Реклама
Реклама
Реклама

Пам'ятник затопленим кораблям

  1. Історія
  2. Опис пам'ятника затопленим кораблям
  3. Як дістатися до пам'ятника в Севастополі
  4. Відгуки туристів
  5. Інші цікаві місця Севастополя

Пам'ятник є символом міста Севастополь, а його силует відтворений на емблемі міста. Він створений на згадку про російських парусних кораблях, затоплених в бухті з метою загородити ворожим кораблям проїзд в бухту. Монумент визнаний об'єктом культурної спадщини федерального значення Росії. У 2016 році саме зображення пам'ятника Затопленим кораблям було вибрано народним голосуванням для нанесення на нову банкноту в 200 рублів. Розміщений на головній набережній міста, він незмінно приковує до себе увагу відпочиваючих. Пам'ятник знаходиться у воді на відстані в 20 метрів від берега.

Загальна висота монумента - 16, 7 метрів.

Розмах крил орла - 2, 67 метра.

Будівництво Севастополя спочатку передбачалося як зведення основної фортеці Російської Імперії на Чорному морі. Тому тут багато об'єктів і пам'ятників на честь військової слави. І монумент на честь важливої ​​події Кримської війни є одним з найбільш незвичайних і величних

Історія

Пам'ятник присвячений важливій події - 50-річної річниці Першої оборони Севастополя в період Кримської війни. Героїчний вчинок здійснили російські військові в 1854 році, прийнявши рішення затопити свої кораблі, щоб не дати ворогу пройти по морю в Севастополь. В результаті бухта стала недоступною для англо-французького флоту, який допомагав Туреччини. Севастополь був головною базою Чорноморського флоту Російської імперії, тому його захист був стратегічно необхідним завданням. Оборону очолювали прославлені воєначальники В. А. Корнілов і П. С. Нахімова. Вони взяли це важливе рішення, оскільки усвідомлювали кількісну перевагу противника і небезпечну можливість їх проникнення в бухту. Від потоплених кораблів над поверхнею води залишалися стирчати щогли, які могли пробити дно ворожих кораблів. В першу чергу були потоплені 7 застарілих кораблів, проте пізніше на дно були відправлені і хороші судна. Всього під воду Севастопольської бухти пішло близько 90 кораблів Чорноморського флоту. Проте, жертви були не марними і оборона вистояла до укладення мирної угоди в 1856 році.

Опис пам'ятника затопленим кораблям

Монумент був створений в 1905 році. Він витримав і сильний землетрус 1927 року, і вистояв під час військових дій Великої Вітчизняної війни та німецької окупації. Пам'ятник був покликаний втілити значимість і трагічність подій, що відбулися.

Автор проекту - скульптор А. Г. Адамсон, з ним працювали архітектор В. А. Фельдман і військовий інженер Ф. О. Енберг. Цікаво, що ім'я автора монумента було втрачено і виявлено лише в 1949 році.

Пам'ятник складається з двох частин: підводного і надводної. Підстава має квадратну форму і складається з кам'яних блоків. Над водою розташовується кам'яний стрімчак в три метри заввишки. У підставі тріумфальної колони на кручі розміщено напис про подію, в пам'ять про якого зведено монумент. На цьому постаменті також зображений барельєф зі сценою затоплення кораблів - його видно з боку набережної. 7-метрова колона завершується постаментом з двоголовим царським орлом. Орел тримає в дзьобі вінок з лавра - символу перемоги та дуба - символу слави і віри. На вінку висить якір в пам'ять про загиблих моряків і морських перемогах. На голові орла - імператорська корона. Композиція над колоною виконана з бронзи. Частиною пам'ятника є також меморіальна стіна на набережній з двома якорями від затоплених кораблів.

На пам'ятник можна подивитися в реальному часі за допомогою онлайн-камер Севастополя, встановлених на набережній Корнілова.

Як дістатися до пам'ятника в Севастополі

Один з основних історичних пам'яток країни стоїть у центрі міста-героя Севастополя неподалік від Приморського бульвару. Доїхати до нього можна на громадському транспорті:

  • На тролейбусі: № 1, 3, 5, 7, 9, 10, 10к, 12, 13, 22, зупинка «Площа Лазарева» (800 метрів до пам'ятника) або «Площа Нахімова» (200 метрів до пам'ятника).
  • На маршрутному таксі: № 4, 6, 12, 13, 13а, 16, 31, 63, 71, 109, 110, 112, 120, зупинка «Площа Лазарева» або «Площа Нахімова».
  • На автобусі: № 5, 12, 16, 22, 29, 30, 77, 92, 94, 109, зупинка «Площа Лазарева» або «Площа Нахімова».

Вийшовши з автобуса, потрібно трохи пройти через Приморський бульвар у напрямку до набережної.

Мандрівникам на автомобілі слід рухатися у напрямку до центру міста, а машину краще залишити на безкоштовній стоянці набережній Артилерійської бухти.

До пам'ятника можна доїхати на таксі: в Севастополі діють сервіси Таксі Везе, Яндекс. Таксі, Maxim.

Панорама монумента з набережної:

Відео про пам'ятник затопленим кораблям:

Відгуки туристів

По містах і селах

травень 2019

Пам'ятник є символом міста Севастополь, а його силует відтворений на емблемі міста

... З піонерського дитинства пам'ятаю цей пам'ятник. Асоціюється у мене з усім світлим з минулого ... Ну як було не запланувати на нього глянути! ..

По містах і селах

травень 2019

травень 2019

Севастополь. Приморський бульвар і проспект Нахімова. 24.07.18, 09: 47-12: 02

Uliyana

травень 2019

травень 2019

Приходьте сюди на заході.

Uliyana

травень 2019

травень 2019

Неаероятно красиве місце на заході. Огляньте з боку моря - не пошкодуєте.

Galina

жовтень 2018

жовтень 2018

Краще взяти екскурсію на кораблику і послухати історію пам'ятника

Інші цікаві місця Севастополя

21 турист був тут

Недалеко від Севастополя на південно-західному узбережжі Криму знаходиться одна з найкрасивіших природних пам'яток ...

11 туристів було тут

У серці Севастополя, в Приморському парку, розташовується «Інститут біології південних морів». Він з ...

8 туристів було тут

Малахов курган - найвища точка Севастополя. Він на 97 метрів височить над рівнем моря. Звідти відкривається ...

5 туристів було тут

Чинний маяк, що направляє моряків на місто-герой Севастополь, розташований на мисі Херсонес півострова Крим ....

5 туристів було тут

Ласпінська бухта знаходиться на Південному березі Криму і є цікавою туристичною визначною пам'яткою. Вона ...

4 турістa були тут

Недалеко від мису Фіолент (Балаклавський район міста Севастополя) розташована скеля, що нагадує маленький пологий ...

3 турістa були тут

30-я берегова батарея - легендарне оборонна споруда і шедевр фортифікаційного мистецтва, розташоване ...

3 турістa були тут

Грот Діани - цікава туристична пам'ятка, розташована в одному з відрогів Фиолента ...

3 турістa були тут

Ракетний комплекс крилатих ракет підземного базування в Балаклаві, або так званий «Об'єкт ...

Один із наймальовничіших і протяжних каньйонів в Криму розташувався між селом Черноречье і Байдарській долиною біля міст ...