Реклама
Реклама
Реклама

Все про ОСББ в Україні. Питання та відповіді

  1. Порядок створення ОСББ
  2. Формування реєстру власників і агітація мешканців.
  3. Проведення установчих зборів
  4. Як скласти статут ОСББ
  5. Підготовка установчих документів до реєстрації.
  6. Часті питання про ОСББ
  7. Законодавча база для OСМД
  8. Корисні посилання:

Що таке ОСББ

Що таке ОСББ? Якщо говорити юридичними термінами, то ОСББ - це орган для прийняття колективних легітимних рішень з управління загальної неподільної власністю в багатоквартирному будинку.

Це своєрідний «парламент» в стінах житлового будинку, створений його мешканцями ( «депутатами»), щоб ефективно розпоряджатися всім тим, що знаходиться за межами приватних квартир: зовнішніми стінами, під'їздами, дахом, горищами, підвалами, прибудинковою територією і всіма інженерними системами. ОСББ має право управляти тільки спільним майном, це не стосується індивідуальної приватної власності (приватизованих нежитлових приміщень і квартир).

Щоб дотримувалися інтереси всіх мешканців і кожного співвласника - розпоряджатися спільним майном потрібно колективно.

Дуже часто ми складаємо уявлення про людину, коли побуваємо у нього в гостях. Тому кожен, хто чекає дружній візит, намагається справити враження доброго господаря: вимити підлогу, вікна, впорядкувати те, до чого раніше не доходили руки. Але перш ніж потрапити в будинок, гість проходить через «терни» під'їзду, де він бачить розбите скло, що лущаться фарбу на стінах і ліфт, який наганяє жах.

Це не повний перелік того, що більшість з нас бачить в своїх багатоповерхівках. Погодьтеся, мало хто доводить до такого стану власну квартиру. А ось відповідальність за стан під'їзду беруть на себе далеко не все, вважаючи під'їзд «нейтральної» або «нічиєї» територією. Тим часом, стаття 382 Цивільного кодексу України визначає, що власник квартири є і співвласником даху, підвальних і горищних приміщень, комунікацій, ліфтів, сходових клітин і т.д.

З кожним роком житло старіє і вимагає все більшого обсягу ремонтних робіт. Потреба в коштах на це стає дедалі більше. При таких умовах проведення будь-яких масштабних робіт, в тому числі щодо впровадження енергоефективних заходів в будинку ( утеплення , Установка лічильників і т.д) вимагає прийняття спільних рішень власників квартир - співвласників спільного майна багатоквартирного будинку.

Спільне володіння житловими будинками - загальноприйнята практика у багатьох державах. У Північній Америці, Європі та Японії такі об'єднання називаються « кондомініуму »І, найчастіше, зводяться в мегаполісах для вирішення проблеми нестачі земельних ділянок та економії на комунальних послугах.

Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» надає механізм прийняття таких спільних рішень: проведення зборів співвласників і їх письмове опитування. Після прийняття рішення хтось повинен його виконувати - хтось повинен зібрати внески співвласників, знайти підрядників, укласти з ними договори. Для цього в Законі України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачена можливість створити об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). ОСББ є юридичною особою за законодавством України, має постійно діюче правління та ревізійну комісію, а важливі питання вирішує на загальних зборах співвласників.

ОСББ є юридичною особою за законодавством України, має постійно діюче правління та ревізійну комісію, а важливі питання вирішує на загальних зборах співвласників

Станом на 1 травня 2016 в Україні налічується 18 738 таких об'єднань, а це - понад 22% від загальної кількості багатоквартирних будинків країни. Це означає, що 1/5 частина власників квартир вирішили не чекати, що хтось прийде і приведе в порядок в їх будинках, а взяли контроль в свої руки.

Насправді створити ОСББ досить легко. Особливо для тих, хто дійсно хоче це зробити. Варто тільки дотримуватися певної послідовності дій. Схематично це виглядає наступним чином:

Порядок створення ОСББ

Створення ініціативної групи.

До складу ініціативної групи має входити мінімум троє власників квартир або нежилих приміщень будинку. Це означає, що орендарі як квартир, як і нежитлових приміщень членами такої групи бути не можуть (виняток - якщо власник знімною квартири видав їм відповідну довіреність). Бажано щоб ініціативна група оволоділа теоретичною базою (див. Нижче).

Завантажити «Зразок протоколу створення ініціативної групи»

Формування реєстру власників і агітація мешканців.

Наступним кроком ініціативної групи повинен стати збір даних про приналежність квартир і нежитлових приміщень, необхідно скласти списки співвласників багатоквартирних будинків, обов'язково - знайти або відновити технічну документацію будівлі. Важливо також провести інформаційно-роз'яснювальні роботи серед співвласників про те, навіщо створюється ОСББ і які вигоди воно несе.

Для формування переліку всіх співвласників представники ініціативної групи, в разі необхідності, можуть звернутися до державного реєстратора (або нотаріуса), щоб отримати інформацію з Державного реєстру прав.

При цьому зауважимо: Закон № 2866 не дає відповіді на питання про те, як створити ОСББ в будинках, в яких право власності співвласників не внесено в Держреєстр прав. Питання актуальне, оскільки в Україні дуже багато будинків старого житлового фонду, де проживають громадяни, право власності на квартири в яких підтверджується паперовими правовстановлюючими документами, але інформація про це не внесена до Держреєстру прав.

У разі подібних ситуацій членам ініціативної групи слід звертатися безпосередньо до осіб, які проживають в квартирах в такому будинку, і встановлювати, хто є власником кожної квартири.

Завантажити «Зразок оголошення про проведення зборів мешканців будинку»

Проведення установчих зборів

Скликання проводиться не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Перед тим, як воно пройде, ініціативна група повинна підготувати проект протоколу установчих зборів, список співвласників, бажано також - листок і картки голосування. Крім того, повинні бути складені пропозиції щодо складу правління ОСББ та ревізійної комісії, проект статуту ОСББ, кошторис, певний час і місце проведення установчих зборів.

Завантажити «Протокол зборів співвласників багатоквартирного будинку»

Як скласти статут ОСББ

Для того, щоб допомогти при складанні статуту ОСББ та врахувати особливості і потреби кожного об'єднання, експерти проекту "Муніципальна енергетична реформа в Україні" підготували коментований типовий статут ОСББ. завантажити приклад статут ОСББ (українська мова).

Проведення установчих зборів (при необхідності - письмового опитування)

На установчих зборах приймається рішення про створення ОСББ. Учасників слід зареєструвати в письмовому вигляді.

З 1 липня 2015 порядок голосування на зборах змінився.

По-перше, відтепер відсутнє поняття кворуму: скільки співвласників багатоквартирного будинку відвідає збори - стільки і буде голосувати. Для прийняття рішення потрібна більшість голосів усіх співвласників, а не тільки тих, хто був присутній на зборах.

По-друге, рішення приймається не двома третинами голосів присутніх, як було раніше, а більшістю голосів всіх співвласників (більше половини голосів).

По-третє, в разі, якщо на самому установчих зборах рішення не набирає встановленого більшості голосів співвласників "за" або "проти", то обов'язковим є проведення письмового опитування.

Принцип визначення кількості голосів у кожного співвласника. Нові ч.7 і ч.8 статті 6 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" передбачають:

1) розподіл голосів пропорційно площі - як загальне правило;

2) розподіл голосів за принципом "один власник - один голос" - якщо одній особі належить більше 50% всіх площ в багатоквартирному будинку.

Підготовка установчих документів до реєстрації.

Прийнявши рішення про створення ОСББ, установчі збори повинні визначитися, кому доручити здійснювати дії щодо подальшої державної реєстрації ОСББ. Це може бути хтось із числа ініціативної групи, головуючий на зборах, майбутній голова правління тощо. Після дотримання всіх процедур ОСББ може готувати і приймати рішення про проведення першочергових і визначення довгострокових заходів по ремонту будинку, в тому числі - його термомодернізації.

Процедура державної реєстрації ОСББ аналогічна державної реєстрації юридичних осіб.

Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», для проведення державної реєстрації ОСББ як юридичної особи уповноваженому установчими зборами особа повинна подати державному реєстратору наступні документи:

• заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

• примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення про створення ОСББ та затвердження його статуту. Даним документом є протокол установчих зборів;

• два примірники Статуту ОСББ.

Відзначимо: законодавством не передбачено надання державному реєстратору списку співвласників об'єднання. Крім того, підтверджувати правовстановлюючими документами наявність права власності на квартири та нежитлові приміщення співвласників під час державної реєстрації ОСББ не потрібно. Відповідальність за достовірність відомостей, зазначених у поданих документах, покладається на власників житлових (нежитлових) приміщень та заявника.

Зазначені документи можуть подаватися державному реєстратору як особисто, так і шляхом їх передачі поштовим відправленням з описом вкладення.

Завантажити «Типовий договір ОСББ»

Часті питання про ОСББ

ОСББ або ЖБК: що краще?

ЖБК (житлово-будівельний кооператив) - це традиційний ЖЕК, на баланс якого віднесено житловий будинок. Відмінність ЖБК від ЖЕКу полягає в тому, що воно знаходиться ближче до мешканців будинку, однак наділене меншою кількістю повноважень, ніж ЖЕК (виділення коштів з бюджету). Відрізнити, ОСББ та ЖБК досить складно, однак, якщо заглибитися в визначення всіх норм, згідно з якими керуються ці структури, видно величезна різниця. Наприклад, ЖБК не припускав конкурентні ринкові відносини. ОСББ є повною протилежністю: форма організації управління будинком передбачає принципи створення здорової конкуренції. ЖБК одноосібно (як і ЖЕК) надає послуги мешканцям будинку, визначає специфічну форму надання цих послуг. ОСББ ж, навпаки, є представником жителів в одній особі, що визначає найбільш оптимальних постачальників цих послуг в залежності від фінансових можливостей мешканців будинку.

Чи зобов'язує нас держава створювати ОСББ?

Ні. Закон пропонує кілька варіантів управління, серед них є і збори співвласників, і управитель, і ОСББ. У будь-якому випадку тільки співвласники визначають для себе спосіб управління своїм багатоквартирним будинком.

Чи може бути головою правління ОСББ людина, яка не прописаний в будинку, що входить в ОСББ?

Поняття прописки в будинку і право власності на житло - різні поняття. Для того, щоб очолити ОСББ, особа повинна бути власником житлового чи нежитлового приміщення в будинку, де планується створення ОСББ. Інша справа - управління даними будинком. Керуючим ОСББ може стати будь-яка зацікавлена ​​особа, відносини з яким можна закріпити трудовим договором.

На яку зарплату може претендувати глава ОСББ в будинку, де 100 або більше квартир?

Для того, щоб визначити обсяги заробітної плати глави ОСББ, необхідно враховувати багато факторів, тому знати тільки кількість квартир недостатньо. Насправді, багато що залежить від свідомості і обов'язково мешканців будинку, адже якщо всі громадяни піклуються про благоустрій місця, де живуть, то у глави ОСББ може бути досить пристойна зарплата, однак, якщо присутній великий відсоток неплатоспроможних жителів, то глава ОСББ повинен бути готовий не тільки вирішувати безліч проблем, але і почекати з високою зарплатою.

Однак не все так безнадійно, як може здатися на перший погляд, адже можна на зборах представників ОСББ скласти договір з низькою зарплатою, але з високими відсотками від залучення додаткових коштів на рахунок ОСББ (оренда підвальних і горищних приміщень будинку, розміщення реклами на фасадах будівлі, через додаткових платників по послугах ОСББ для інших будинків, спонсорська допомога у вигляді безоплатного фінансування ОСББ). Діяльність глави ОСББ нагадує роботу рекламного менеджера. Таким чином, зарплата керівника, незалежно від економічних можливостей майбутнього ОСББ може бути на високому рівні, оскільки безпосередньо залежить від особистих талантів і коштів, які можна залучити додатково на розрахунковий рахунок ОСББ. У разі, якщо ОСББ створюється в новобудові, де, як правило, більша частина квартир придбана забезпеченими людьми, то у глави ОСББ прекрасна можливість оформити гідний офіційний оклад. Як видно, в кожному разі все строго індивідуально.

Чи правда, що власники нежитлових приміщень не можуть стати членами ОСББ?

Ні. Власники нежилих приміщень можуть брати участь в створенні і роботі ОСББ на таких же умовах, як і власники квартир.

Чи необхідно підписувати окремі договори на послуги з утримання будинкової та прибудинкової території, якщо ОСББ згідно із законом не є Виконавцем послуг?

Створення ОСББ не відбирає у мешканців право на укладення як прямих договорів з постачальниками житлово-комунальних послуг, так і можливість укладення загального колективного договору з ними.

Для подачі документів до суду на боржника достатньо лише рішення загальних зборів про затвердження тарифу і відомостей про те, що боржник проживає дійсно? Чи необхідно ще щось?

Так, цього достатньо. Детальніше цей процес описаний в законі "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Навіщо створювати ОСББ?

Згідно з чинним українським законодавством, тільки при створенні об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) можливе прийняття спільних рішень в умовах спільного володіння майном при відсутності 100-процентного згоди. Це допоможе ефективному управлінню багатоквартирним будинком при наявності великої кількості жителів.

ОСББ - виступає в якості юридичної особи, створеної власниками житлових приміщень (приватизованих або придбаних квартир) і власниками нежитлових приміщень. Мета такого формування полягає в використанні, належному управлінні та утриманні спільного неподільного та загального майна.

Чи можуть члени (власники квартир) втратити свої квартири через борги по кредитах ОСББ?

Ні. Всі кредити, що видаються банками ОСББ, є беззаставними. Це означає, що квартири не закладаються і не можуть бути гвалтівником власників.

Члени ОСББ, хто вони?

Членство в ОСББ надається фізичній або юридичній особі - власнику квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.

Згідно ст. 9 Закону про ОСББ, членом об'єднання стають добровільно. Це можливо зробити:

• одночасно зі створенням об'єднання при проведенні установчих зборів,

• індивідуально (за письмовою заявою), в будь-який момент.

Припинити членство в ОСББ можливо на підставі поданої письмової заяви власника приміщення або інших підстав, зазначені в статуті об'єднання.

Власники приміщень житлового комплексу, які не є членами ОСББ, можуть укладати з об'єднанням угоди про співпрацю та дії у спільних інтересах.

Більшість ОСББ вважають своїми членами всіх співвласників багатоквартирного будинку, але це неправильно. Правління ОСББ повинен сформувати реєстр членів об'єднання. Для цього правління збирає у співвласників відповідні заяви і правопотверждающіе документи (це допоможе належним чином оформити членство співвласників в ОСББ). Краще це робити в ході загальних зборів, на якому вирішуються важливі питання діяльності ОСББ (капітальний ремонт, обсяги внесків і платежів членів і т.д.).

Загальна оголошення та особисті повідомлення про скликання загальних зборів обов'язково інформують, що подача заяви та копій правовстановлюючих документів на квартиру є необхідною умовою визнання співвласника членом ОСББ, що дає йому право голосувати (подача заяв і копій документів власникам займає певний час, тому таке повідомлення необхідно здійснити заздалегідь - за два місяці до дати зборів).

Читайте також: Утеплювати багатоповерхівки через ОСББ можна всього за 55% вартості

Хто має право реєструвати ОСББ?

Згідно Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку" та Порядку державної реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку (затв. Постановою КМУ від 11 жовтня 2002 № 1521), відносини, що виникають у сфері державної реєстрації ОСББ, регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців ", який набув чинності 1 липня 2004 року.

Дія Закону про реєстрацію (ч. 1 ст. 3), поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців.

Ч. 2 ст. 3 визначає встановлення законом особливостей державної реєстрації.

Ч.3 Ст. 3 встановлює, що юридична особа, для якої законом встановлено особливості державної реєстрації, набуває статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації в порядку, передбаченому законом про реєстрацію.

Ст. 8 Закону про реєстрацію (підписання статуту всіма членами об'єднання та нотаріального посвідчення їх підписів) не поширюється на ОСББ, так як питання створення і реєстрації об'єднання врегульовані окремим спеціальним законом.

Ст.16 Закону про реєстрацію з метою забезпечення органів державної влади, а також учасників цивільного обороту достовірними даними про юридичних та фізичних осіб-підприємців створено Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, включення відомостей є безкоштовним.

Якщо будинок не на балансі ОСББ (ЖБК), чи буде його ремонтувати держава?

Держава не буде ремонтувати і модернізувати вашу власність. По-перше, у держави немає грошей; по-друге, чому це держава зобов'язана піклуватися про вашу власності; по-третє, жодного випадку повної комплексної модернізації багатоквартирного будинку за рахунок бюджетних коштів не було зафіксовано.

Якщо в будинку багато мешканців отримує субсидії, як це відіб'ється на створенні і роботі ОСББ?

Створення ОСББ ніяк не впливає на отримання власниками субсидій або на їх розмір. Коли ж ОСББ бере кредит за державною програмою підтримки енергоефекивних, то держава компенсує ОСББ тим більші суми, ніж більше субсідіантов знаходиться в ОСББ. Так що, якщо у вашому ОСББ живе багато тих, хто отримує субсидії, розміри держкомпенсацій можуть збільшитися з 40% до, наприклад, 70%.

Чи необхідна віза нотаріуса для засвідчення підписів усіх членів ОСББ на статуті?

Оформляти і реєструвати всі документи, що засвідчують створення ОСББ можна на безоплатній основі, за процедурою, встановленою постановою КМУ "Про реалізацію Закону України" Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "від 11.10.02 № 1521 (зі змінами).

Закон про ОСББ не передбачає обов'язкову наявність підписів всіх членів об'єднання в статуті і візи нотаріуса на підписах учасників установчих зборів, що підтверджують твердження базового документа кожного ОСББ.

Чи можливо творення ОСББ на декілька будинків?

Власники квартир або нежитлових приміщень в декількох будинках можуть створити окреме ОСББ, якщо вони об'єднані спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою (ч. 3 ст. 4 Закону про ОСББ).

При цьому зауважте: в одному багатоквартирному будинку може бути створене тільки одне ОСББ. Ситуації, коли в одному будинку 2 і більше ОСББ, - бути не може.

Хто може працювати керуючим ОСББ? Чи потрібно для цього спеціальну освіту?

Спеціальних вимог щодо голови правління ОСББ, в тому числі і до підготовчого рівню, законодавство не містить (абз. 11 ч. 9 ст. 10 Закону про ОСББ).

Оскільки дана особа працює за трудовим договором, на загальних зборах співвласниками самостійно приймається рішення, які саме обов'язки покладаються на голови правління ОСББ, а також яким рівнем знань і навичок ця особа повинна володіти.

Як контролювати роботу правління і голови ОСББ?

Вищим органом управління ОСББ є загальні збори. Загальні збори як обирає главу і правління, так може і переобрати їх. Правління - виконавчий орган, і підзвітний зборам. В ОСББ діє обирається ревізійна комісія, також збори можуть залучити незалежного аудитора. Все у ваших руках!

Чи може ОСББ отримати прибудинкова ділянка у власність? Що для цього потрібно?

Так, ОСББ може звернутися до органів місцевого самоврядування для отримання прибудинкової ділянки у власність. Для цього необхідно надати наступні документи (за максимальним обсягом):

  • затверджений статут ОСББ; свідоцтво про держреєстрацію;
  • довідку про включення до ЄДРПОУ;
  • матеріали земельно-кадастрової інвентаризації;
  • документ, що підтверджує передачу будинку об'єднанню в установленому порядку (акт прийому на баланс)
  • копія рішення місцевої ради про надання ділянки колишньому власнику і план відведення земельної ділянки відповідно до цього рішення;
  • позитивні висновки міських служб: управління містобудування, архітектури та дизайну, головного санітарного лікаря, управління охорони навколишнього середовища, управління культури тощо.

У деяких містах цей перелік може бути менше.

Як вирішити проблему боржників в ОСББ? Успадковує чи ОСББ чиїсь борги?

Як проходять збори і реєстрація змін до статуту ОСББ?

Скликання загальних зборів відбувається відповідно до статуту ОСББ. Єдиним винятком вважають норми, що діють безпосередньо всупереч новим законом. (Ст.10 ЗУ "Про об'єднання співвласників багатоквартирного»).

Збори визнаються дійсними в присутності більше половини членів об'єднання (враховується не площа квартир, не кількість голосів, а кількість осіб).

Зміни до статуту приймаються за згодою більшості (від ¾ загальної кількості, хто скількома голосами наділений - якщо статутом передбачено, що кількість голосів пропорційно площі квартир) - ч.2 ст.98 ЦКУ.

Змінений статут краще уявити в новій редакції - це спростить роботу в майбутньому.

Статут підписується в присутності нотаріуса уповноваженою на те особою об'єднання (голова зборів).

Подальша реєстрація змін передбачає дотримання ОСББ загальних правил закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" (за винятком сплати реєстраційного збору). Слід враховувати місцеву специфіку і практику (думки держреєстраторів в різних районах можуть бути різними по одному і тому ж питанню).

Державному реєстратору надають:

- типову реєстраційну картку (з підписом уповноваженої особи об'єднання - голови правління).

- протокол загальних зборів (оригінал або нотаріально завірена копія) - 1 шт;

- діючий статут (оригінал);

- статут в новій редакції або зміни в статуті, викладені окремим додатком до нього (оригінали, завірені нотаріусом).

Кількість необхідних нотаріально завірених копій статуту в новій редакції (після держреєстрації) залежить від місцевих умов, але їх необхідно надати до ДПІ, де на обліку перебуває ОСББ, і банкам, де ОСББ є клієнтом - 2 екз.

Законодавча база для OСМД

Закони України:

" Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "від 29.11.01 р .. № 2866-III;

"Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.04 р .. № 1869 №;

"Про приватизацію державного житлового фонду" від 19.06.92 р .. N8 2482-ХII.

Постанови Кабінету Міністрів України:

"Про затвердження Правил користування приміщеннями житлових будинків" від 24.01.2006 р .. №45;

"Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і типового договору про надання послуг з утримання будинків і спору та прибудинкових територій" від 12.07.05 р .. № 560;

"Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення" від 21.07.05 р .. №630;

"Про реалізацію Закону України" Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "від 11.10.02 р .. № 1521 зі змінами згідно з постановою КМУ від 22.09.04 р .. № 1242.

Накази Держжитлокомунгоспу України:

"Положення про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян" від 15.09.92 р .. №56;

"Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" від 25.08.05 р .. № 76;

"Про затвердження Типового статуту об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та Типового договору відносин власників житлових і нежитлових приміщень та управителя" від 27.08.03 р .. № 141;

"Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд" від 10.09.04 р .. № 150.

Корисні посилання:

ефективний власник - ініціатива експертів і просвітницький рух за підвищення рівня свідомості громадян по колективному управлінню спільним майном.

ОСББ INFORM - Інформаційний ресурс для співвласників багатоквартирних будинків, на якому розміщено багато корисної інформації про ОСББ.

ОСББ-СЕРВІС - Зручний ресурс для ОСББ (ОСББ).

проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні".

Osbbua.org - довідник ОСББ від громадянської мережі «Опора».

Управління та облік ОСББ в онлайн-системі облік SaaS

Соціальна мережа співвласників багатоквартирного будинку ПроОСББ.інфо

онлайн система управління багатоквартирним будинком

ОСББ-онлайн

TvoeOSBB.com.ua - ресурс на підтримку державної програми Агентства Держенергоефективності України щодо стимулювання проведення енергоефективних заходів

iDom.ua - система управління багатоквартирним будинком

А ви що думаєте з цього приводу? Дайте нам знати - напишіть в коментарях!

Сподобалось стаття? Поділіться нею і буде вам щастя!

Чи зобов'язує нас держава створювати ОСББ?
Чи може бути головою правління ОСББ людина, яка не прописаний в будинку, що входить в ОСББ?
На яку зарплату може претендувати глава ОСББ в будинку, де 100 або більше квартир?
Чи правда, що власники нежитлових приміщень не можуть стати членами ОСББ?
Чи необхідно підписувати окремі договори на послуги з утримання будинкової та прибудинкової території, якщо ОСББ згідно із законом не є Виконавцем послуг?
Для подачі документів до суду на боржника достатньо лише рішення загальних зборів про затвердження тарифу і відомостей про те, що боржник проживає дійсно?
Чи необхідно ще щось?
Навіщо створювати ОСББ?
Чи можуть члени (власники квартир) втратити свої квартири через борги по кредитах ОСББ?
Члени ОСББ, хто вони?