Реклама
Реклама
Реклама

Порядок державної реєстрації іноземного громадянина як ІП

  1. 23.03.2015 Згідно п. 3 ст. 62 Конституції РФ іноземні громадяни користуються в Російській Федерації...
  2. Порядок реєстрації ІП
  3. Відмова в державній реєстрації
  4. Постановка на облік у податковій інспекції та позабюджетних фондах
  5. Запущено перший сервіс «безвізітной» реєстрації ІП
  6. Оформлення дозвіл на роботу

23.03.2015

2015

Згідно п. 3 ст. 62 Конституції РФ іноземні громадяни користуються в Російській Федерації правами і несуть обов'язки нарівні з громадянами Російської Федерації, крім випадків, встановлених федеральним законом або міжнародним договором Російської Федерації. Як зазначено в ч. 1 ст. 23 ГК РФ, громадянин має право займатися підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи з моменту державної реєстрації як індивідуальний підприємець.

Зі змісту ст. 2 ГК РФ слід, що правила, встановлені цивільним законодавством, застосовуються до відносин з участю іноземних громадян, осіб без громадянства та іноземних юридичних осіб, якщо інше не передбачено федеральним законом.
Згідно з офіційними роз'ясненнями Податкової служби, пункту 3 статті 8 Федерального закону від 08.08.2001 р № 129-ФЗ «Про державну реєстрацію юридичних осіб та індивідуальних підприємців» державна реєстрація індивідуального підприємця здійснюється за місцем його проживання.

Виходячи з цього, можна зробити висновок, що порядок реєстрації іноземного громадянина як ІП нічим не відрізняється від процедури реєстрації, встановленої для російських громадян. Тим часом, є деякі відмінності в пакеті документів надаються для держ. реєстрації ІП іноземним громадянином.

Зареєструватися в якості індивідуального підприємця може тільки іноземний громадянин, який має право на законних підставах постійно або тимчасово проживати на території РФ.

Для реєстрації як ІП іноземний громадянин повинен надати наступні документи:

- підписане ним заяву про державну реєстрацію.

Форма заяви затверджена Постановою Уряду РФ від 19.06.2002 N 439 "Про затвердження форм та вимог до оформлення документів, що використовуються при державній реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб як індивідуальних підприємців";

- копію паспорта.

Відзначимо, що в тексті Закону N 129-ФЗ встановлено, що іноземний громадянин подає копію документа, встановленого федеральним законом або визнаного відповідно до міжнародного договору РФ в якості документа, що посвідчує особу зазначеної особи як іноземного громадянина.

А відповідно до ст. 10 Закону N 115-ФЗ документами, що засвідчують особу іноземного громадянина в Росії, є паспорт іноземного громадянина або інший документ, встановлений федеральним законом або визнаний відповідно до міжнародного договору РФ в якості документа, що посвідчує особу зазначеної особи як іноземного громадянина;

- копію документа, що підтверджує право вказаної особи тимчасово або постійно проживати в Росії.

Такими документами є дозвіл на тимчасове проживання або дозвіл на проживання;
Законодавством не передбачено тимчасова реєстрація іноземного громадянина. Постійно або тимчасово проживають в Російській Федерації іноземні громадяни підлягають реєстрації за місцем проживання і обліку за місцем перебування. Тимчасово які в Російській Федерації іноземні громадяни підлягають обліку за місцем перебування (п.п. 2, 3 ст. 7 ФЗ від 18.07.2006 N 109-ФЗ "Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації").

На підставі Закону №115-ФЗ іноземному громадянину (особі без громадянства), які постійно або тимчасово проживає на території Російської Федерації, видається відповідно вид на проживання або дозвіл на тимчасове проживання.
Іноземному громадянину дозвіл на тимчасове проживання оформляється у вигляді позначки встановленого зразка в документі, що посвідчує особу, з проставленням штампа про реєстрацію за місцем тимчасового проживання на зворотному боці сторінки документа, що посвідчує особу, на якій проставлена ​​відмітка про дозвіл. У разі відсутності такої можливості штамп проставляється на вільній сторінці документа, що посвідчує особу.

При видачі посвідки на тимчасове проживання відмітка про реєстрацію іноземного громадянина за місцем проживання проставляються в дозволі на проживання.

- документ про сплату державного мита.

Розмір держмита становить 800 руб. (Пп. 8 п. 1 ст. 333.33 Податкового кодексу РФ).

Порядок реєстрації ІП

Документи для реєстрації ІП підприємець може уявити безпосередньо в податкову інспекцію або надіслати поштою цінним листом з описом вкладень. Реєструючий орган не вправі вимагати подання інших документів, крім тих, які встановлені Законом N 129-ФЗ. Після подачі документів реєструючим органом видається розписка, в якій наводиться перелік представлених документів і дата їх отримання.
Подані для державної реєстрації документи, складені іноземною мовою, повинні бути легалізовані, перекладені на російську мову і нотаріально завірені в порядку, встановленому законодавством Російської Федерації. При цьому переведення на російську мову підлягає як сам документ, так і відмітка про його легалізації.
Державна реєстрація індивідуального підприємця здійснюється в термін, що не перевищує 5 (п'яти) робочих днів з дня подання документів до реєструючого органу. Датою подання документів є дата їх отримання реєструючим органом, зазначена в розписці про отримання.
За фактом державної реєстрації фізичної особи як індивідуального підприємця податковий орган видає свідоцтво про державну реєстрацію за встановленою формою. Свідоцтво видається не пізніше робочого дня, наступного за днем ​​внесення запису до державного реєстру.

Відмова в державній реєстрації

У разі порушення вимог Закону N 129-ФЗ податковий орган може відмовити в державній реєстрації іноземного громадянина в якості індивідуального підприємця. Зокрема, відмова у державній реєстрації допускається в разі:
- неподання необхідних для державної реєстрації документів;
- подання документів до неналежний реєструючий орган;
- якщо не втратила силу державна реєстрація іноземного громадянина в якості індивідуального підприємця, або не минув рік з дня прийняття судом рішення про визнання його неспроможним (банкрутом) у зв'язку з неможливістю задовольнити вимоги кредиторів, пов'язані з раніше здійснюваної ним підприємницької діяльністю, або рішення про припинення в примусовому порядку його діяльності в якості індивідуального підприємця, або не закінчився строк, на який дана особа за вироком суду позбавлено права занима ься підприємницькою діяльністю;
- недотримання нотаріальної форми поданих документів у випадках, якщо така форма обов'язкова відповідно до федеральними законами;
- підписання уповноваженою особою заяви про державну реєстрацію або заяви про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.
Рішення про відмову в державній реєстрації повинно містити підстави відмови з обов'язковим посиланням на порушення і прийнято в термін не більше ніж п'ять робочих днів з дня подання документів до реєструючого органу. Відмова в державній реєстрації надсилається особі, вказаною в заяві про державну реєстрацію, з повідомленням про вручення такого рішення. Рішення про відмову в державній реєстрації може бути оскаржено в судовому порядку - в арбітражний суд (п. 5 Постанови Пленуму ВАС РФ від 09.12.2002 N 11).

Постановка на облік у податковій інспекції та позабюджетних фондах

Згідно з чинним законодавством податковий орган самостійно здійснює як державну реєстрацію іноземного громадянина в якості підприємця, так і його постановку на податковий облік і на облік у позабюджетні фонди.
У зв'язку з цим слід врахувати, що для постановки на облік в податковому органі підприємець також не зобов'язаний подавати додаткові документи. Датою постановки на облік індивідуального підприємця в податковому органі є дата внесення відповідних записів в ЕГРІП (п. 4 Правил ведення Єдиного державного реєстру платників податків, затверджених Постановою Уряду Російської Федерації від 26.02.2004 N 110). Факт постановки на податковий облік буде підтверджуватися відповідним свідоцтвом за встановленою формою.
Податкова інспекція також самостійно протягом п'яти робочих днів з моменту державної реєстрації підприємця направляє відомості до територіального відділення Пенсійного фонду РФ, регіональне відділення Фонду соціального страхування РФ, територіальне відділення Фонду обов'язкового медичного страхування, територіальні органи Федеральної служби статистики.
Державні цільові фонди протягом п'яти днів після отримання таких відомостей зобов'язані поставити підприємця на облік і направити до територіального податкового органу відомості про номер і дату реєстрації індивідуального підприємця як страхувальника.
Відділення ПФР здійснює реєстрацію у п'ятиденний строк з моменту отримання документів. Після цього підприємцю або видається особисто, або надсилається поштою повідомлення про реєстрацію в територіальному органі ПФР (п. 8 Порядку реєстрації в територіальних органах ПФР страхувальників, які сплачують страхові внески в ПФР у вигляді фіксованих платежів, затвердженого Постановою Правління ПФР від 02.08.2006 N 197п ).
У ФСС РФ індивідуальні підприємці реєструються: при укладанні трудових або цивільно-правових договорів з працівниками; в разі прийняття підприємцем рішення про добровільну сплату за себе страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування (Наказ Міністерства охорони здоров'я України від 07.12.2009 N 959н).
Особливості постановки на облік окремих категорій страхувальників та сплати ними страхових внесків на обов'язкове медичне страхування встановлюються Кабінетом Міністрів України (ч. 7 ст. 17 Федерального закону від 29.11.2010 N 326-ФЗ "Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації"). Тим часом дана норма вступає в силу з 1 січня 2012 г. Нині особливості постановки на облік окремих категорій страхувальників та сплати ними страхових внесків на обов'язкове медичне страхування не встановлено.
Податкові органи самостійно направляють відомості в територіальні органи Федеральної служби статистики. Інформаційний лист органів статистики про присвоєні коди КВЕД підприємець повинен отримати самостійно (або через представника).
Для цього в орган статистики представляються прості копії: свідоцтва про державну реєстрацію підприємця; свідоцтва про присвоєння ІПН (або свідоцтва про постановку на облік в податковому органі і присвоєння ІПН); повідомлення про постановку на облік в податковому органі (якщо підприємець вже мав ІПН до реєстрації).

Запущено перший сервіс «безвізітной» реєстрації ІП

Дочірнє підприємства у Ощадбанку «Ділове середовище» запустила онлайн-сервіс для реєстрації індивідуальних підприємців без візиту до податкової інспекції.
Компанія поки не оголошувала про початок роботи сервісу, але він вже доступний на майданчику ділового середовища за посиланням regiponline.dasreda.ru.
Сервіси для реєстрації ТОВ та ВП в Рунеті поширені вже щодо широко. З моменту відкриття в 2010 р ФНС своїх API для прийому електронної заявки на держреєстрацію підприємців і юридичних осіб такі послуги почали надавати «СКБ Контур», «Моя справа», сама «Ділове середовище» та інші компанії.

Оформлення дозвіл на роботу

Після реєстрації ІП іноземний громадянин повинен отримати дозвіл на роботу.
Відповідно до п. 1 ст. 2 Закону N 115-ФЗ дозвіл на роботу - документ, що підтверджує право іноземного працівника на тимчасове здійснення на території РФ трудової діяльності або право іноземного громадянина, зареєстрованого в РФ в якості індивідуального підприємця, на здійснення підприємницької діяльності.
Допомога в реєстрації ІП іноземним громадянином

Реєстрація ТОВ з іноземними інвестиціями
Реєстрація компанії з єдиним засновником іноземним юр.особою

Поділитися в соціальних мережах: