Реклама
Реклама
Реклама

"ПриватБанк" закрив оплату гривнями для деяких зарубіжних сервісів на зразок Google Adwords, Amazon або PayPal

05 Января, 2015 року, 9:30

47188

Курсові коливання в кінці минулого року привели до того, що частина користувачів банківських карт помітила: можна виграти на різниці курсів, оплачуючи рахунки онлайн в деяких зарубіжних сервісах. До таких сервісів відносяться багато відомих інтернет-магазини і сервіси, наприклад, Next, Wizzair, PayPal, Google AdWords, Amazon і інші. Це дозволяло користувачеві економити, але банк при цьому втрачав гроші. У «Приватбанку» вже зреагували на такий «лайфхак».

Можливість заощадити при оплаті гривнями з'явилася через те, що подібні сервіси при оплаті конвертують валюту на своєму боці: деякі банки-еквайєри використовують DCC (Dynamic Currency Conversion), яка і забезпечує таку можливість для закордонних платежів. І якщо банк, який обслуговує іноземний сайт, пропонує провести операцію в валюті країни емітента (списати з карти гривню), платіжна система конвертує суму за своїм курсом (а курс в платіжній системі - нижче ринкового, наприклад, для долара це може бути близько 15 грн). Списання з карткового рахунку проходить в гривнях, а відшкодування - в доларах, так що банк втрачає гроші.

Банки вже звернули на це увагу. Для прикладу на графіку внизу - кількість операцій DCC за останній рік в «ПриватБанку»:

Для прикладу на графіку внизу - кількість операцій DCC за останній рік в «ПриватБанку»:

З 3 січня нового року «ПриватБанк» закрив можливість розплачуватися гривнями в зарубіжних сервісах і магазинах, де конвертація йде на стороні магазину. Більш того, керівництво банку вже обговорює ситуацію з іншими банками, а також звернулося до Visa і MasterCard з проханням прибрати гривню з валют, в яких здійснюються операції DCC за кордоном. Про це в Facebook повідомили заступник голови правління банку Олег Горохівський і IT-директор банку Дмитро Дубілет.

У MasterCard редакції AIN.UA повідомили, що не планує блокувати DCC -Операції, так як це суперечить глобальним правилами платіжної системи. «Зараз ми активно консультуємо українські банки і допомагаємо їм мінімізувати курсові ризики», - повідомила Віра Платонова, глава представництва MasterCard Europe в Україні

З 3 січня під час спроби здійснити таку оплату користувачеві буде приходити відмову: «Виберіть валюту, відмінну від гривні». Тобто карти будуть працювати, як зазвичай, але вибрати валюту платежу «гривня» при оплаті за кордоном буде не можна, пояснює Гороховський. Щоб розплачуватися в таких магазинах і сервісах, потрібно використовувати доларову картку. А починаючи з сьогодні в банку обіцяють можливість перекладу з гривневої карти на доларову в розмірі $ 100 в день. «Ми знімаємо обмеження на покупку валюти в« Приват24 »саме для того, щоб клієнти, яким потрібно, скажімо, поповнити Google AdWords, могли це зробити хоча б так», - пояснює Дмитро Дубілет.

За всіма витратами, досконалим до 3 січня, в банку проведуть перерахунок, з карти спишуть суму, зазначену в чеку, перерахунок завершать до 10 січня.

Потрібно відзначити, не всім користувачам нововведення сподобалося.

Потрібно відзначити, не всім користувачам нововведення сподобалося

Update: Що тим часом варто робити інтернет-підприємцям, які сплачують товари або послуги таким чином (наприклад, якщо потрібно оплатити Google AdWords). Роман Рибальченко, засновник Roma.net.ua, радить кілька варіантів:

  • Поміняти карту на $ або € і купувати валюту за комерційним курсом банку (по тому, який ближче до 19/23, а не тому, що ближче до 16/20). «Простіше зареєструвати новий акаунт у валюті (оскільки AdWords не дозволяє змінити валюту для створеного аккаунта, тільки вибрати для нового), щоб не було конвертацій $ → гривня або € → гривня», - радить він.
  • Як закрити старий аккаунт і перенести рекламу в новий? Для перенесення найкраще використовувати AdWords Editor, а частина речей (наприклад, списки ремаркетингу) можна попросити перенести дзвінком на лінію підтримки AdWords - 0 800 502 162 (інші контакти - тут ). «Зверніть увагу, що старий аккаунт потрібно повністю зупинити, перш ніж запускати рекламу в новому, щоб не зловити бан за рекламу одного сайту за однаковими словами в різних акаунтах», - радить Роман.
  • Міняти банк обслуговування в надії, що інший банк буде терпляче нести збитки за такими транзакціями. З огляду на економічну ситуацію, це ризиковано.
  • Перейти на оплату по безналу з ПДВ. Це вигідно великому бізнесу, у якого відкрито ТОВ і треба списувати витрати з ТОВ.
  • Чекати рішення від Google, банків або НБУ. Поки «ПриватБанк» запропонував продавати по 100 $ в день через «Приват24», але швидше за все за комерційним курсом. «Не чекав би багато чого від цього варіанту», - каже підприємець.

Update 2: За словами Дубілета, зараз банк веде переговори з Дмитром Шоломко, главою українського офісу Google. «За словами Дмитра (Шоломко - ред.), Швидко виправити ситуацію з подвійною конвертацією при закладі грошей на AdWords їм буде складно, але ми зараз намагаємося домовитися про те, щоб це можна було зробити стандартним банківським переказом», - пише IT-директор « ПриватБанку ».

Нагадаємо, США заборонили використовувати в Криму Visa, MasterCard і американський софт. Заборона став наслідком указу президента США Барака Обами від 19 грудня, забороняє американським компаніям поставляти товари в Крим і надавати послуги на півострові.

Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити нам.

Як закрити старий аккаунт і перенести рекламу в новий?
Помітили помилку?