Реклама
Реклама
Реклама

Вид на проживання в Росії

  1. Що дає людині вид на проживання в Росії
  2. Обов'язки людини, яка отримала дозвіл на проживання в РФ
  3. Термін дії дозволу на проживання в Росії
  4. Термін отримання посвідки на проживання в Росії

В даному розділі нашого сайту ми розглянемо порядок звернення із заявою про видачу посвідки на проживання в Росії, підстави отримання посвідки на проживання в Росії, перелік документів на дозвіл на проживання в Росії і інші питання, які неминуче виникають у людини при отриманні даного документа.

Вид на проживання в Росії - документ, виданий іноземному громадянину чи особі без громадянства та підтверджує їх права на постійне проживання в Росії, а також на вільний виїзд з Росії і повернення назад.

Вид на проживання в Росії представляє собою окремий документ і видається іноземному громадянину до національного паспорту. Вид на проживання в Росії особи без громадянства одночасно є документом, що засвідчує як його особистість, так і документом, що підтверджує відсутність у його власника громадянства будь-якої держави.

Як правило, попередньою умовою для звернення із заявою про видачу посвідки на проживання в Росії є отримання іноземним громадянином дозволу на тимчасове проживання в нашій країні. Крім цього, в більшості випадків заявник повинен прожити в Росії за вказаною вирішенню не менше року.

Але для деяких категорій іноземних громадян і осіб без громадянства передбачені особливі умови і істотні виключення з раніше зазначеного загального правила, які значно спрощують і полегшують процедуру отримання посвідки на проживання в Росії, не вимагаючи в якості необхідного підстави для цього попереднє отримання дозволу на тимчасове проживання в країні.

Про те, як отримати дозвіл на проживання без РВП ми писали тут .

Що дає людині вид на проживання в Росії

Після отримання посвідки на проживання в Росії людина набуває статусу постійно проживає в Російській Федерації іноземного громадянина або особи без громадянства (на відміну від статусу тимчасово проживає - при наявності у людини дозволу на тимчасове проживання в РФ або статусу тимчасово перебуває - при відсутності в іноземного громадянина РВП і ВНЖ).

У зв'язку з цим у нього додатково з'являється ряд важливих прав, наприклад, право на пенсійне забезпечення (абзац 3 ч. 1 ст. 3 Федерального закону Російської Федерації від 15 грудня 2001 N 166-ФЗ "Про державне пенсійне забезпечення в Російській Федерації" ), право за власним бажанням змінювати місце свого проживання, і навіть право обирати і бути обраним до органів місцевого самоврядування, а так само брати участь у місцевому референдумі у випадках і порядку, передбачених російським законодавством.

Вид на проживання в Росії дає право на здійснення трудової діяльності на всій території країни (в будь-якому її суб'єкті) без отримання дозволу на роботу або патенту.

Крім того, отримання права постійного проживання в Росії є, свого роду, черговою сходинкою для подальшого отримання людиною громадянства РФ.

Але з іншого боку, слід зазначити, що після отримання посвідки на проживання в Росії, людина, навіть при наявності у нього підстав для набуття громадянства РФ, має право не звертатися з відповідною заявою, а продовжувати постійно проживати в країні без будь-яких часових обмежень , так як вид на проживання в Росії може продовжуватися необмежену кількість разів.

Обов'язки людини, яка отримала дозвіл на проживання в РФ

У той же час не можна забувати, що проживає в Росії по посвідки на проживання іноземний громадянин або особа без громадянства зобов'язаний неухильно додержуватися ряд обов'язків, не властивих громадянам Росії.

Вони встановлені російським законодавством про правове становище іноземних громадян і при їх недотриманні можливі вельми негативні наслідки, аж до притягнення до адміністративної відповідальності, а в деяких випадках, і до анулювання дозволу на проживання .

Хотілося б виділити деякі з таких обов'язків.

Який постійно проживає в Росії іноземний громадянин або особа без громадянства зобов'язаний:

  • щорічно повідомляти територіальний орган МВС Росії про підтвердження проживання в країні за місцем отримання посвідки на проживання. Це можна робити шляхом особистого звернення, поштовим відправленням, а так само шляхом подання відповідного повідомлення в електронній формі через інтернет з використанням Єдиного порталу державних і муніципальних послуг.

  • Порушення людиною даної вимоги може спричинити притягнення його посадовими особами МВС Росії до адміністративної відповідальності, передбаченої частинами 1 і 3 ст. 18.8. КоАП РФ.

  • не перебувати за межами Росії більше шести місяців. Знаходження іноземного громадянина або особи без громадянства, що має посвідку на проживання в Росії, за межами країни понад шість місяців є підставою для анулювання даного документа.

  • мати можливість, не вдаючись до допомоги держави, утримувати себе в межах, не нижче прожиткового мінімуму. У тому випадку, якщо постійно проживає в Росії іноземний громадянин або особа без громадянства не може уявити доказів можливості утримувати себе і членів своєї сім'ї, то вид на проживання в Росії анулюється.

  • Зазначена обов'язок не поширюється на осіб визнаних непрацездатними.

Хотілося б так само відзначити, що російське законодавство закріплює наступне загальна вимога: постійно проживає, т. Е. Має посвідку на проживання в Росії іноземний громадянин або особа без громадянства, підлягає реєстрації за місцем проживання і обліку за місцем перебування.

Термін дії дозволу на проживання в Росії

Термін дії дозволу на проживання в Росії, виданого іноземному громадянину чи особі без громадянства, становить п'ять років

Як вже зазначалося раніше, даний документ може продовжуватися так само на п'ять років необмежену кількість разів.

Для продовження дії даного документа людині слід звернутися в підрозділ з питань міграції МВС Росії з відповідною заявою. Зробити це необхідно не пізніше двох місяців до закінчення терміну дії посвідки на проживання.

При цьому термін розгляду зазначеної заяви не повинен перевищувати 2 місяців з дня його прийняття посадовими особами.

Термін дії дозволу на проживання в РФ, виданого іноземному громадянину чи особі без громадянства, визнаному носієм російської мови, складає 3 роки.

Термін отримання посвідки на проживання в Росії

Термін отримання посвідки на проживання в Росії становить не більше 6 місяців з дня подачі заяви про його видачу і всіх необхідних і належним чином оформлених документів.

Але зазначений термін в деяких випадках значно скорочується.

Так, максимальний термін отримання посвідки на проживання становить не більше трьох місяців, якщо заявник є:

  • громадянином Республіки Білорусь - громадяни цієї держави мають право звернутися із заявою про видачу посвідки на проживання відразу після оформлення міграційного обліку за місцем перебування, без отримання дозволу на тимчасове проживання;

  • особою, підданих незаконної депортації з території Кримської АРСР або мають родича по прямій висхідній лінії, усиновителя чи дружину (чоловіка), що зазнає незаконної депортації з вказаної території;

  • висококваліфікованим фахівцем або членом його сім'ї, які прибули на територію Росії.

Термін отримання посвідки на проживання в разі, якщо заявник є учасником Державної програми зі сприяння добровільному переселенню в Російську Федерацію співвітчизників, що проживають за кордоном або членом його сім'ї, а також, якщо він визнаний носієм російської мови, складає не більше двох місяців з дня подачі відповідної заяви і документів.

Максимальний термін отримання посвідки на проживання становить не більше п'ятнадцяти робочих днів, якщо заявнику надано політичний притулок в Росії або якщо у нього припинено громадянство Росії, наприклад, внаслідок виходу з російського громадянства.