Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова реєстрація для громадян України: в Россі Москві

  1. Права тимчасово зареєстрованого
  2. Постановка на міграційний облік
  3. У Москві
  4. В Санкт-Петербурзі
  5. У регіонах
  6. Порядок і терміни реєстрації
  7. як продовжити
  8. Через Пошту Росії
  9. Чим небезпечна тимчасова реєстрація для власника
  10. Статус біженця за наявності тимчасової реєстрації

Громадяни України, як і жителі більшості країн СНД, мають право безвізового в'їзду на територію Російської Федерації.

Максимальний термін тимчасового перебування в РФ становить 90 діб за облікові 6 місяців. Але в 2007 році вступили в силу зміни в законодавстві. Тепер, згідно з Постановою Уряду № 9 «Про порядок здійснення міграційного обліку», кожен іноземець повинен в межах трьох діб після прибуття звернутися в УФМС і повідомити про своє перебування в державі.

Тепер, згідно з Постановою Уряду № 9 «Про порядок здійснення міграційного обліку», кожен іноземець повинен в межах трьох діб після прибуття звернутися в УФМС і повідомити про своє перебування в державі

Згідно з правилами, представник України має право перебувати в Росії без реєстрації тільки перші 3 дні після перетину російського кордону.

Не пізніше одного тижня належить також оформити тимчасову реєстрацію (прописку) в будь-якому з населених пунктів Росії. Відлік контрольного часу починається з того моменту, як митна служба поставить на вокзалі друк і дату прибуття в міграційному аркуші.

Права тимчасово зареєстрованого

Рішення встати в РФ на міграційний облік - це перший крок до отримання дозволу на тимчасове проживання в країні або ВНЖ. Крім того, згідно з Главі 50 Трудового кодексу РФ, офіційно працювати на території Росії можуть тільки іноземці, прописані в межах держави.

Так, знаходження на квартирному обліку в Росії гарантує громадянам України такі права:

  • безперешкодне пересування між регіонами країни;
  • залучення до офіційної роботі;
  • отримання патенту на працю;
  • початок процедури оформлення РВП.

Крім того, допускається привозити в країну власних дітей і їх надалі прописувати їх місцем свого проживання.

Постановка на міграційний облік

Здійснювати цю процедуру зобов'язана приймаюча сторона. Нею може виступати родич, роботодавець, друзі або туроператор. Незалежно від того, до кого приїхав в гості українець, протягом однієї доби запросив його людина повинна підготувати і заповнити відповідний формуляр повідомлення.

Потім, разом з іншими документами, його передають в локальне управління міграції, розташоване на базі місцевого відділу поліції. Після перевірки поданих офіційних паперів (як правило, протягом трьох діб) відомості про іноземця вносяться в федеральну базу даних, а йому на руки повертається корінець повідомлення.

Важливо! Ця процедура повністю безкоштовна.

Ст. 6 Федерального Закону № 109 «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в РФ» від 22.12.2014 фіксує основні права людей, що беруть участь в процедурі постановки на міграційний облік. До них відносяться:

  • ознайомлення з особистою інформацією, яка зберігається в архіві ФМС, а також отримання бажаних вимог за запитом;
  • внесення правок і доповнень до персональних даних;
  • гарантія захисту і нерозголошення довірених відомостей.

У Москві

У зв'язку з анулюванням ФМС, тепер міграційна політика знаходиться в компетенції підрозділів поліції (не слід плутати з ГИБДД). У столиці РФ Управління з питань міграції розташовується за адресою: Нікітський провулок, 3.

Крім того, можна скористатися такими способами постановки на квартирний облік:

  • поштою Росії;
  • за допомогою онлайн-сервісу держпослуги;
  • за допомогою багатофункціональних центрів.

Прописка відбувається в залежності від обраного варіанту постановки на облік. Такий процес вимагає невеликих додаткових грошових витрат.

Підрозділ обслуговує всю Московську область і Підмосков'ї, але також можна скористатися територіальними управліннями, у віданні яких знаходяться адреси проживання.

В Санкт-Петербурзі

Встати на квартирний облік можна за адресою: Кірочная вулиця, 4 або на онлайн-сервісі держпослуг, попередньо зареєструвавшись на сайті. В такому випадку створити акаунт повинен власник нерухомості. І онлайн-прописка проводиться за його рішенням.

У регіонах

У кожному населеному пункті розташовуються відділення поліції, яким (за чинним законодавством 2019 роки) підкоряються структури міграційного контролю.

Порядок і терміни реєстрації

Згідно ст. 15 ФЗ РФ № 109, реєстрація в Москві для громадян України є обов'язковою, якщо іноземець постійно проживає за даною адресою. Так надходять тільки, якщо у кандидата є право і можливість в повній мірі користуватися квадратними метрами.

Процедура тимчасової реєстрації в Росії для громадян України включає виконання таких кроків (ст. 16 ФЗ РФ № 109):

  • особисте звернення до міграційної служби за місцем прописки (не пізніш семи календарних днів з моменту перетину кордону);
  • подача повного пакету необхідних документів;
  • підтвердження згоди власника нерухомості оформити українця на квартирному обліку;
  • проставлення відмітки про прописку в будинкових документах, а також в міграційній картці.

Зареєструвати переселенця вийде тільки при наданні таких паперів:

  1. заяву про реєстрацію за місцем проживання ;
  2. закордонний паспорт;
  3. дозвіл на тимчасове перебування в країні;
  4. підтвердження права користування житлоплощею;
  5. міграційна карта.

Залежно від обставин, прописати українського громадянина можуть протягом 24 годин, якщо представлені всі необхідні довідки.

На виконання процедури відводиться 30 календарних днів.

як продовжити

Пролонгація терміну тимчасової реєстрації громадян України на території Росії можлива тільки у виняткових ситуаціях.

До них відносяться:

  • одруження з громадянином РФ;
  • якщо студент навчається в ВНЗ;
  • при укладенні трудового договору;
  • розгляд документів на отримання ВНЖ.

Що стосується неповнолітніх дітей, то продовжити час їх законного перебування в країні можна тільки спільно з батьками. Для цього необхідно надати в локальне відділення УФМС такі документи:

  • посвідчення особи;
  • підтвердження прописки;
  • довідка про право користування квадратними метрами за місцем тимчасової реєстрації;
  • паперу з підтвердженням законності подальшого проживання.

Зробити це потрібно як мінімум за 30 днів до закінчення дії реєстрації. В іншому випадку доведеться виїжджати з РФ і повертатися назад з оформленням нового пакету дозвільних документів.

Через Пошту Росії

Допускається виконання процедури поштовим зв'язком, але це загрожує додатковими тимчасовими витратами, що не дуже вигідно, враховуючи стислі терміни.

Якщо ж обраний такий шлях, потрібно:

  • скористатися послугою «рекомендований лист»;
  • нотаріально затвердити всі копії документів;
  • завірити в нотаріуса власноручно заповнені папери.

Відповідь також буде оформлений поштовим зв'язком і прийде на вказану адресу. Щоб уникнути втрат часу, можна залучити представника - третя особа, незалежно від ступеня споріднення, яка уповноважена брати участь в процедурі замість іноземця.

Чим небезпечна тимчасова реєстрація для власника

Національним законодавством встановлено, що прописка може бути оформлена як у власному житлі, так і в чужій нерухомості, власником якої виступають близькі родичі, друзі або зовсім сторонні люди.

Але страх стати жертвою шахраїв змушує власників квартир задуматися, перш ніж вписувати в особисту домову книгу малознайомого мігранта.

Але страх стати жертвою шахраїв змушує власників квартир задуматися, перш ніж вписувати в особисту домову книгу малознайомого мігранта

Відповідно до цивільного Кодексу РФ, всі особи, тимчасово або постійно зареєстровані в квартирі, можуть в повній мірі користуватися квадратними метрами, але не розпоряджатися ними.

Встановлено також, що прописані особи можуть поставити на квартирний облік своїх неповнолітніх дітей без дозволу власника нерухомості. Відзначимо, що такі дії для нього чреваті негативними наслідками. Так, продаж квартири неможлива поки з неї не випишуть осіб, які не досягли 18 років. Зняти з обліку дітей проблематично, оскільки такі дії вимагають обов'язкової участі органів опіки. І треба буде довести, що малюкові гарантовано нове місце прописки з аналогічними або кращими умовами.

Згідно ст. 19 ФЗ РФ № 109, можна виділити такі причини припинення тимчасової реєстрації:

  • зміна місця проживання;
  • анулювання права користування квадратними метрами;
  • набрання законної сили рішенням суду, що вимагає виписку іноземця з квартири.

Таким чином, здійснити процедуру можливо як за обопільною згодою учасників, так і за бажанням власника будинку. Але, тільки якщо не порушуються права неповнолітніх.

Статус біженця за наявності тимчасової реєстрації

Отримавши тимчасове укриття, громадяни також повинні ставати на міграційний облік. Ця потрібно зробити не пізніше одного тижня після перетину кордону держави. Отримати можливість прописатися в Росії можуть всі члени сім'ї біженця, які прибули разом з ним.

На кожного повнолітнього і особи, яка не досягла віку 18 років, оформляється свій пакет паперів.

Згідно з нормами Федерального закону «Про біженців», постановка на квартирний облік можлива на житлоплощі будь-якої особи, незалежно від ступеня споріднення. Пам'ятайте, що прописка не є підставою для втрати права на тимчасовий притулок. Наказом ФМС Росії № 40 від 29.02.2008 зафіксовано, що його продовження відбувається на підставі особистої заяви особи.

Перевірити реєстрацію УФМС для іноземця можна за допомогою офіційного сайту МВС. Для цього перейдіть в розділ звернень, виберіть у списку "Головне управління з питань міграції" і натисніть на кнопку "Продовжити".

Реєстрація по РВП для іноземця в Росії повторюється щороку, поки діє дозвіл .

законним способом продовжити термін в міграційній карті є звернення у Федеральну міграційну Службу.

П. 29 Адміністративного регламенту визначає список документів на РВП, що надаються представником мігранта, яка не досягла повнолітнього віку . У нього входить: два примірника заяви, дві фотографії, посвідчення особи, а також сертифікат про відсутність ВІЛ.

Щоб зареєструвати шлюб з іноземним громадянином в Росії потрібні такі документи: папір, що іноземний громадянин має право вступати в шлюб, віза або ж дозвіл на проживання і свідоцтво про те, що попередній шлюб іноземця припинений (якщо така була).

Заява про реєстрацію за місцем перебування в РФ можуть подати: сам громадянин, який на час оселився не по своєму постійному адресою і законний представник (батько чи мати, або опікун) - при прописку дитини до 14 років.

Правила перебування українців в Росії можна подивитися в статті тут .

Існує закон про реєстрацію іноземних громадян в РФ , Який регулює питання міграційного обліку іноземців в Росії, це ФЗ №109.