Реклама
Реклама
Реклама

Гроші в Італії: монети і скільки валюти брати

  1. В якому вигляді краще брати валюту в Італію
  2. Ціни в Італії, що скільки коштує
  3. Неприємні моменти, або про те, за що з вас ще можуть взяти гроші

Нагадаємо, що всі монети всіх країн Єврозони є ліквідними засобами оплати в усіх країнах, тобто на території Італії ви зможете розплачуватися будь-якими монетами євро з будь-якої іншої країни. Нагадаємо, що всі монети всіх країн Єврозони є ліквідними засобами оплати в усіх країнах, тобто на території Італії ви зможете розплачуватися будь-якими монетами євро з будь-якої іншої країни

Італійці підійшли до питання вибору дизайну своїх монет дуже оригінально. Вони влаштували всенародне голосування, в ході якого кожен міг проголосувати за вподобаний варіант за допомогою телефонного дзвінка.

Єдина монета, дизайн якої був обраний владою, була монета номіналом в 1 EUR, на якій зображений "Вітрувіанська людина" авторства Леонардо да Вінчі, її ви можете бачити на фото зліва.

Цей малюнок Леонардо зробив в 1490-му році під час вивчення праць стародавнього римського архітектора Вітрувія, тому ця ілюстрація так і називається.

Це одна з найкрасивіших монет, які карбуються в країнах Європи і цілком непоганий подарунок друзям і знайомим. І коштує такий сувенір дуже недорого, всього 1 eur. Крім звичайних, на Апеннінському півострові можна зустріти ще 13 пам'ятних монет номіналом 2 eur, хоча ймовірність на них наштовхнутися мала. Одну з них, присвячену 60-річчю прийняття декларації прав людини ви бачили на початку цієї статті.

Всі металеві гроші Італії мають свій малюнок, і в наступній таблиці ми представимо вам вільний вибір громадян цієї країни. Дивіться і вирішуйте самі, схвалюєте вибір італійців чи ні.

Дивіться і вирішуйте самі, схвалюєте вибір італійців чи ні

Цей страхітливий на перший погляд дідок жив в 13-14 столітті у Флоренції. Це Данте Аліг'єрі, знаменитий поет і письменник, автор твору "Божественна комедія", який розповідає про подорож головного героя в Пекло, Чистилище і Рай.

2 євро - це найбільша монета діаметром 25,75 міліметрів і вагою 8,5 грамів.

Найпоширеніша монета номіналом в 1 євро зображує творіння Леонардо да Вінчі. Воно знамените тим, що є як твором мистецтва, так і науковою роботою одночасно.

У цій роботі Леонардо визначив пропорції людського тіла і зобразив їх в художній роботі.

Монети в 50 європейських центів трохи більше розміром, ніж навіть 1 євро, а товщина 2,38 мм у них більше, ніж у 2-єврової.

На аверсі зображено древній римський імператор Марк Аврелій, а вірніше його статуя на коні, яка зараз стоїть в Римі. Бронзова статуя знаменита тим, що вона дуже давня, була відлита в 160-му році ще за часів стародавнього Риму і відмінно збереглася.

На Кругляшки гідністю в 20 центів зображена скульптура в стилі модернізму. Її мало хто дізнається, крім утворених італійців.

Це найвідоміше твір італійського скульптора Умберто Боччоні, що жив в кінці 19 і початку 20-го століття. Ви не зможете подивитися цю роботу при ваш візит в Італію, так як вона виставлена ​​в Нью-Йорку. Називається вона "Унікальні форми безперервності в просторі".

Це зображення багатьом здасться знайомим, на 10-центовой монеті зображена голова Венери з картини Сандро Боттічеллі "Народження Венери".

Картину повністю ви зможете подивитися у Флоренції в галереї Уффіці.

Цей символ Італії дізнаються майже все. Римський амфітеатр Колізей зображений на монеті в 5 центів саме таким, яким ви можете побачити його зараз в Римі.

Зверніть увагу, що монета 5 центів трохи більше розміром, ніж 10-центова, але відрізняється за кольором, так як виконана зі сталі, зверху покритої міддю.

На монеті номіналом 2 центи зображений один із символів міста Турин, вежа Моле-Антонелліана. Це дуже цікава будівля, воно залишалося найвищим в Італії до 2011 року.

Це дуже цікава будівля, воно залишалося найвищим в Італії до 2011 року

Найменша монета, як за розміром, так і за номіналом містить зображення замка Кастель-дель-Монте, який знаходиться на півдні Італії. Він знаходиться недалеко від курорту Ріміні , І дуже популярний у туристів.

Монети 1, 2 і 5 центів, або як самі італійці називають їх "сантимів" зустрічаються досить рідко, так як італійці люблять округляти ціни. По-італійськи "Сент" означає сто, звідси і назва. Втім, саме слово цент походить від латинського "centum".

В якому вигляді краще брати валюту в Італію

Ми радимо купити готівкові євро в Росії і їхати на Апеннінський півострів з ними. Готівка завжди в ціні і деякі торговельні точки роблять в цьому випадку знижки покупцям, так як за будь-яку передачу грошей за допомогою кредитної картки стягується комісія.

Кредитками в Італії користуватися можна, але не забувайте про можливі витратах. По-перше, банк буде конвертувати гроші з рублів на вашу кредитну карту в євро, і буде робити це за своїм внутрішнім курсом і, можливо, з комісією. Внутрішній курс не завжди вигідний, приклад на фото праворуч.

По-друге, банк може стягувати ще одну комісію за міжнародний переказ, що теж дуже неприємно. А якщо ви заходите зняти гроші через банкомат, може утримуватися ще одна комісія за переведення в готівку.

А якщо ви заходите зняти гроші через банкомат, може утримуватися ще одна комісія за переведення в готівку

Всі умови використання карт Visa і Mastercard за кордоном краще заздалегідь уточнити у вашому банку, щоб потім не дивуватися.

Ще однією проблемою, з якою стикаються деякі туристи, є блокування карт при здійсненні міжнародних платежів, так як зараз російські банки з підозрою ставляться до подібних операцій. В цьому випадку доведеться дзвонити на Батьківщину і пояснювати, що це ви перебуваєте в Італії і хочете зняти гроші з кредитної картки, і оплачувати міжнародні переговори.

Ціни в Італії, що скільки коштує

Бажаючим попировать за невелику плату ми б їхати в Італію не порадили. Ціни на поточні витрати тут досить високі. Ніякого "all-inclusive" тут немає, і у вартість номера включають, зазвичай, тільки сніданок.

Ніякого all-inclusive тут немає, і у вартість номера включають, зазвичай, тільки сніданок

Якщо ви захочете повечеряти в ресторані, причому не самому пафосному, то вечеря обійдеться близько 50 євро на людину. Перекусити шматочком піци в забігайлівці коштує 4 євро, причому в забігайлівках рідко можна купити щось інше. Пляшка питної води коштує 1 євро.

Якщо купувати їжу в звичайному супермаркеті, то можна вкластися в більш скромну суму, і харчуватися за 10-15 євро в день на людину.

На фото зліва меню недорогого закладу, порція пасти коштує 6-8 євро. Доведеться запастися валютою на поточні витрати.

Окремо варто розповісти про те, що на морських курортах стягується плата за використання лежаків і парасольок. За лежак доведеться заплатити 5 євро в день, і парасольку обійдеться ще в 10 одиниць європейської валюти. Туристів, які звикли в Туреччині і Єгипті до того, що все це видається безкоштовно, це часто шокує.

Неприємні моменти, або про те, за що з вас ще можуть взяти гроші

Перше попередження стосується любителів шопінгу. У 2005-му році був прийнятий дуже жорсткий закон щодо протидії розповсюдженню підробок відомих брендів. Якщо ви придбаєте підробку, то вас цілком можуть заарештувати і взяти штраф, який може досягати 10 000 євро.

Висновки: завжди вимагайте у продавця чек і зберігайте його до кінця поїздки. Якщо ви купите підробку, то чек автоматично переводить вас зі статусу порушника в статус потерпілого.

Якщо ви бронюєте готель самостійно, то обов'язково поцікавтеся, що саме включено в вартість?

По-перше, точно чи включений у вартість податок ПДВ? Він називається Imposta sul Valore Aggiunto (IVA), його часто люблять додавати в рахунок в останній момент.

По-друге, дізнайтеся, чи включений у вартість номера сніданок? Так як його вам цілком можуть запропонувати, і додати його ціну (явно завищену) в рахунок при виїзді.

Так як його вам цілком можуть запропонувати, і додати його ціну (явно завищену) в рахунок при виїзді

Наступним легальним способом відбирання грошей у туристів є "туристичний податок". Його потрібно оплатити при виїзді з готелю, в підсумку він буде значитися окремим рядком. Зазвичай, він становить 5 євро за ніч, але може бути і вище в залежності від того, в якому місті ви зупинилися.

Під час екскурсій вам запропонують безліч додаткових послуг, наприклад, щоб добре чути гіда, вам порекомендують взяти в оренду навушники, причому гіди самі намагаються говорити тихіше, щоб послуга була більш затребувана. Особливо актуальні додаткові сервіси у Венеції.

Ресторани в туристичних місцях люблять брати додаткову плату за те, щоб сісти за столик, і іноді ціна може перевищувати вартість з'їдених вами блюд.

Ресторани люблять називати себе гучною фразою "La squisita cucina", що перекладається як "авторська кухня", хоча нічого особливо цікавого в їх стравах немає. Але це дає можливість завищити ціни.

Деякі кафе і ресторани включають в рахунок плату за обслуговування, зазвичай 10%, які в підсумку займають окремий рядок. Інформацію про додаткові послуги в ресторані люблять публікувати тільки на італійській мові, що не переймаючись перевести навіть на англійську. Будьте пильні, претендентів на вашу валюту в кишені в Італії буде багато.

Читайте інші наші пізнавальні статті про Італію (посилання нижче).

Якщо ви бронюєте готель самостійно, то обов'язково поцікавтеся, що саме включено в вартість?
По-перше, точно чи включений у вартість податок ПДВ?
По-друге, дізнайтеся, чи включений у вартість номера сніданок?