Реклама
Реклама
Реклама

Податок з продажу квартири в 2019 році

  1. Податку з продажу квартири в 2019 році: новий закон
  2. Податок з продажу квартири для фізичних осіб
  3. З якої суми сплачується податок
  4. Податок з продажу квартири, у власності менше 3 і 5 років
  5. для пенсіонерів
  6. Податок з продажу частки
  7. Як розрахувати податок з продажу квартири

Кожен громадянин Росії повинен знати, хто, скільки і коли повинен платити податок з продажу квартири і як змінилося законодавство в 2019 році.

Податку з продажу квартири в 2019 році: новий закон

Основним документом, що регулює правила обчислення і сплати податків, є Податковий кодекс РФ. Періодично в нього вносяться зміни, які рядові платники податків зобов'язані знати і виконувати. Тому ми сьогодні розберемося, які зміни в 2019 році торкнулися розрахунку податку при продажу квартири.

У Держдумі розглядається законопроект №720839-7, який зменшить термін володіння квартирою при продажу з 5 до 3 років для фізичних осіб, що дозволить розміняти її швидше і без оплати 13% ПДФО.

Але тут є одна умова: у власності повинна бути тільки одна квартира!

Законодавці в основному вводять цю ініціативу з метою підтримки як незаможних, так і середньостатистичних сімей для поліпшення житлових умов. Продати житло без податку дозволить російським сім'ям заощадити ці кошти на ремонт або погашення відсотків по іпотеки.

10 липня 2019 року - новий закон розглянутий в першому читанні, всі зміни вносяться до 8 серпня.

Податок з продажу квартири для фізичних осіб

Фізичні особи, що продали житловий об'єкт нерухомості, зобов'язані сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб в розмірі 13% отриманого доходу. Підставою для сплати буде надання декларації та необхідних документів, що підтверджують володіння і продаж квартири.

Коли платити податок з продажу квартири в 2019 році? Податковий кодекс визначає термін, до якого документи передаються до податкового органу для перевірки - 30 квітня наступного за звітним роком.

Це означає, що за угодою купівлі-продажу квартири, яку зробили в 2018 році, ви зобов'язані відзвітувати і заплатити податок до 30 квітня 2019 року.

Надання податкової декларації - це обов'язок платника податків. У будь-якому випадку орган ФНС буде сповіщений про те, що угода укладена і зареєстрований перехід прав власності в Росреестра. Однак, вони не знатимуть, чи отримали ви дохід від продажу в останній момент укладання угоди. Бувають випадки, коли обмовляється відстрочка платежу.

Достовірно податковий орган може дізнатися про передачу вам коштів, в момент звернення покупця за податковим вирахуванням у зв'язку з покупкою квартири. Значить, у такий спосіб він теж може виявитися в курсі отримання вами вигоди від угоди і пред'явити сплату податку з утворився штрафом і пенею.

Ще одним законодавчим нововведенням є мінімальна вартість, за яку майно можна продати. Це дозволяє мінімізувати випадки, коли сума продажу навмисне занижується з метою уникнути оподаткування.

Податковий кодекс в ст. 217 говорить, що сума продажу нерухомості не може бути менше 70% від її кадастрової вартості на початок року, в якому вона продана.

Як дізнатися кадастрову вартість квартири?

З якої суми сплачується податок

Уточнимо, що податок при продажу квартири розраховується з суми отриманого доходу. Для того, щоб дізнатися цю вигоду, потрібно надати документ про покупку житла і його продажу. Різниця між цими цифрами і отримає поняття вигоди. З неї береться 13% у вигляді ПДФО.

Можна застосувати майнове відрахування при розрахунку податку з продажу квартири.

Їм можна користуватися необмежену кількість разів протягом періоду життя, але протягом року тільки один раз. Це означає, що в одному календарному році можна продати кілька об'єктів нерухомості.

Застосувати майнове відрахування можна тільки не більше 1 мільйона рублів, з тих, що знаходилися у власності менше трьох років. При цьому податкове законодавство не обмежує кількість угод, до яких ви бажаєте його використовувати: по одній або декільком.

З прикладами розрахунку податку можете ознайомитися нижче .

Податок з продажу квартири, у власності менше 3 і 5 років

У Податковий кодекс Законом 382-ФЗ внесені зміни. Для нерухомості визначені терміни перебування у власності, після закінчення яких можна продати її без сплати ПДФО:

  1. 3 роки для квартир, отриманих або придбаних до початку 2016 року.
  2. 5 років, якщо право зареєстровано після 01.01.2016 року.

Для другого випадку є винятки з правил, що дають можливість продати житло після трьох років володіння, а не п'яти:

  1. Продати квартиру, отриману у спадок або за договором дарування між близькими родичами (батьками, дітьми, братами, сестрами, бабусям, дідусями, онуками, чоловіками) податок платити не потрібно.
  2. Якщо квартира отримана по приватизації.
  3. Коли об'єкт отриманий за договором довічного утримання.

Виходить, що термін володіння майном є основною умовою для визначення необхідності розрахунку податку з продажу квартири.

Як не платити податок при продажу квартири менше 3 років ?

Відзначимо, що квартиру можна продати в будь-який момент, держава не накладає обов'язок володіти нею певний термін. Продати її - право будь-якого громадянина. Термін встановлений тільки для того, щоб надати можливість не платити податок на доходи при продажу після його закінчення. Продасте раніше - заплатите податок.

Період володіння майном починається з дати внесення запису в ЕГРН. Якщо є свідоцтво про право власності або виписка з ЕГРН, цю дату можна знайти в певній графі. Тут слід уточнити декілька моментів:

  • володіння спадкоємною майном вважається з дати відкриття спадщини - дати смерті спадкодавця;
  • при пайовому будівництві дата володіння починається з вказаною в акті прийому-передачі.

Уточнимо той факт, що знаходження квартири у власності більше встановленого терміну, дозволяє не подавати декларацію до податкового органу.

Звернемо увагу, чи є резидентом продавець нерухомості. Резидентами вважаються фізичні особи, які проживають на території Російської Федерації протягом одного календарного року не менше 183 днів.

Ставки податку з продажу квартири для:

  • резидентів становлять 13%;
  • нерезидентів - 30%.

При цьому в другому випадку ні про які відрахуваннях при продажу квартири, якою володіли більше 3 або 5 років, не може бути й мови.

для пенсіонерів

Податковий кодекс не виділяє осіб пенсійного віку в якості пільговиків зі сплати ПДФО. Це означає, що всі громадяни, які отримують дохід, зобов'язані платити податки, не залежно від віку.

Пенсіонери можуть на законних підставах користуватися можливістю застосування майнового відрахування при розрахунку бази оподаткування. На загальних підставах вони зобов'язані подавати податкову декларацію, якщо володіли квартирою менше встановленого терміну. В іншому випадку на них накладається штрафні санкції.

Податок з продажу частки

Сума податку з продажу квартири обчислюється незалежно, вся вона продається або тільки частка. Частка також має свою ціну і на неї поширюється дія Податкового кодексу в частині обчислення ПДФО з продажу.

При цьому питання встановлення терміну користування частками трохи складніше.

Наприклад, громадянин купив квартиру в 2019 році в спільну власність і володіє 1/2 частки. Співвласником був батько. Через рік батько помер, і його частка дісталася громадянину у спадок. При цьому при продажу вважати термін володіння будуть з дати отримання першої частки.

Як розрахувати податок з продажу квартири

Дуже важливо правильно визначити розмір податку. Ось тут ми згадуємо, що термін володіння становить менше обумовленого законодавством. Тоді застосовуємо один із способів зменшення податкової бази:

  • зменшуємо суму доходу від продажу на 1 млн.рублів ( майнове відрахування );
  • зменшуємо суму доходу на суму витрат з придбання.

Варіант вибирає платник податків самостійно в залежності від того, при якому сума податку виявиться менше.

Розглянемо ситуації на прикладах.

Приклад 1. Квартира за договором придбана в 2018 році із зазначенням вартості в 1800 тис.рублей. За даними Росреестра кадастрова вартість її склала на 1 січня 2018 року 1600 тис.рублей. Термін володіння склав менше року. Продається за 1850 тис. Рублів.

  1. Спочатку розрахуємо із застосуванням майнового відрахування. (1 800 000 - 1 000 000) × 13% = 104000.
  2. Якщо взяти другий спосіб і відняти від суми продажу суму покупки, то отримаємо: (1 850 000 - 1 800 000) × 13% = 65000 т.р., що виявляється набагато вигідніше.

Розглянемо ситуацію, коли продавець вирішив схитрувати і вказати в договорі про продаж вартість набагато нижче, наприклад, в 1 млн.рублів. У цьому випадку податковий орган спочатку обчислить 70% від кадастрової вартості і порівняє результат з ціною продажу.

1600 т.р. × 70% = 1120 т.р.

Нижче цієї цифри зацікавить податківців, які можуть на повному законній підставі визнати вас ухиляється від податків і нарахує штраф, який складе 20% від різниці.

(1120 т.р. - 1000 т.р.) × 20% = 24 т.р.

Приклад 2. Квартира придбана в 2018 році за 800 тис.рублей, а продана в 2019 році за 1300 тис.рублей. При цьому кадастрова вартість становить так же 1300 тис.рублей.

  1. Майновий вирахування дає нам суму податку: (1 300 т.р. - 1000 т.р.) × 13% = 39 т.р.,
  2. Віднімання доходи мінус витрати: (1300 т.р. - 800 т.р.) × 13% = 65 т.р.

Друга сума виявилася значно вище першої. Тому платнику податків вигідніше вибрати застосування майнового відрахування і це його право.

Відео: Який необхідно заплатити податок з продажу квартири в 2019 році

Коли платити податок з продажу квартири в 2019 році?
Як дізнатися кадастрову вартість квартири?