Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: ЦБ пішов на очікуваний крок на тлі посилення санкцій

Рада директорів Банку Росії прийняв рішення підвищити ключову ставку на 25 базисних пунктів - до 7,5% річних. Про це йдеться в повідомленні на сайтерегулятора
Підвищення ставки призвело до різкого зміцнення курсу рубля

Рада директорів Банку Росії прийняв рішення підвищити ключову ставку на 25 базисних пунктів - до 7,5% річних. Про це йдеться в повідомленні на сайті регулятора. Ставка ЦБ визначає вартість грошей для бізнесу і населення, впливає на ставки по кредитах і темпи зростання економіки в цілому.

За даними ЦБ, зміна зовнішніх умов, що відбулося з попереднього засідання ради директорів, істотно посилило проінфляційні ризики. Річна інфляція становитиме 5-5,5% за підсумками 2019 року зі поверненням до 4% в 2020 році. Цей прогноз враховує прийняті рішення щодо ключової ставки і про припинення купівлі іноземної валюти на внутрішньому ринку в рамках бюджетного правила.

"Банк Росії буде оцінювати доцільність подальшого підвищення ключової ставки, беручи до уваги динаміку інфляції та економіки щодо прогнозу, а також з огляду на ризики з боку зовнішніх умов і реакції на них фінансових ринків", - йдеться в повідомленні.

як зазначає РБК , Це перше підвищення ключової ставки ЦБ з грудня 2014 року. Тоді, на тлі обвалу рубля до долара і євро, ЦБ протягом одного тижня підняв ставку з 9,5% до 10,5%, а потім - відразу до 17%.

- У чому ж інтрига з підвищенням ставки ЦБ
- У Росії взагалі хочуть відмовитися від доларових розрахунків і перейти на юань
- Кремль підтвердив: тема дедоларизації - на порядку денному
- Росіянам радять зберігати заощадження в рублях

До сьогоднішнього засідання ЦБ тричі поспіль залишав ставку незмінною . У липневому релізі регулятор пояснював своє рішення тим, що баланс ризиків зміщений в сторону проінфляційна. Крім того, ЦБ відзначав невизначеність щодо зовнішніх умов і неясність того, як на інфляційні очікування населення вплине підвищення податку на додану вартість на початку 2019 року.

Підвищення ставки призвело до тимчасового зміцнення курсу рубля: як свідчать дані терміналу Bloomberg , Якщо о 13:28 долар торгувався по 68,4 рубля, то вже о 13:36, через шість хвилин після оголошення ЦБ про ставку, курс американської валюти знизився до 67,8 рубля за долар. Євро, до підвищення ставки коштував 80 рублів, о 13:36 торгувався по 79,4 рубля. Втім, уже дві години вартість долара знову переступив позначку в 68 рублів.

Раніше аналітики агентства Moody's передбачали, що негативні ефекти від останніх санкцій США, введених в наприкінці серпня , А також очікування другого, більш "Суворого" пакету обмежень , Який повинен бути введений в листопаді, спочатку позначаться на грошово-кредитній політиці РФ.

Міжнародні експерти очікували, що Банк Росії може не тільки сповільнити зниження процентної ставки, а й підвищити її через ризик зростання прогнозу по інфляції і ослаблення рубля.

Нові серйозні санкції, обговорювані зараз в конгресі США, можуть погіршити структурні обмеження зростання російської економіки і привести до нових проблем з фінансуванням для державних і приватних банків. Вони збільшать ризик того, що середньостроковий зростання Росії буде стримуватися такими структурними чинниками, як хронічна нестача інвестицій, залежність від нафтогазового сектора і високий рівень бідності та нерівності.

У чому ж інтрига

І все ж, як пише BBC , Результат засідання ради директорів ЦБ не могли з точністю передбачити ні економісти, ні гравці ринку.

Опитування агентства Reuters показав, що абсолютна більшість з 17 опитаних економістів не очікували змін ключової ставки. Але коли 4 вересня голова Центробанку Ельвіра Набіулліна заявила, що "з'явилися деякі фактори", які дозволяють підвищити ставку, то прогноз про те, що ставка залишиться незмінною, вже не став здаватися таким очевидним.

В економіці Росії відбулися серйозні зміни - рубль ослаб до долара на 18% з початку року на тлі санкцій і валютної кризи в країнах, що розвиваються, інфляція прискорилася до 3,1%, іноземці почали продавати російські ОФЗ, ростуть інфляційні очікування населення РФ і очікування зростання цін через підвищення ПДВ.

У шведської банківської групи Nordea назвали рішення ЦБ "можливо, найбільш інтригуючим за останні два роки".

У Райффазенбанк вважають, що невелике підвищення ключової ставки буде для ринку гірше, ніж її збереження або різкий крок. Інвестори чекатимуть, що ставка буде підвищуватися і далі, а через якийсь час це може привезти до хвилі розпродажів російських облігацій. А це буде негативно для рубля. У банку впевнені, що це може дезорієнтувати учасників ринку.

Головний економіст банку "Ренесанс Капітал" Олег Кузьмін очікує, що в четвертому кварталі 2018 року і першому кварталі 2019 року ЦБ може тричі підвищити ставку з кроком в 25 базисних пунктів. У підсумку до квітня 2019 року він зросте до 8%.

А якою буде ставка до кінця 2019 року залежати від того, яким чином відіб'ються на російській економіці нові санкції. Вона може бути в діапазоні від 8% до 15%.

Інші економісти також чекають прискорення інфляції в найближчі місяці. Наприклад, в Nordea вважають, що вже в першому кварталі 2019 року інфляція перевищить 5,5%, проте стрибок інфляції буде тимчасовим і не підштовхне ЦБ до підвищення ставок.

У Росбанке також чекають прискорення інфляції на початку 2019 року, але ЦБ, на думку економістів банку, буде утримувати ставки на нинішньому рівні, що не пом'якшуючи політику. ЦБ, на думку банку, може підняти ставки в разі введення додаткових жорстких санкцій, які вже на за горами.