Реклама
Реклама
Реклама

Робота для мігрантів

  1. Прийом на роботу іноземного громадянина з ВНЖ
  2. Прийом на роботу іноземного громадянина з РВП
  3. Прийом на роботу тимчасово перебувають іноземних громадян

Зміст статті

Сучасний світ, особливо в останні десятиліття, стрясають глобальні міграційні процеси. Найважливіша умова інтеграції іноземних громадян в соціальні структури приймаючих країн - робота для біженців і мігрантів. Масовість цих пересувань вимагає розвитку і узгодженості міжнародних і національних законів, що регулюють міграційні процеси.

Можливо вам буде цікаво:

Конвенція МОП про права трудящих мігрантів включає визначення працівника-мігранта і принципи взаємовідносин країн-учасниць СОТ з робітниками-іммігрантами:

Конвенція МОП про права трудящих мігрантів включає визначення працівника-мігранта і принципи взаємовідносин країн-учасниць СОТ з робітниками-іммігрантами:

Ст. 11

"Для цілей цієї Конвенції термін" працівник-мігрант "означає особу, яка мігрує з однієї країни в іншу з наміром отримати роботу, інакше ніж на власний рахунок, і включає будь-яку особу, що допускається згідно з законом як працівник-мігранта".

Ст. 6

"Кожний член Організації, для якого ця Конвенція є чинною, зобов'язується надавати без дискримінації за ознакою національності, раси, релігії або статі іммігрантам, які законно проживають на його території, умови не менш сприятливі, ніж ті, якими користуються його власні громадяни щодо наступних питань: заробітна плата, соціальне забезпечення; податки, збори або внески, що сплачуються за працівника; судочинство і т. д. ". Кожний член Організації, для якого ця Конвенція є чинною, зобов'язується надавати без дискримінації за ознакою національності, раси, релігії або статі іммігрантам, які законно проживають на його території, умови не менш сприятливі, ніж ті, якими користуються його власні громадяни щодо наступних питань: заробітна плата, соціальне забезпечення; податки, збори або внески, що сплачуються за працівника; судочинство і т

Ст. 8

"Працівник-мігрант, який був допущений в країну на постійне проживання, а також члени його сім'ї, яким було дозволено його супроводжувати або приєднатися до нього, не повертаються в країну походження або в ту країну, з якої вони емігрували, на тій підставі, що даний мігрант не в змозі продовжувати виконувану ним роботу через хворобу або в результаті тілесного ушкодження, отриманого після його приїзду, крім тих випадків, коли зацікавлений працівник сам цього бажає, або якщо це передбачається в будь-якому міжнародному з ошення, в якому бере участь даний член Організації ".

На пострадянському просторі робота для переселенців забезпечується положеннями Статуту СНД про утворення спільного економічного простору і вільного переміщення робочих мігрантів.

Умови працевлаштування іноземних громадян в 2018 році залежать від статусу мігранта:

  • які постійно проживають - іммігранти, які оформили посвідку на проживання (ВНЖ);
  • тимчасово проживають в Росії - іммігранти, які мають дозвіл на тимчасове проживання (РВП);
  • тимчасово перебувають на території РФ - іммігранти, які працюють за візою або міграційній карті.

Прийом на роботу іноземного громадянина з ВНЖ

Правила прийому на роботу іноземного громадянина з видом на проживання нічим не відрізняється від працевлаштування росіянина. Додаткове дозвіл в цьому випадку не потрібно. Але наймач повинен упевнитися, що термін дії ВНЖ мігранта дозволяє взяти його на роботу.

п.8 ст.13 Закону про правове становище іноземців від 25.07.2002 N 115-ФЗ

"Про рішення влаштувати на роботу іноземного громадянина слід в триденний термін повідомити міграційний орган виконавчої влади".

Дія цього положення не поширюється на висококваліфікованих фахівців, які отримують дозвіл на роботу відповідно до статті 13.2 справжнього ФЗ.

Прийом на роботу іноземного громадянина з РВП

Пристрій на роботу іноземного громадянина з РВП на території РФ аналогічно прийому на роботу іммігранта з оформленим ВНЖ. Незначна відмінність складає обов'язок мігранта з РВП щороку підтверджувати свій статус в міграційних органах.

Прийом на роботу тимчасово перебувають іноземних громадян

Оформлення на роботу з візою і без неї мають деякі відмінності.

Прийом на роботу іноземця з візою

Як прийняти на роботу іноземця, тимчасово перебуває на підставі візи:

  1. Подати заявку в службу зайнятості про необхідність працівників певних спеціальностей, щоб отримати підтвердження про доцільність працевлаштування іммігрантів.
  2. Подати заяву в міграційну службу ГУВМ МВС (колишня ФМС), яка видає дозволи на використання в якості робочої сили іноземців.
  3. Сплатити держмито в розмірі 10 000 рублів за одного працівника-мігранта.
  4. Написати клопотання в територіальне відділення міграційної служби для отримання запрошення на ім'я іноземного громадянина.
  5. Протягом 20 робочих днів сплатити держмито в розмірі 800 рублів і отримати запрошення.
  6. Надати в ГУВМ МВС пакет документів, передбачений для цього статусу, а також сплатити державне мито в розмірі 3500 рублів і отримати дозвіл на роботу іноземного громадянина.
  7. Протягом трьох днів направити в ГУВМ МВС повідомлення про приїзд мігранта.
  8. Укласти трудовий договір з прибулим працівником.

Прийом на роботу тимчасово перебуває за міграційній карті

Для працевлаштування безвізових іноземців дозволу на залучення і використання іноземних працівників не потрібно. Але робота для емігрантів можлива тільки після оформлення патенту.

У 2018 році робота для іммігрантів за патентом надається в разі, якщо вони прибули в РФ без візи. Це не стосується іноземців, які постійно і тимчасово проживають на території РФ, а також громадян Вірменії, Білорусі, Казахстану і Киргизії, які звільнені від надання додаткових дозвільних документів Договором про Євразійський економічний союз від 29 травня 2014 року.

Для оформлення патенту, іммігранту слід подати заяву, з встановленим переліком документів, в ГУВМ МВС. Після перевірки достовірності зазначених відомостей, подателю видається дозвільний документ.

Патент є дійсним, якщо іноземець проживає в Росії законно і сплачує обов'язкові внески. Слід зазначити, що за патентом мігрант не може працювати більше 24 місяців поспіль. Через два роки іноземний громадянин зобов'язаний покинути територію РФ і в'їхати заново. Потім знову пройти всю процедуру отримання патенту.

Потім знову пройти всю процедуру отримання патенту

Час дії патенту встановлено від місяця до року. Продовження можливе за клопотанням роботодавця на термін від 1 місяця. При цьому продовжувати патент треба завчасно, до закінчення його терміну дії.

Якщо термін дії патенту вже минув, а продовження не оформлене, слід усунути працівника від його службових обов'язків і розірвати договір.

Оформлення іноземця на роботу в РФ передбачає наступний пакет документів:

  • копія закордонного паспорта;
  • міграційна карта;
  • реєстрація;
  • трудова книжка;
  • поліс ДМС;
  • СНІЛС;
  • ІПН.
  1. Для громадян Вірменії, Білорусі, Казахстану і Киргизії досить цього переліку.
  2. Які проживають тимчасово або постійно; потрібно ще РВП або ВНЖ відповідно.
  3. Мігрантам з візовим режимом - дозвіл на роботу.
  4. Безвізовим - патент і чек оплати патенту.
  1. Перш ніж укладати трудовий договір, працівника знайомлять з колективним договором, правилами внутрішнього розпорядку та іншими нормативними актами, що визначають трудові права і обов'язки працівника.
  2. Оформляється договір російською мовою, з мігрантом, які досягли 18-річного віку, і містить найважливіші відомості:
  • Про працівника, що збігаються з даними патенту або дозволу на роботу.
  • Про дозвіл / патенті: серія, номер; ким, коли і на який термін виданий.
  • Реквізити договору про надання медичних послуг або поліса ДМС.
  1. Працівник знайомиться з наказом про прийом на роботу і розписується в персональній картці на підтвердження того, що ознайомлений з наказом і записом в трудовій книжці.

У разі коли іноземний громадянин до працевлаштування був зареєстрований у юридичної особи, роботодавець, на підставі ТД зі співробітником, зобов'язаний перереєструвати його на свою компанію.

Ненадання або анулювання дозволу на роботу іноземному громадянину регулює стаття 18 пункти 9-9.8 Федерального закону від 25.07.2002 N 115-ФЗ

Наймаючи на роботу іноземних громадян, роботодавець зобов'язується виконувати в їх відношенні ряд правил:

  • своєчасно вносити податки;
  • виплачувати працівникам заробітну плату не менше середньої ставки по галузі або регіонального мінімуму;
  • не допускати дискримінації іноземців в порівнянні з росіянами.

Інакше, при виявленні зарплатної комісією порушень, компанія повинна буде доплатити різницю і штраф в розмірі 20% від суми несплачених податків.

В процесі оформлення іноземного громадянина можуть бути допущені порушення, наприклад:

  • неповний пакет або прострочені документи;
  • розбіжність даних працівника в патенті / дозволі і в трудовому договорі;
  • відсутність реєстрації або продовження минулий дозвільних документів та інші.

В цьому випадку роботодавцю загрожують штрафні санкції до мільйона рублів і припинення діяльності на строк від 14 до 90 днів.

Інтернет збільшує можливості вибору роботи. Доступні вакансії іноземним громадянам на роботу в Москві і за рубежами СНД. Міжнародна біржа праці пропонує працевлаштування за кордоном з проживанням та оформленням всіх необхідних документів.

У питаннях роботи для іммігрантів, надає допомогу і веде велику роз'яснювальну роботу регіональна громадська організація підтримки трудящих мігрантів Москви. На офіційному сайті організації є, що постійно оновлюються списки вакансій, перелік компаній, яким можна довіряти. Якщо необхідні поради, що потрібно робити, щоб отримати бажану роботу і як не потрапити "на сніданок" шахраям, слід звернутися за юридичною підтримкою до професіоналів.