Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова і постійна прописка в Росії для громадян РФ в 2020 році: де і як зробити реєстрацію

  1. Навіщо потрібна прописка
  2. Як довго можна жити без прописки
  3. Штрафні санкції через відсутність прописки
  4. Які документи потрібні для оформлення
  5. Де можна прописатися
  6. Якщо реєстрація відбувається в іншому місті
  7. деякі винятки
  8. тимчасова прописка
  9. Прописка в Москві
  10. де прописують
  11. Скільки коштує реєстрація


Чи може жити без прописки росіянин в сучасних умовах? Колись ця форми прив'язки людини до місця проживання була обов'язковою. Відсутність прописки могло стати наслідком тюремного ув'язнення. Чи може жити без прописки росіянин в сучасних умовах

Штамп, який свідчить про прописку в Росії

У наш час громадянам, у яких немає постійної прописки, не загрожує тюремний термін, але реальні санкції, у вигляді досить солідних штрафів, є повною очевидністю для тих, хто відмовляється прописуватися.

Навіщо потрібна прописка

Такий термін, як прописка був скасований ще в 1993 році, замість нього введено поняття реєстрації. Вона прикріплює людини до певного місця його проживання. Крім того, що відсутність такої реєстрації є порушенням закону, вона потрібна і самій людині для того, щоб мати можливість:

Крім того, що відсутність такої реєстрації є порушенням закону, вона потрібна і самій людині для того, щоб мати можливість:

Отримання СНІЛС неможливо при відсутності прописки

  • отримувати соціальну допомогу;
  • мати можливість для отримання безкоштовного медичного обслуговування за місцем проживання;
  • влаштувати дітей в дитячий садок або школу в районі проживання;
  • влаштуватися на роботу;
  • отримувати важливі документи, такі як СНІЛС, водійські права та інше.

Як видно, принцип реєстрації має важливу функцію, яка полягає в прикріпленні суб'єкта до певної території, щоб полегшити його обслуговування в різних сферах поточної життя.

Як довго можна жити без прописки

Отже, людина опинилася без прописки, в яких випадках такий варіант життя для громадянина РФ можливий:

  • продаж квартири іншій особі;
  • позбавлення житла за рішенням суду;
  • добровільна відмова від прописки в результаті розлучення або інших дій власника житла;
  • Переїзд в інше місто .

Всі ці приводи, які призводять до позбавлення прописки, говорять про те, що громадянин повинен докласти зусиль терміново придбати реєстрацію, якщо він не переїжджає в інше місто протягом семи днів.

Термін відліку починається з того моменту, коли людина прибуває до нового місця проживання, а не з того часу як втрачена прописка.

В іншому випадку громадяни не бажають прописуватися караються грошовим штрафом. Але це тільки тоді, коли необхідно отримати постійну прописку.

Але є варіанти, коли отримати прописку набагато простіше в тому сенсі, що на це дається більший термін і в цілому закон відноситься поблажливо до тих, хто користується таким правом. Йдеться про те, як отримати прописку тимчасову. І це зрозуміло в тих умовах, коли неможливо без реєстрації жити в Росії, так як закон строго встановлює приписку до певною адресою і місцем проживання.

Однак і тут поблажливість закону пов'язана з тим, що тимчасова реєстрація дається людині, яка приїхала в інше місто на час.

Однак і тут поблажливість закону пов'язана з тим, що тимчасова реєстрація дається людині, яка приїхала в інше місто на час

Так виглядає свідоцтво про тимчасову реєстрацію в Москві

Тепер стає зрозумілим, що якщо громадянину доводиться виписатися з певного місця проживання, то протягом семи днів треба прописатися в іншому. Прописка в Росії для її громадян обов'язкове. В іншому випадку слідують санкції, які не дуже приємні для того, хто захоче знехтувати реєстрацією.

Штрафні санкції через відсутність прописки

Скільки можна жити без прописки в разі, коли з якоїсь причини змінився адреса, де людина прописаний, чи він виписався і переїхав в інше місце.

Цей термін позначається в 7 днів, після його закінчення слідують штрафні стягнення. Вони складають від 2 тис. До 3 тис. Рублів.

Тому задаючись питанням про те, скільки можна жити без постійної прописки, треба пам'ятати, що законодавство відводить досить невеликий час на її отримання.

Які документи потрібні для оформлення

На саме оформлення після подачі документів відводиться 10 днів. Для цього необхідно представити наступне:

  • паспорт і його копія;
  • заяву за формою 6;

    Заява про реєстрацію за місцем проживання форма 6

  • домову книгу, якщо проживати доведеться в приватному будинку;
  • документ про власність на житло для тих, хто проживає у власній квартирі;
  • письмову згоду власників житла, якщо людина прописується у родичів або інших людей, які проживають на цій же площі;
  • листок вибуття, який свідчить, про те, що людина вибула з колишнього місця проживання.

Заява про реєстрацію за місцем проживання і зразок заповнення можна завантажити на нашому сайті.

Після того як всі документи зібрані, чоловік прописується за вказаною адресою паспортним столом, який є структурою ГУВМ МВС РФ .

Де можна прописатися

Оформляти прописку або тимчасову реєстрацію можуть тільки органи державної влади. Приватні компанії та організації не мають таких прав. Прописку можна оформити в декількох місцях.

  • Паспортний стіл, для російських громадян.
  • Відділення ГУВМ в разі якщо мова йде про тимчасову реєстрацію, людини, яка приїхала з іншого міста.

    Подати документи на прописку можна в МФЦ

Частина повноважень, перш за все зі збору документів, беруть на себе багатофункціональні центри (МФЦ), які значно полегшують життя тому, хто збирається прописатися. Вони розташовані у всіх великих містах.

Якщо реєстрація відбувається в іншому місті

У тих випадках, коли людина намагається отримати тимчасову або постійну прописку не в тому місті, в якому проживав, а в місці, куди він переїхав і де має намір залишитися якийсь час, необхідні наступні документи:

  • паспорт і його копія;
  • проїзний квиток, який підтверджує факт переїзду;
  • документ, який підтвердить право на реєстрацію в зазначеному житло (наприклад, будинкова книга, згода власників житла, оформлене у вигляді власноручного їх заяви).

    Зразок згоди власника на прописку громадянина РФ

Зразок згоди від власника на вселення та реєстрацію за місцем перебування можна завантажити тут.

Після того як всі необхідні папери будуть зібрані, допускається оформлення тимчасової або постійної реєстрації для людини, яка опинилася в іншому місті. Це буде залежати від того з яким наміром він прибув в даний населений пункт - жити тут постійно, в силу того, що придбано житло, або ж зареєструвати своє тимчасове присутність через службових та інших потреб.

деякі винятки

Бувають випадки, які не вписуються в певні норми. Але і в цих обставинах закони Російської Федерації досить поблажливі до своїх громадян і припускають такі припущення:

Але і в цих обставинах закони Російської Федерації досить поблажливі до своїх громадян і припускають такі припущення:

Новонароджена дитина може бути прописаний тільки з батьками

  • коли людина не має певного місця проживання, йому дозволяється приписатися до соціального установі (нічліжка, будинок для людей похилого віку та інше);
  • в разі, коли суб'єкт живе в регіоні, і він прописаний в одному з населених пунктів, то при переїзді в інший пункт цього ж регіону йому не потрібна тимчасова реєстрація;
  • неповнолітні прописуються разом зі своїми батьками, в даному випадку думка власника житла не питається, якщо він не відмовив у реєстрації батькам, то діти автоматично стають на облік;
  • новонароджені враховуються за місцем народження, тут не може бути ніяких заперечень і розбіжностей, головне оформити в зазначений час свідоцтво про народження немовляти.

Які документи потрібні для оформлення прописки новонародженої дитини можете ознайомитися на нашому сайті.

Заява про реєстрацію за місцем перебування з неповнолітніми дітьми можна завантажити тут.

Заява про реєстрацію за місцем перебування з неповнолітніми дітьми   можна завантажити тут

Але є деякі винятки, пов'язані зі статусом самої людини. Хто він? Бомж, який не має постійного місця проживання, родичів, готових прийняти його або ж це неповнолітня дитина. У випадку з немовлям, неповнолітнім взагалі допускається одержання тимчасової прописки автоматично за місцем народження і проживання батьків без згоди приймаючої сторони.

тимчасова прописка

У тому випадку, коли громадянство людини з російського на інше не змінюється, і він виявляється в іншому місті поза свого постійного місця проживання на тривалий термін, більше трьох місяців (90 днів), може бути застосована тимчасова реєстрація без постійної прописки:

  • в такому випадку людина може прожити без прописки три місяці, після закінчення цього терміну необхідно оформити тимчасову реєстрацію, незалежно від того, де громадянин затримався, навіть якщо він оформляє прописку в районі Москви;
  • важливо також знати, що заяву про взяття на реєстраційний облік подається тоді, коли людина прибуває на нове місце проживання;
  • спочатку треба визначитися з тим, як отримати прописку, т. е. в якій формі, тимчасової або постійної, це в подальшому буде важливо в тому сенсі, як її оформляти.

Тимчасова прописка дає право на проживання на визначений термін, після закінчення якого її треба або продовжувати або повністю виписуватися, щоб отримати десь в іншому місці.

Прописка в Москві

У Москву прописатися для людини, який в місті не має постійного житла, можливо, тільки на умовах тимчасової реєстрації. Отримання московської прописки допускається в наступних випадках:

  • під час тривалого відрядження;
  • необхідність лікування, яке вимагає тривалого часу;
  • робота в столиці , Що вимагає також досить багато часу;
  • навчання.

При отриманні житла прописка для власників робиться постійна

У всіх цих випадках можливе оформлення реєстрації.

При отриманні житла в Москві, прописка робиться постійна на загальних підставах, для тих, хто є власником житла, а також тих, хто прописується за їх уявленням.

де прописують

Істотним є також питання про те, який вид житла розглядають для того, щоб в ньому отримати постійну реєстрацію:

  • приватний будинок;
  • квартира;
  • житло соціального найму;
  • гуртожиток;
  • будинок пристарілих;
  • диспансери для тих людей, які живуть в них через хвороби (психоневрологічні, лепрозорії та інше).

    Постійну прописку можна отримати там, де громадянин має намір або змушений жити досить тривалий термін

Тобто всі ті місця проживання, де громадянин має намір або змушений жити досить тривалий термін, а може і до кінця свого життя. У тому випадку, коли реєстрація тимчасова, то можна прописатися:

  • в санаторіях;
  • в пансіонатах;
  • в пансіонатах при лікарнях.

У таких варіантах сама форма проживання передбачає непостійне пристрій життя людини.

Скільки коштує реєстрація

Потрібно відразу сказати, що держмито за реєстрацію, як тимчасову, так і постійну не стягується. Це процедура абсолютно безкоштовна, але пройти її громадянину Росії в таких містах, як Москва і Санкт-Петербург непросто. Тому, щоб прискорити процес реєстрації простіше звернутися до спеціалізованих центрів, які швидко оформлять прописку, виставивши наступний прейскурант:

  • тимчасова прописка в Москві на рік - мінімум 2,5 тисячі рублів, максимум - 4,5 тисячі рублів;
  • на п'ять років - 22,5 тисячі рублів;
  • в Санкт-Петербурзі на 3 місяці - 900 рублів;
  • на 5 років - 7 тис. рублів.

Ці розцінки стосуються правових центрів, які надають послуги з оформлення реєстрації, значно спрощують всю процедуру, економлять час замовника. Але треба пам'ятати про те, що для громадян Росії всі питання, пов'язані з пропискою, безкоштовні.

Хто він?