцем знаходження торгової точки протягом 5 днів з початку здійснення діяльності по формі ЕНВД-2. Відповідно, і звіти по ЕНВД здаються в ті податкові, де зареєстровані торгові точки.

Якщо ІП здійснює діяльність на ЕНВД в різних районах (містах), куди потрібно сплачувати ПДФО?

Якщо у підприємця є наймані працівники, то відповідно до них платник податків є податковим агентом. Відповідно, з їх заробітку платник податків зобов'язаний нарахувати, утримати та сплатити ПДФО (ст. 224 НК). Нарахування та сплата проводиться за місцем отримання доходів (п. 1 ст. 226), тобто за місцем здійснення діяльності. Про що свідчить стаття 226 п. 7 НК, де говориться, що сукупна сума податку, обчислена і утримана податковим агентом у платника податків, щодо якого він визнається джерелом доходу, сплачується за місцем обліку податкового агента в податковому органі. Відповідно, якщо податкові органи різні, то і ПДФО сплачується в різні податкові органи на тих працівників, які задіяні безпосередньо щодо даної діяльності по ЕНВД.

Якщо підприємець додатково не зареєстрований в податковій за місцем здійснення діяльності, ПДФО сплачується за місцем проживання підприємця.

Закон не дає однозначної відповіді на це питання, тому при спорі з податковою потрібно керуватися наступними статтями:

- утримання і оплата ПДФО зроблені за місцем реєстрації ІП як платника ЕНВД (п. 1 ст. 83, п. 2 ст. 346.28 НК РФ, лист Мінфіну № 03-04-05 / 8-1145 від 4 жовтня 2012 року);

- утримання і оплата ПДФО зроблені за місцем постановки на податковий облік (місцем проживання) в якості підприємця (п. 1 ст. 83 НК, п. 3 ст. 8 Закону від 8 серпня 2001 № 129-ФЗ).

При повній оплаті сум ПДФО незалежно від обраного варіанту, обов'язок ІП як платника ПДФО вважається виконаним.

Якщо ІП здійснює діяльність на ЕНВД в різних районах (містах), куди платити страхові внески? Внески, що зменшують ЕНВД, сплачуються за місцем ведення діяльності ВП. Внески з заробітку працівників адміністративно-управлінського персоналу розподіляються пропорційно доходам, отриманим за кожним місцем ведення діяльності, в загальній сумі доходів від реалізації товарів (робіт, послуг).

Як розрахувати відпускні правильно і встигнути відпочити.

Швидше у відпустку!

Для того, щоб отримати безкоштовну книгу, введіть дані в форму нижче і натисніть кнопку "Отримати книгу".

на Ваш сайт.

І тут виникає маса питань: куди здавати звіти і платити ЕНВД, ПДФО та страхові внески?
Якщо ІП здійснює діяльність на ЕНВД в різних районах (містах), куди потрібно сплачувати ПДФО?
Якщо ІП здійснює діяльність на ЕНВД в різних районах (містах), куди платити страхові внески?