Реклама
Реклама
Реклама

Південнокорейська вона

Південнокорейська вона - офіційна валюта Південної Кореї, випускається Банком Кореї. Офіційне позначення - KRW (KoreanWon). Випускається у вигляді монет і банкнот.На сьогоднішній день в побуті «10000вон, 5000вон, 1000вон, 500вон і монети в 5000 геть, 1000вон, 500вон, 100вон, 50вон, 10вон». Один південнокорейський вон складається з 100 юанів, але через відсутність еконміческой доцільності вони не використовується в повсякденному побуті, а тільки лише для міжнародного валютного обміну.
Спочатку назва валюти має зв'язку з китайським юанем і японською ієною, так як назва походить від одного китайського ієрогліфа. Це можна пояснити тісними історичними, економічними і політичними зв'язками, сполучними південно-східну Азію.
Вперше вона, як офіційна валюта була представлена ​​в 1902 році, але проіснувала недовго. У 1910 році Японія окупувала Корею і ввела свої економічні правила, відповідно замінивши вону на корейську ієну.
Друга світова війна перерозподілила світовий політичний розклад, саме з цим пов'язано друге народження корейської вони. Але тепер Корея була розділена на дві частини Південну і Північну. При цьому обидві частини оголосили, що національною валютою буде - вона.
В ході тривалої громадянської війни Південна і Північна Кореї, повністю розділилися по економічним і соціальним поглядам. Це зумовило, випуск в обіг сучасної південнокорейської вони. Спочатку, курс вони був строго прив'язаний до курсу долара США, так як Південна Корея на той момент ставилася до найбільш недорозвиненим країнам світу, і уряд боявся виникнення гіперінфляції в момент початок передбачуваних ринкових реформ.
Як відомо, що, Південна Корея впоралася з процесом ринкового реформування економіки, як і інші сильні країни південно-східного регіону, так звані азійські тигри (Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Тайвань). Це дозволило Банку Кореї перейти на плаваючий курс формування ціни національної валюти починаючи з 1980 року, при цьому утримувати стабільний курс національної валюти на тривалому проміжку часу. Перший і єдиний поки криза, яка торкнулася південнокорейську вону збагнув 1997 році-в момент перегріву економіки і перекредитування південно-східних країн міжнародним валютним фондом. Наслідки цієї кризи, в результаті, довелося вирішувати не тільки внутрішнім політичним силам, але і МВФ, який багато в чому його і спровокував. Це, безумовно, потрібно враховувати, наскільки серйозно і глибоко зараз корейська економіка залучена в процес глобальної економіки